Araç satışında yeni dönem! Resmen başladı

Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik ile tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılması hükme bağlandı.

Haberler 01.02.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Araçlarn sat, devir ve tescil hizmetlerinin yaplmasna ilikin usul ve esaslar düzenleyen Araçlarn Sat, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakknda Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland.

Yönetmelie göre, tescil edilmi araçlarn her çeit sat ve devirleri, sat veya devri yaplacak araçtan dolay motorlu tatlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zamm, vergi cezas ve trafik idari para cezas, ilgili kanuna göre verilen idari para cezalar ile geçi ücreti borcu ve tat üzerinde sat ve/veya devri kstlayc herhangi bir tedbir veya kayt bulunmadnn ve trafikten çekilmi veya çekilecek araçlar hariç olmak üzere aracn geçerli muayenesi ile zorunlu mali sorumluluk sigortasnn bulunduunun tespit edilmesi halinde noterler tarafndan yaplacak.

Noterler tarafndan yaplmayan sat ve devir ilemleri geçersiz olacak. Noterler tarafndan tescili yaplacak veya yaplan araçlarn sat, devir ve her türlü tescil ilemleri ile araç sahiplerinin tescile esas bilgileri Türkiye Noterler Birliine ait Araç Sicil ve Tescil Sistemine (ARTES), Emniyet Genel Müdürlüü tarafndan tescili yaplan araçlarn tescile esas bilgileri Emniyet Genel Müdürlüü bilgi sistemine kaydedilecek. ARTESte ve Emniyet Genel Müdürlüü bilgi sisteminde yer alan bilgiler elektronik ortamda ilgili kurum ve kurulular ile paylalabilecek.

ARAç SCLYLE LGL BELGELER GZL OLACAK

Türkiye Noterler Birlii, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl veya yetkilendirdii kurum veya kurulu tarafndan belirlenen imalatç veya yetkili temsilcisi tarafndan uygunluk belgesi düzenlenen araç bilgilerini tutmakla yükümlü olacak. Türkiye Noterler Birlii, noterler tarafndan tescil edilen araçlarn sicillerini tutacak.

Araçlarn sat, devir ve tesciline ilikin teknik ve hukuki deiiklikler ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi araçlara ilikin kstlayc erhlerin elektronik ortama ilenmesi, kaydedilmesi ve kaldrlmasn salayacak. Türkiye Noterler Birlii, çileri Bakanlnn uygun görüünü almak suretiyle araçlara verilecek plaka harf ve rakam gruplarn belirleyecek.

Araçlarn sat, devir ve her türlü tescil ilemlerini kayt altna almakla sorumlu olan noterler, araçlarn tescil belgeleri ile plakalarn verecek.

Türkiye Noterler Birlii tarafndan belirlenen durumlarda araçlar için araç tesciline ilikin geçici belge ile gerekli dier belgeleri düzenleyecek.

Noterler, araçlara ilikin teknik veya hukuki deiiklikleri ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir gibi araçlara ilikin kstlayc erhleri ARTESe ileyecek veya kaldracak. Araçlara ait ilemlerden dijital olarak muhafazas mümkün olmayan belge ve formlar arivleyecek.

Araç sicili ve bu sicilin tutulmasna dayanak olan belgeler gizli olacak. Bunlar yetkili veya sorumlular, tefti veya denetim yetkisi olanlar dnda kimse tarafndan görülüp incelenemeyecek ancak mahkemeler ve cumhuriyet savclklar bu hükmün dnda kalacak. Bu bilgileri ileyen görevliler ve araç kaytlarndan faydalanan dier görevliler de bu gizlilie uymak zorunda olacak. Tescil edilmi araçlarn, araca taklan bir veya birkaç sistem, aksam veya ayr teknik ünitenin yol güvenlii, kamu sal veya çevre korumas açsndan ciddi bir risk oluturmas nedeniyle geri çarlmas gerektiinde araç sahibinin adres ve iletiim bilgileri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlna verilebilecek.

KAYITLAR EN AZ 10 YIL SAKLANACAK

Noterler, araç sicili ile ilgili her türlü eriim ve veri deiikliklerine ait ilem kaytlarn en az 10 yl süreyle saklayacak.

Cumhurbakanl ve Babakanlk araçlarndan kendilerince belirlenenler ile Milli stihbarat Tekilat, Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanl, diplomatik ve konsüler misyonlar ile uluslararas kurulular ve bunlarn diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan mensuplarnn ve güvenlik gerekçesiyle çileri Bakannn onayyla kapsama alnacak araçlara dair her türlü tescil ilemi ile belge ve plakalarn verme ilemi, araçlarn özel tahsisli plaka ilemleri ve tüm sivil plaka ilemleri Emniyet Genel Müdürlüü ve bal trafik tescil kurulularnca yaplacak.

Askeri araçlar ile çeitli anlamalara göre askeri amaçla ülkemizde bulunan kurululara ait araçlarn tescilleri Türk Silahl Kuvvetleri, rayl sistemde çalan araçlarn tescilleri, kullanld yerlere göre ait olduu kurulular, i makinesi türünden araçlarn kamu kurulularna ait olanlar ilgili kurulular, özel ve tüzel kiilere ait olanlardan tarm kesiminde kullanlanlar ziraat odalar, tarm kesiminde kullanlanlarn dnda kalan ve sanayi, bayndrlk ve dier kesimlerde kullanlanlarn tescilleri ise üyesi olduklar ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalar tarafndan yaplacak.

Tarm kesiminde kullanlanlar hariç, Ulam Koordinasyon Merkezi (UKOME) veya il trafik komisyonlarndan karar almak art ile motorsuz tatlardan gerekli görülenlerin tescilleri belediyeler tarafndan yaplarak, belge ve plakalar verilecek.

Yönetmelik hükümlerine göre, Emniyet Genel Müdürlüü tarafndan tescil edilecek araçlar, askeri araçlar, i makineleri ve rayl sistemle çalanlar dndaki bütün motorlu araçlar ile tescile tabi motorlu araçlara taklarak kullanlacak yapda ve yüklü arl 750 kilogramn üstünde olan römork ve yar römorklarn tescilleri noterler tarafndan yaplacak.

Tescil edildii ülkenin araç tescil belgesi ve plakas bulunanlardan geçici olarak ülkemize girmesine izin verilen araçlar ile ikili veya çok tarafl anlamalara göre ülkemizde tescil zorunluluu getirilmeyen araçlar, motorlu araçlar imal, tadil, ihraç edenlerin ve satcln yapanlarn, ithal, ihraç, depolama, sergileme ve sat amac ile bu ilere ait yerlerde maliki olarak bulundurduklar araçlar yönetmeliin kapsam dnda olacak.

Araç tescil plakalar can ve mal güvenliinin gerekli kld haller ile plaka harf gruplarna ilikin özel durumlarda valiliin talebi ve çileri Bakanl onaynn alnmas halinde, yaplacak talep üzerine noterler tarafndan deitirilebilecek.

çALINTI VE KULLANILMAYAN ARAçLARIN DURUMU

lgili kolluk birimi kaytlarna hrszlk veya güveni kötüye kullanma suçlar nedeniyle arandna dair erh ilenmi olmak artyla, araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kurulular ile tüzel kiilerce yetkilendirilen kiilerin bavurusu üzerine araçlarn tescil kayd herhangi bir noter tarafndan kapatlabilecek.

Tescil kayd kapatlan araç bilgileri ve plakas, kapatma sebebiyle ARTESte saklanacak ve bu plakalar dier araçlara verilmeyecek. Kayd kapatlan aracn bulunmas, ARTESte yer alan araca ait aranma bildiriminin kaldrlm olmas ve aracn tespit muayenesinin yaplmas halinde araç sahibinin bavurusu üzerine, kapatlan tescil kayd yeniden açlarak talep edilmesi halinde araç tescil belgesi düzenlenebilecek.

Araç sahiplik belgesinin kaybedilmesi halinde tescil ilemleri, varsa aracn ARTES kaytlar, yoksa araca ait sahiplik belgesini veren kurulu tarafndan yaz ile bildirilen onayl örnekler esas alnarak yaplacak. Kayp, çalnma, ypranma, eskime, rehin kaldrma veya çeitli nedenlerle yenilenmesi gereken araç tescil belgesi ile tescil plakalarnn yenilerinin verilmesi ilemleri ilgilisine göre noterler veya Emniyet Genel Müdürlüü trafik tescil kurulularnca düzenlenecek. Her türlü tescil deiiklii veya tescile ait belgelerin zorunlu hallerde yenilenmesi ilemlerinde öncelikle elektronik ortamdaki kaytlar esas alnacak.

Tescil plakasnn birinin veya her ikisinin çalnmas veya her ikisinin kaybolmas halinde, herhangi bir noter tarafndan araca Türkiye Noterler Birlii tarafndan belirlenen listelerdeki harf ve rakam gruplarndan sra esasna göre yeni bir tescil plakas verilebilecek.

Ana Sayfaya Git