Annelere özel haklar

Çalışma hayatında ve sosyal güvenlikte anneleri koruyan birçok düzenleme var. İşte anneler için yapılan tüm düzenleme ve haklar...

Haberler 24.06.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2016da yaplan düzenlemeyle çalan anne babalara, çocuk okula balayncaya kadar yar zamanl çalma hakk tannd. Bu kapsamda, içi ve memurlara doum sonras 2 ay ile 6 ay arasnda deien yarm gün çalma hakkn kullandktan sonra, çocuklar ilköretime balayncaya kadar yar zamanl çalma olana saland. Yasa, SSKl anne için yürürlüe girerken, memur anneler konuyla ilgili yönetmeliin bir an önce çkmasn bekliyor.

BR AY ÖNCE BLDRM

Ksmi süreli çalmak için içinin bir ay önce iverene yazl talepte bulunmas gerekir. Talep yazsnda ksmi süreli çalmaya hangi tarihte balanaca, hangi günlerde veya hangi saatler arasnda çallaca belirtilmeli. çi, yazya, einin çaltna dair belgeyi de eklemeli. Ebeveynden birinin çalmamas halinde çalan e ksmi süreli çalma hakkndan yararlanamaz. Ancak, çalmayan ein sürekli bakm ve tedavi gerektiren hastal bulunmas halinde çalan e ksmi çalma hakkn kullanabilir.

ASGAR ÜCRETLYE 2289 LRA ÖDEME

Yarm çalma ödenei için doum izni bittikten sonra 30 gün içinde kura bavuru yaplacak. sizlik Fonundan brüt asgari ücretin yars tutarnda ödeme yaplyor. Gerisini patron ödüyor. sizlik Fonundan ödenen tutar 2019 için aylk 1279 lira. Yar zamanl çalma döneminde yarm maa hakkndan yararlanabilmek için içi adna son 3 ylda en az 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Bu ödemeyi alan asgari ücretli bir annenin eline 2289 lira geçer.

ÜCRETSZ ZN HAKKI DA VAR

Doum yapan memur anne, 16 haftalk analk (doum) izninin veya 6 aya kadar olan yarm gün çalma döneminin bitiminden sonra 24 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir. SSKllar ise 16 haftalk analk izni süresinin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin yapabilir.

EN AZ 16 HAFTA

Yasalar ve sosyal güvenlik mevzuat birçok alanda annelere pozitif ayrmclk salyor. Bu da daha çok kadnn üretime ve istihdama katlmn tevik etmeyi amaçlyor. Yasaya göre; kadn içilerin doumdan önce 8 ve doumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalk (112 gün) izin hakk var. çoul gebelikte (ikiz gibi hallerde) bu süreye 2 hafta daha ekleniyor.

6 AY SÜT ZN

Hamilelik süresince periyodik kontrollerde iveren ücretli izin vermek durumunda. Annelere bir yandan küçük çocuklarn emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasnda ve kaça bölünerek kullanlacan içi kendisi belirler. Memur annelerde bu süre ilk 6 ayda 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saattir.

YARI ZAMANLI çALIMA

çalan anneler doum izninden sonra çocuklar okul çana gelene kadar yar zamanl çalabiliyor. Anneler, yasal doum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarm gün çalarak, çalmad mesainin ücretini devletten alabiliyor. çocuk engelli doarsa süre 360 güne çkyor.

2160 GÜN BORçLANMA

çi, memur, esnaf statüsündeki kadnlar, doumdan sonra bota geçen sürelerinin 2 yla kadar olan ksm için borçlanma yapabiliyor. Borçlanma hakk, 3 çocua kadar kullanlabiliyor. Üç çocuu bulunan anne, toplam 6 yla kadar borçlanabilir. Doum borçlanmas hakkndan yararlanabilmek için doumdan önce içi, memur veya esnaf statüsünde sigortal olmak gerekiyor.

EMZRME ÖDENE

Doum yapan kadnlara 178 lira emzirme ödenei (süt paras) veriliyor. Bu para çalan, çalmayan her anne için ödeniyor. Anne sigortal deilse para sigortal babaya veriliyor. Bavuru SGK il müdürlüüne, sosyal güvenlik merkezine yaplyor. Bakurlu anneler de süt paras alabiliyor. Bir kereliine ödenir.

çOCUK PARASI

Doum yapan tüm annelere çocuk paras veriliyor. lk çocukta 300, ikincide 400 ve üçüncüde 600 lira ödeniyor. Yeni doan çocuk yardm için bavuru Aile Bakanl l Müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlklara yaplyor. TC kimlik numarasyla aile.gov.trden de bavuru imkan var.

RAPOR PARASI

Anneye yaplan en yüksek tutarl ödeme doum (rapor) paras. Maaa göre deiiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanyor. En düük ödeme 6367 lira. Para annenin adna açlan Ziraat Bankas hesabna yatyor. Parann yatp yatmadn doum izni biter bitmez turkiye.gov.tr adresinden kontrol edebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git