Aracın yaz bakımları

LPG'li araç kullanıcılarına bakım uyarısı: 100 liralık bakımdan kaçarken binlerce liralık masrafla karşılaşabilirsiniz

Haberler 25.05.2021 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrda oto tamir ustalar, LPGli araçlarda 100 liralk bakmdan kaçlmas halinde araçta binlerce liralk masrafn oluabileceini kaydetti.

Hava scaklndaki mevsimsel deiimlerin plastik yakt hortumlarnda tahribata neden olmas ve LPG filtrelerinin deimemesi araçlarda hem yakt tüketimini arttryor hem de kaçaklardan dolay araçlarn yanma ihtimalini ortaya çkaryor. Uzmanlar, 100 liralk bakmdan kaçan vatandalarn hem hayatlarn hem de ceplerini riske attn söyledi. Özellikle LPGli araç kullananlarn araç bakmlarn aksatmamalar gerektiini kaydeden Diyarbakrn Yeniehir ilçesi 1. Sanayi Sitesinde bir LPG servisi mekanik uzman Bilal Dumlupnar, araç bakmlarnn mutlaka yetkili ve resmi servisler tarafndan yaplmas gerektiine dikkat çekti. Dumlupnar, Ylda 2 kere araç bakmnn yaplmasn söylüyoruz. Mesele ylda 2 kere bakm yaplmasdr. Piyasada kullanlan gazlarn, motor bakmszl bunlardan dolay aksatyorlar. Araçta sknt çkyor, fazla yakt yakyor ondan sonra çekiten düüyor, motor üst kapaa zarar veriyor miktar olarak vitesi, ayar, kaçak kontrolü, LPG katks bunlar basyoruz. Toplamda 150 liradr, biz 100 liraya indiriyoruz 100 liralk masraftan kaçt zaman onlara milyara yakn masraflar çkyor. LPG bakmlarn aksatmasnlar, aksatmadklar zaman kendileri faydalanr. Yani filtresi, ayar, kontrolü, hortumlardr, yani bir hortum, kelepçe hayat kurtarr. Tüp tank resmiyeti 10 ylda bir deiiyor düünüldüü zaman bakld zamanda 10 yldan sonra deien depolar saç milim kadar inceliyor. Devletin ve hükümetin yapm olduu 10 yllk deiimi bizde destekliyoruz. Bir ara gündeme geldi 15 yl söylentisi oldu, yalnz 10 yl tam deerindedir saç milim kalnlnda incelendii zaman çürüme meydana geliyor. Allah etmesin kolay kolay patlamaz günümüzdeki kullanlan depolar patlama oran yok, yüzde 0 oranda diye biliyoruz. Ama çok inceliyoruz incelediimiz zaman tehlike meydana getiriyor, Tehlikeyi görmeden önce yapmak lazm. Günümüzde patlayan araçlara bakld zaman zaten LPGnin deposu patlamyor. amandra, LPG sisteminin hortumlar, rekor ve kesicilerden kaynaklk patlama oluyor. Bir araç bakma geldiinde tüm bunlarn kontrolleri yaplyor dedi.

Araç yakt fazla tüketiyordu

Araç sahibi Celal Ta ise LPG bakmndan haberi olmadn aktararak, araçta çekiin dümesi ve fazla yakt yakmndan dolay serviste bakma getirdik. Ta, Tüp bakmn yaptrmak için geldim, geldiimde tüp filtresinin ne kadar kötü olduunu gördüm, aracm çekiçten dümütü. Yakt yüksek yakyordu, ustaya yaptrdk, tüp bakm dier bakmlar gibi çok önemli, bizde bilmiyorduk sürekli yakt fazla yakyordu, ustaya geldiimizde tüpün ayarlarnn bozuk olduunu söyledi, filtreyi söktü filtrenin ne kadar kirli olduunuda gördük. Onun da yaktta çok büyük bir etkisi var o yüzden deitirdik, inallah bundan sonra randman alrz, vatandalar dier araç bakm gibi tüp bakmlarn da yapsnlar, özellikle kaçak kontrolü yaplsn, çünkü araçta kaçak olunca patlamaya vesile olur diye konutu.

Ana Sayfaya Git