Arabası olan herkesi ilgilendiriyor

Egzoz ölçümünde yeni dönem yılbaşında başlıyor

Haberler 02.12.2019 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnn, egzoz gaz emisyon ölçümünü yaptrmayan araçlarn trafikte otomatik saptanp cezai ilem uygulayaca Egzoz Gaz Emisyon Denetim Sistemi, 1 Ocak 2020 itibaryla Ankarada, alt ay içerisinde ise Türkiye genelinde hayata geçecek.

Bu yl, egzoz gaz emisyon ölçümü süresi gelen araç sahiplerinin, yeni uygulamayla ve artacak cezayla kar karya kalmamas için ölçümlerini yl sonuna kadar yaptrmas gerekiyor. çevre Kanununun 20nci maddesi gereince yönetmelikle belirlenmi olan trafie kaytl araçlarn egzoz gaz emisyon ölçümünü yaptrmas gerekiyor.

Türkiyede trafie kaytl 23 milyon 44 bin araçtan yaklak 17 milyon 500 bini egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor. Bu araçlardan otomobiller (ticari hariç) ilk 3 yatan sonra iki ylda bir periyodik ölçüme tabi olduu için her yl yaklak 11 milyon aracn egzoz gaz emisyon ölçümü yaptrmas gerekiyor.

Dier taraftan ypranma, icra, kaza, trafikten çekme, yurt dna gitme gibi nedenlerle yaklak 500 bin araç fiilen trafie çkmyor.

Geçen yl 8 milyon 545 bin aracn egzoz gaz emisyon ölçümü yaplrken, yaklak 1 milyon 400 bin araç sahibi ölçüm yaptrmad.

ÖLçÜM YAPTIRMAYAN ARAçLAR TRAFKTE OTOMATK OLARAK SAPTANACAK

Bakanlk, insan ve çevre saln tehdit eden, k artlarnda snmadan kaynaklanan hava kirlilii ile etkisini daha da artran motorlu tat kaynakl kirlilii önlemek ve vatandalarn artacak cezayla kar karya kalmamas için harekete geçti.

Bu kapsamda otomatik plaka tanma sistemi olan Egzoz Gaz Emisyon Denetim Sistemi (EGEDES), 1 Ocak 2020 itibaryla Ankarada, 6 ay içerisinde de Türkiye genelinde hayata geçecek.

Söz konusu sistemle denetimler daha da artrlacak. Plaka tanma sistemiyle, egzoz emisyon ölçümünü yaptrmayan araçlar trafikte otomatik olarak saptanacak ve cezai ilem uygulanacak.

- EMSYON YAPTIRMAYANA SMS LE UYARI

Ksa süre içinde egzoz gaz emisyon ölçümü yaptrmayan 1 milyon 555 bin 556 araç sahibine Egzoz Gaz Emisyon Ölçümü Takip Sistemi üzerinden uyar mesaj gönderildi.

Kanun kapsamnda egzoz emisyon ölçümü yaptrmayan motorlu tat sahiplerine 1546 lira, standartlara aykr emisyona sebep olan motorlu tat sahiplerine ise 3 bin 93 lira idari para cezas uygulanyor.

Bakanlk, bu yl motorlu kara tatlarndan kaynaklanan hava kirliliinin önlenmesi amacyla gerçekletirdii denetimlerde, uyarlara ramen ölçüm yaptrmayan ve gürültü kirliliine sebep olan 3 bin 678 araç sahibine toplam 10 milyon 483 bin lira idari para cezas uygulad.

En çok ceza, Ankara, Nide, Hatay, Kocaeli ve Adyamanda kesildi.

- YILBAINDAN TBAREN CEZALAR ARTIYOR

Egzoz gaz emisyon ölçümü yaptrmayan araç sahiplerine uygulanacak idari para cezas da 1 Ocak 2020den itibaren artacak.

Ylbandan itibaren ölçüm yaptrmayan araç sahiplerine 1895 lira, standartlara aykr emisyona sebep olan motorlu tat sahiplerine ise 3 bin 790 lira ceza uygulanacak.

Ayrca manipülasyona sebebiyet verdii tespit edilen cihazlar, sistem üzerinden kapatlarak ölçüm yapmalarna izin verilmeyecek.

- EGZOZ EMSYON ÖLçÜMÜ YAPILAN STASYONLAR SIKI TAKBE ALINACAK

2020 yl içerisinde egzoz gaz emisyonu ölçümlerini kurallara uygun yapmayan yetkili istasyonlara da idari para cezas uygulanacak, gerekirse i yerleri kapatlacak.

Yetkili istasyonlarda görevli ve sisteme kaytl olan, ölçümlerini kurallara uygun yapmayan ve i yerinin kapatlmasna sebep olan istasyon sahibi, yetkilisi ve personelinin, yeni istasyon açmasna veya baka istasyonda çalmasna izin verilmeyecek. Bu kiilerin tüm belgeleri iptal edilecek.

Araç ilk trafie çkarldnda, takl egzoz sistemi ve katalizörleri sökülmü veya standartlara uygun deilse, araç sahiplerine 1912 lira idari para cezas uygulanacak.

Ana Sayfaya Git