Anız uyarısı

TZOB Başkanı Bayraktar'dan "anız" uyarısı "Anızın yakılması esnasında toprakta sadece hasat sonrası kalan kökler yakılmıyor. Toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor"

Haberler 24.07.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, anz yakmann yanl bir uygulama olduunu belirterek, Anzn yaklmas esnasnda toprakta sadece hasat sonras kalan kökler yaklmyor. Topran önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor. ifadelerini kulland.

Bayraktar, yazl açklamasnda, anz yakmann ülkede 1993 ylndan beri yasak olduunu hatrlatt.

Anz yakmann topran verimlilik unsurlarna uzun vadede ciddi zarar verdiine dikkati çeken Bayraktar, Anz topran gelecei, toprak ise bizim geleceimizdir. Anz yakmak geleceimizi, bize emanet edilen en deerli varlmz yakmaktr. Bu gerçek asla unutulmamaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, hasat sonras tarlada kalan bitki saplarnn sürülerek temizlenmesinin masrafl olduunu düünen baz üreticilerin bu artklar yakmay tercih ettiini belirterek, Anzn yaklmas esnasnda toprakta sadece hasat sonras kalan kökler yaklmyor. Topran önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor. ifadesini kulland.

ANIZ YAKARAK ORMAN YANGINI RSK ARTIRILMAMALIDIR

Anz yakldnda topraktaki mikro organizmalarn yüzde 70inin zarar gördüünü bildiren Bayraktar, verimlilii düen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerin, daha fazla toprak ileyerek ve kimyasal kullanarak masrafnn arttn ve bunun da çevreyle ilgili sorunlar ortaya çkardn ifade etti.

Bu yln oldukça kurak geçtiine dikkati çeken Bayraktar, Bu durum ayn zamanda orman yangnlar açsndan da risk oluturdu. Anz yakarak bu risk artrlmamaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Tarm ve Orman ile çevre ve ehircilik bakanlklarnn uygulad cezalarn yan sra Milli Eitim Bakanl, Diyanet leri Bakanl gibi kamu kurumlarnn da anz yakmann bir çeit doa katliam olduunu kamuoyuna, özellikle çocuklara öretmesi gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git