Araç kazalarına yerli ve milli önlem

TÜBİTAK’ın çağrısı çerçevesinde şerit ihlali, sürücü dalgınlık uyarısı ve araç devrilme engelleme gibi sistemler yerli olarak geliştirilecek.

Haberler 03.04.2018 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜBTAK, yol ve yolcu güvenliini salamak için çarya çkt. Bu kapsamda erit ihlali uyars, sürücü dalgnlk uyar sistemi, devrilme engelleme sistemi teknolojilerini gelitiren firmalara destek verilecek. Proje üst limiti 3 milyon lira olarak belirlenirken, ortak yaplacak olan projelerde üst limit 4 milyon liraya çkacak. TÜBTAKn çarsyla leri Sürü Destek Sistemlerinin gelitirilmesine yönelik projelerin desteklenmesi amaçlanyor.

ARAçLARIN DEVRLMES

çar kapsamnda leri Sürü Destek Sistemleri (SDS) ve bu sistemlerinin test ve benzetimine yönelik gömülü sistemlerin tasarm hedefleniyor. Projeyle SDS için gerekli olan donanm ve yazlm altyapsnn ve bu altyap üzerinde çalan uygulamalarn gelitirilmesine odaklanlacak. Ayrca erit ihlali uyars ve erit takip sistemi, kör nokta uyar, yaya uyar, mesafe koruma uyar sistemi de gelitirilecek ürünler arasnda.

DALGINLIA KARI UYARI SSTEM

Bunun yan sra sürücü dalgnlk uyar sistemi, trafik iareti, sinyalizasyon ve yol koullar uyar, gece sürü destek sistemi, akll far, elektronik kararllk, yanal kayma kontrolü, devrilme engelleme, çarpma erken uyar ve acil fren sistemi gelitirilmesi gibi alanlara da odaklanlacak.

TASARIMI YURT DIINDA YAPILAN KAPSAM DII

çar kapsamnda olmayan konular da belirlendi. Buna göre, sadece entegrasyon, montaj içeren uygulama projeleri destek kapsam dnda olacak. Yazlm gelitirme faaliyetlerine dayal projeler de destek kapsamna alnmazken, tasarm ve Ar-Ge faaliyetleri yurtdnda yaplan sistemler de çar kapsam dnda tutulacak. çarda araç veya bileen üreticisi bir firmayla ortak çallmas öneriliyor. Üniversite veya aratrma merkezleri ile ibirlii içeren projelere öncelik verilecei de belirtilirken, proje çktlarnn ilgili uluslararas standartlar karlamas beklendii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git