Antep fıstığının "ateşi düştü"

Geçen yıl rekoltenin az olması nedeniyle üst üste yapılan zamlarla gündeme gelen Antep fıstığının fiyatı, yeni mahsulün hasadıyla geriledi.

Haberler 05.08.2018 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz aylarda üst üste yaplan zamlarla gündeme gelen Antep fstnn fiyat, hasat döneminin balamasyla yaklak yüzde 50 dütü.

Baklavadan yemeklere, tatllardan çereze kadar pek çok alanda kullanlan, yaygn olarak yetitirildii Gaziantep ve anlurfada yeil altn olarak nitelendirilen Antep fstnn, geçen ylki rekolte düüklüü nedeniyle geçtiimiz aylarda fiyat tavan yapt.

Baklavann ana ham maddelerinden olan fstktaki fiyat art, tatl fiyatlarna da yansd.

Geçtiimiz günlerde hasadna balanan yeni mahsul ise Antep fst fiyatnn dümesini salad. Daha önce kilogram 180 liraya kadar yükselen baklavalk boz iç Antep fst, 90-110 liradan satlmaya baland.

Gaziantep Fstk Sanayicileri Dernei Bakan Neet Uçar, AA muhabirine, yaklak bir hafta önce arlkl olarak baklava üretiminde deerlendirilen boz iç Antep fstnn hasadna balandn belirtti.

Sofralk ve çerezlik fstn ise Kurban Bayram sonrasnda hasat edileceini anlatan Uçar, geçen yl tarihin en az Antep fst rekoltesinin elde edildiini hatrlatt.

- Antep fst günah keçisi yapld

Uçar, buna bal olarak fstk fiyatlarnn arttn, hatta baz baklavaclarn fiyat artna gittiini, bazlarnn da üretim yapamayacaklarn dile getirdiklerini ifade ederek, öyle konutu:

Baklavada ve birçok sektörde Antep fst günah keçisi yapld. 2017 mahsulü son 10 yln en az mahsulüydü. Dolaysyla fiyat artlar biraz yüksek oldu. Baklavac arkadalarmz da Antep fstn bahane edip büyük yaygaralar da kopararak ürünlerinde art yapmt. Boz iç Antep fst geçen sene 180 liraya kadar çkt. u an 90-110 lira arasnda satlyor.

Uçar, fstk fiyatlarnn dümesiyle baklavadaki artlarn da yeniden aa çekilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

- Rekolte sevindirecek

Antep Fst Aratrma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan ise Antep fstndaki en düük rekoltenin geçen yl 78 bin ton olarak gerçekletiini hatrlatt.

Bu yl rekoltenin yüksek olmasnn beklendiini ifade eden Aslan, genetik yaps nedeniyle bu yl var yl yaanan Antep fstndaki rekolte yüksekliini, iyi geçen yalarn da artracan vurgulad.

Aslan, rekolte tahminlerinin sahadaki çalmalarn ardndan netleeceini aktararak, önceki yllardan daha fazla rekolte elde edilmesini öngördüklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git