Anne-babası bakıma muhtaç memura iyi haber

Danıştay, anne ve babası bakıma muhtaç olan memurların tayin isteyebileceğine hükmetti.

Haberler 17.09.2017 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümühane Üniversitesi Salk, Kültür ve Spor Daire Bakanl bünyesinde memur olarak görev yapan bir kii, anne ve babasnn salk özrü sebebiyle Tokat Gaziosmanpaa Üniversitesi emrine tayin edilmek üzere idareden muvafakat verilmesini talep etti.

ÜNVERSTE REDDETT

Talep, Gümühane Üniversitesinden dier kamu kurumlarna naklen geçmek isteyen idari personele muvafakat verilmesine ilikin usul ve esaslarda belirtilen artlar tamad ve hizmetine ihtiyaç duyulduu gerekçesiyle reddedildi.

DARE MAHKEMES DE REDDETT

Memur, ilemin iptali için Trabzon dare Mahkemesine dava açt. Trabzon dare Mahkemesi, daval idarece kadro ve ihtiyaç durumu ile kamu hizmetinin etkin ve verimli bir ekilde yürütülmesi için gerekli artlar gözetilerek, davacnn kurumlar aras naklen atanmasna muvafakat verilmedii sonucuna vard. Mahkeme, dava konusu ilemde kamu yarar ve hizmet gerekleri bakmndan hukuka aykrlk görülmedii gerekçesiyle davann reddine hükmetti.

DANITAYDAN EMSAL KARAR çIKTI

Bakma muhtaç babasnn tedavisi için tayin talebi reddedilen davac memur, karar temyiz etti. Dava dosyasn yeniden deerlendiren Dantay 2. Dairesi, emsal bir karara imza att. 657 sayl Devlet Memurlar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde memurun salk mazeretine dayanarak yer deitirme talebinde bulunabilecei hatrlatld. Dantay kararnda, davacnn babas hakknda düzenlenen 7 Austos 2009 tarihli Tokat Devlet Hastanesi Batabiplii Özürlü Salk Kurulu Raporunda kiinin yüzde 70 orannda özürlü olduu vurguland. Gaziosmanpaa Üniversitesi Salk Aratrma ve Uygulama Merkezinin raporunda hastann nöroloji uzman olan herhangi bir yerde bakmnn ve takibinin uygun oldu ancak, Trabzon li Kamu Hastaneleri Birlii Genel Sekreterlii Kanuni Eitim ve Aratrma Hastanesinin raporunda ise kiinin bakasnn güç ve yardmna ihtiyaç duyduu kaydedildi.

DARE MAHKEMESNN KARARI BOZULDU

Kararda u ifadelere yer verildi: Davacnn annesi hakknda Gaziosmanpaa Üniversitesi Salk Aratrma ve Uygulama Merkezi Hastanesince düzenlenen raporda da kiide yaygn anksiyete bozukluu ve hafif derecede demansiel bulgular tespit edildii görülmektedir. Bu durumda; ilgili mevzuat hükümleri ile dosyadaki bilgi ve belgeler birlikte deerlendirildiinde daval idarece kadro ve ihtiyaç durumu ile kamu hizmetinin etkin ve verimli bir ekilde yürütülmesi için gerekli artlar gözetilerek, ilgilinin Tokat Gaziosmanpaa Üniversitesi emrine naklen atanmasna muvafakat verilmedii belirtilmitir. Bununla birlikte; ilgili mevzuat hükmü gereince davacnn mevcut görev yerinin kanunen bakmakla yükümlü bulunduu anne ve babasnn her ikisinin de bakma muhtaç olmalar sebebiyle salk durumlarn tehlikeye düürecei dikkate alndnda, daval idarece davac hakknda tesis edilen ilemde hukuka uyarlk, davann reddi yolunda verilen dare Mahkemesi kararnda ise hukuki isabet bulunmamaktadr. Davacnn temyiz talebinin kabulüyle Trabzon dare Mahkemesince verilen kararn bozulmasna oy birliiyle karar verildi denildi.

Ana Sayfaya Git