Araç tescilinde yeni dönem! Büyük kolaylık geliyor...

Araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, 680 sayılı KHK'deki düzenlemeye göre Türkiye Noterler Birliği koordinesinde noterliklere devredilebilecek

Haberler 08.01.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilikin i ve ilemler, Türkiye Noterler Birlii koordinesinde noterliklere devredilebilecek. Resmi gazetenin mükerrer saysnda yaymlanan 680 Sayl KHK ile 2918 sayl Karayollar Trafik Kanununa ek madde eklendi.

Buna göre, Emniyet Genel Müdürlüünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilikin i ve ilemler, bu Kanunun 131inci maddesi hükümleri sakl kalmak üzere, Türkiye Noterler Birlii koordinesinde noterliklere devredilebilecek.

Bu durumda, araç tescil ilemlerine ilikin olarak noterliklere devredilen i ve ilemler hakknda mevzuatta emniyet birimlerine yaplm olan atflar, noterliklere yaplm saylacak.

EMNYET LE PAYLAILACAK

Araç sicil ve tescil sistemi veri taban Türkiye Noterler Birliince tutulacak ve yönetimi ve güvenlii bu kuruluça salanacak. Veri tabannda yer alan bilgiler anlk olarak Emniyet Genel Müdürlüü ile paylalacak.

Araç tescil ilemi karlnda, noterler tarafndan alnacak ücret, araç tescil hizmetlerine ilikin i ve ilemler ile bu maddenin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Maliye Bakanl ve Ulatrma Denizcilik ve Haberleme Bakanl ile Türkiye Noterler Birliinin görüleri alnarak, Adalet Bakanl ve çileri Bakanlnca mütereken çkarlan yönetmelikle belirlenecek.

Devir ilemleri tamamlanncaya kadar, araç tescil ilemlerine ilikin i ve ilemler daha önce bu görev ve hizmetleri yapmakta olan birimler tarafndan yürütülmeye devam edilecek.

BELGELER GZL OLACAK

Araç sicilleri ve bu sicillerin tutulmasna dayanak olan belgeler gizli olacak. Bunlar, yetkili ve sorumlular ile tefti ve denetim yetkisi olanlar dnda baka kimse tarafndan görülüp incelenemeyecek.

Mahkemeler bu hükmün dnda tutulacak. Bu bilgileri ileyen görevliler ve araç kaytlarndan faydalanan dier görevliler de bu gizlilie uymak zorunda olacak.

Devre ilikin öngörülen hükümler istihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerde kullanlan araçlarn her türlü tescil ilemi ile belge ve plakalarn verme ve sivil plaka ilemleri hakknda uygulanmayacak.

Ana Sayfaya Git