Araba yerine konut!

Türkiye'de tüketicilerin gelecek bir yıllık döneme yönelik eğilimlerine bakıldığında, şubatta konut satın alma ihtimali geçen aya göre yüzde 1,1 yükselirken otomobil satın alma ihtimali yüzde 10,3 geriledi.

Haberler 22.02.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketicilerin gelecek 12 aylk döneme ilikin eilimleri incelendiinde, ubatta konut satn alma ihtimalinde geçen aya göre yüzde 1,1 yükseli olurken otomobil satn alma ihtimalinde yüzde 10,3 düü gerçekleti. Sektör temsilcileri, harcama planlarnda, özellikle konut faizlerindeki düü ve otomobil tedarikindeki gecikmenin fiyatlara yansmasnn etkili olduunu bildirdi.

Türkiye statistik Kurumu (TÜK), aylk Tüketici Eilim Anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilikin deerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eilimlerini ölçtü.

ubat itibaryla tüketici güven endeksi, hanenin maddi durum ve genel ekonomik durum beklentisinde düüler görülürken, bireylerin tasarruf etme ihtimali endeksinde art kaydedildi. Gelecek 12 aylk döneme ilikin eilimlere bakldnda, tüketicilerin konut satn alma veya ina ettirme ihtimalinde ubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 yükseli oldu, otomobil satn alma ihtimalinde yüzde 10,3 düü görüldü. Bireylerin tüketimin finansman amacyla borç kullanma ihtimalinde yüzde 4,1 art oldu. Yan dayankl tüketim mallarna ve dayankl tüketim mallarna harcama yapma düüncesinde düüler gözlendi.

- Arz sorunu çözülse bile fiyatlar dümez

Türkiye Motorlu Araç Satclar Federasyonu Bakan Aydn Erkoç, otomobil satlarnn 2019 ylnn 9 aynda kötü geçtiini, yln son 3 aynda ise kredi faizlerinin de dümesiyle satlarn arttn söyledi. Bu yükselite yl sonu kampanyalarnn, hurda indiriminin ve Türkiyede üretilen otomobillere verilen faiz desteinin büyük etkisi olduunu ifade eden Erkoç, öyle konutu:

Tüccarmz sattklar arabalar yerine dolar kurundaki dalgalanmalar nedeniyle siparilerini kstl tutmutu. Geçen yl sattklar araçlar yerine siparileri geciktirdikleri için araç bulamyorlar. Bu da fiyatlara yansd ve otomobil fiyatlar yükseldi. u anda araç fiyatlarnn yüksek olmasnn bir sebebi talebi karlayacak arzn olmamas. Tüketiciler alacak araç bulamyorlar. Tüccarlarmz kurdaki dalgalanma biraz düzelince yeni araç siparileri vermeye balad ancak bu siparilerin Türkiyeye gelmesi mart, nisan ayn bulacaktr.

2015te 250 bin lira olan sfr lüks aracn fiyatnn bugün 750 bin liraya, 89 bin lira civarnda olan sfr düük segmentteki aracn fiyatnn da 189 bin liraya çktna dikkati çeken Erkoç, Araçlar bu fiyata dahi satlyor. u anda insanlar sfr araç bulamaynca ikinci el araca yöneliyorlar, az kilometreli ve sfra yakn araçlar tercih ediyorlar. Bu nedenle ikinci el araç fiyatlar da yükseldi, sfr aracn fiyatna yaklat. Arz sorunu çözülse bile fiyatlarn düeceini ya da ar bir yükseli olacan düünmüyoruz. dedi.

- Emlak fiyatlarnda yükseliler balad

Türkiye Tüm Emlak Müavirleri Federasyonu Genel Bakan Hac Ali Taylan da eylül ayndan bu yana konut piyasasnda talepte yüzde 50nin üzerinde art olduunu, ipotekli konut kredili satlarda bu artn yüzde 200ü atn bildirdi. Taylan, Geçen yl faizlerin yüksek olmas nedeniyle alt ve orta gelir grubundaki vatandalar konut almlarn ertelemiti. Eylül itibaryla faizlerin dümesinin ardndan bu kesim özellikle ikinci el konut piyasasnda talebi artrd. diye konutu.

Emlak piyasasndaki durgunluk nedeniyle yeni konut arznn azaldn, söz konusu hareketlenmeyle müteahhitlerin de yava yava yeni üretime geçmeye baladklarn vurgulayan Taylan, emlak fiyatlarnda da yükselilerin baladn bildirdi.

Taylan, geçen yl tapu harcnda devlet desteinin olduunu, bunun da vatandalar ve sektörü rahatlattn belirterek unlar kaydetti:

Sektörün bu tip desteklere ihtiyac var. Yeniden böyle bir destek getirilirse sektöre büyük katk salayacaktr. Bu yl içinde konut sat rakamlarnn daha da artmasn bekliyoruz. Mevduatn getiri faizleri düük olduu, konut kredi faizleri de yüzde 1in altna indii için vatandalar tasarruflarn emlak almna yönlendirecektir. u anda mevcut konut stoku talepler için yeterlidir. Satlar devam ederse arz ihtiyac da doacaktr.

Ana Sayfaya Git