Ambar barajı tamamlandı?

DSİ Diyarbakır’a yaptığı yatırımlarla münbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Haberler 10.11.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Topra suyla buluturan ve sulama amaçl ina edilen Ambar Barajnda sona gelindi. DS Genel Müdürü Murat Acu, Diyarbakra müjdesini verirken, sulamann yansra içme suyun temininde de Ambar Barajnn önemli rol oynacan söyledi.

GAP BÖLGESNDEK YATIRIMLAR

DS Genel Müdürü Murat Acu; Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda olan Diyarbakr ilinde 2003-2019 yllar arasnda tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 3.446.170 dekar zirai arazinin sulamaya açlmas, sulamaya açlan alanlardan 1.583.467.300 TL gelir art salanmas, 120.000 kiiye uzun vadeli içmesuyu salanmas,58 adet yerleim yerinin taknlardan korunmas, HESlerin kurulu gücünün 47 MWa çkarlmas ve 150 milyon kWh yllk hidroelektrik enerji üretimi elde edilmesi planlanmaktadr. dedi.

YÜRÜTÜLEN PROJELER

DS olarak son 14 ylda Diyarbakrda son 1 baraj ve 9 sulama tesisi ile Dev ana kanallar ina edildiini belirten Genel Müdür Acu Diyarbakra yllk 128 milyon m3 Erganiye yllk 15,6 milyon m3 ve Silvan ilçesine yllk 9,58 milyon m3 içmesuyu saladk. 259.210 dekar araziyi sulamaya açtk. Böylece çiftçilerimize yllk 95 milyon TL zirai gelir art saladk ve 48 derenin slahn tamamladk dedi.

Orman ve Su leri Bakanmz Prof. Dr. Sayn Veysel Erolunun talimatyla balatlan ve büyük sulama projeleri alanlar dnda kalan krsal kesimlerde ksa sürede sulu tarma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarnn karlanmas hedeflenen GÖLSU projesi kapsamnda Diyarbakr ilinin de nasibini aldn belirten DS Genel Müdürü Acu; Bu kapsamda Diyarbakrda bir baraj daha tamamlamann mutluluunu yaamaktayz. Silvan Projesi kapsamnda yapmna balanan Ambar Baraj tamamlanmtr. Sulama maksatl Ambar Barajnda depolanacak 132,11 hm3 su ile 123. 250 dekar arazinin sulanmas salanacaktr. dedi.

SU KAYNAKLARININ KULLANIMI

Projenin tamamlanmas yaklak 16.000 kiiye istihdam alan salanmas ve 2017 birim fiyatlar ile ülke ekonomisine yllk 52,4 milyon TL katk salanmasnn hedeflendiini belirten Genel Müdür Acu; DS olarak Toprak ve su kaynaklarnn gelitirilmesine yönelik hazrlanan sulama ve depolama projelerinde maksadm tarmsal üretimi artrmak, tarmla geçimini salayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacn karlamak, sanayimizin hammadde ihtiyacn temin etmek, tarmn milli gelir içindeki payn artrmak, krsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doru ve planl iletilmesi neticesinde ulalabilir. 1954 ylnda tekilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarnn planlanmas, yönetimi, gelitirilmesi ve iletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüümüz; belirlenen hedeflere ulamak için çalmalarna hzla devam etmektedir. dedi.

DS Genel Müdürü Murat Acu;Son olarak bu projenin yaplmasnda en büyük destekçimiz Orman ve Su leri Bakanmz Sayn Prof. Dr. Veysel Eroluna ükranlarm sunuyor, emei geçenlere teekkür ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git