Arıcılara destek "ballandıracak"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini kapsayan yatırım ve kalkınma hamlesi, yüksek dağları, bakir yaylaları ve endemik bitki türleriyle Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden biri olan Van'da, arıcıların yüzünü güldürdü.

Haberler 22.11.2016 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrmn Diyarbakrda açklad, 2016-2020 döneminde 62 milyar liralk kamu yatrm yaplmasn öngören Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Program, Yatrm ve Destek Hamlesinin Vanda her alanda olduu gibi arclk sektörünün de gelimesine katk salamas bekleniyor.

Son dönemlerde artan terör saldrlar nedeniyle yaylalardan yeterince yararlanamayan arclar, Babakan Binali Yldrmn açklad yatrm ve kalknma hamlesiyle bölgenin daha cazip hale geleceine inanyor.

- Ekonomik hamleyle bal üretimi artacak

Van Arclar Birlii Bakan Halil Tandoan, tevik paketlerini iyi ya da kötü eklinde ayrmann doru olmayacan belirterek, bölgede arcln gelitirilmesi için uygulanan her türlü destei önemsediklerini söyledi.

Tandoan, bölgedeki arclarn programdan en iyi ekilde yararlanmas için gereken destei sunacaklarn vurgulayarak, öyle devam etti:

Yatrm ve kalknma hamlesinden yararlanmak için imdiden çalma balattk. Bal sektörünün kalknmas için bu paketlere ihtiyacmz var. Özellikle Krsal Kalknma Kurumunun tevik paketleri kapsamnda balatt projelerde bizler de yer alacaz. Ekonomik kalknma hamlesinin, arcln bölgedeki istihdam ve katma deerinin arttrlmasnda faydal olacan düünüyoruz. Tevik paketleriyle küçük iletmeler büyüyecek. Daha önce 100 kovan bal elde eden arc, bu sayy 500e, belki de bine çkaracak. Böylece bal üretimi de artacak.

Yatrm ve kalknma hamlesiyle bal üretiminde söz sahibi konuma gelebileceklerini ifade eden Tandoan, Arclk geliirse bu durum yan sektörleri de etkileyecek. Yani kovan üretimi, ambalaj ve arclkla ilgili dier sektörleri de kalkndrlacak. Bu anlamda tevik paketleriyle balmz, hem kentin hem de ülkemizin ekonomik gelimesine önemli katk sunacaktr. diye konutu.

- Balmz ulusal pazarlara açlm olacak

Arclardan Metin Elasan da yatrm ve kalknma hamlesiyle bölgedeki arclara önemli tevik imkan salanacana inandn söyledi.

Arcln gelimesi konusunda gelecee daha umutla baktklarn anlatan Elasan, Teviin bölgede artmas üretim rakamlarnn yükselmesi anlamna geliyor. Bu yatrm programyla bölgede üretim yapan arclar kovan saysn arttracak. Van zaten önemli bir bal üretim merkezidir. Eer devletimiz de bu yatrm hamlesiyle gerekli destei salarsa, balmz ulusal pazarlara ulaacak. Haliyle buras baln deposu haline gelecek. ifadelerini kulland.

- sizlik sorunu ortadan kalkacak

Elasan, yatrm ve kalknma hamlesiyle Vandan bal ihracatnn da artacan belirterek, unlar kaydetti:

Türkiye statistik Kurumu verilerinden bölgede isizliin önemli bir sorun olduunu görmek mümkün. Bu teviklerle insanlar üretime yönelecek ve bu sorun da ortadan kalkacak. Özellikle köylerde insanlar arcla tekrar yönelecek. Yine devletimizin, üreticinin elinde kalan ürünlere talip olmas da bizleri sevindiren önemli gelime. Devletimizin böyle bir projeyi hayata geçirecek olmas son derece önemlidir.

Ana Sayfaya Git