"Anne formülü" bıttım sabunu üreticisi yaptı

Siirt'in Eruh ilçesinde yaşayan Tevfik Olca, annesinden öğrendiği teknikle yılda 30 ton bıttım sabunu üretimi yapıyor.

Haberler 10.10.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgili köyü Demirciler mezrasnda yaamn sürdüren 7 çocuk babas 45 yandaki Olca, ev temizlii için sabun yapan annesinden örendii yöntemle, sabun üretmeye karar verdi.

Olca, Güneydou Anadolu Bölgesinde yetien menengiç aaçlarndan bir çeit yabani fstk olan bttm toplayarak üretime balad.

Bttm sabununu uzun ve zahmetli bir süreçle hazrlayan Olcaya, iinde ei ve 3 çocuu da destek veriyor. Olca, ylda yaklak 30 ton bttm sabunu üretiyor.

ANNEMDEN ÖRENDM, MESLEE DÖNÜTÜRDÜM

Olca, ekmeini bttm sabunundan kazandn söyledi.

Annemden örendim, meslee dönütürdüm. Seri üretime baladk. diyen Olca, sabunun hazrlanma süreciyle ilgili unlar anlatt:

Öütülmü bttmlar kaynayan kazanlara döküp sürekli kartryoruz. Daha sonra ya da vursun diye kül katyoruz. Bu ilem 15-20 kez devam ediyor. Bu aamalardan sonra çkarlan ya süzgeçten geçirip temiz bir kazana koyuyoruz. Ardndan yan miktarna göre kostik madde koyup kaynatyoruz. Yaklak 5-6 saat süren kaynatmann ardndan malzeme sabun olma aamasna geliyor. Kalplara koyuyor, kurutmaya brakyoruz. Ton bana getirisi yaklak bin 500 lira. 3,5 kilogram bttmdan bir kilogram sabun üretiliyor. Kaliteli bttm sabunun maliyeti en az 60 lira.

Ürettii sabunlara yurt içi ve dndan talep geldiini belirten Olca, Özellikle bat illerinden ve baz Avrupa ülkelerinden bttm sabununun faydalarn bilenler telefonla sipari veriyor. ifadesini kulland.

Ei ve çocuklaryla, müterilerine kaliteli sabun hazrlamak için sabahtan akama kadar çaltklarn ifade eden Olca, iyi bir tesise sahip olmalar halinde üretimlerinin ylda 100 tona ulaabileceini kaydetti.

Olca, Hedefim daha kapsaml bir tesiste bttmdan ampuan ve saç kremi üretmek. Bu sayede istihdam da salayabilirim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git