Arazi kamudan, ev vatandaştan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde altyapılı arsa satışına başlayacaklarını açıkladı. Şehrin gelişim çeperlerinde, Hazine’ye ait arsalar uygun ödeme şartlarıyla satılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi birçok ilde arsa satışı ağustos ayında başlayacak.

Haberler 30.05.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KONUT fiyatlarnda ve kiralarda yaanan fahi artlara kar ilgili bakanlklar yeni düzenlemeler üzerinde çalyor. Bir yandan sosyal konut üretiminde gaza baslrken bir yandan da farkl modeller gelitiriliyor. Bu modellerden biri de altyapl Arsa sat olacak. çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakan Murat Kurum, kendi evini yapmak isteyen vatanda için, ehrin geliim çeperlerindeki Hazine arazilerinin uygun ödeme koullarnda sata çkacan açklad.

YEN çALIMALAR VAR

Konut fiyatlarndaki arta deinen Bakan Kurum, pandemi ile tüm dünyada tedarik zincirinin bozulduunu ve bu durumun birçok sektörü etkilediini söyledi. Bu süreçte tüm sektörlere destek olacak çalmalar yapldn belirten Bakan Kurum, Vatanda çaresiz brakmadk, bundan sonra da brakmayacaz. Sahada vatandan sorunlarn dinliyor, Cumhurbakanmzn talimatyla hzla çalma yapyoruz. Gelinen noktada ülkemizde 2 yl önce konut fazlas var tartmas vard. O gün düzenlenen kampanya ile rekor satlar yapld. Bugün de yine konut ihtiyac olan vatanda için bir ay önce yeni bir paket açkland. Kredi faizleri düürüldü. Gündemimizde yeni çalmalar da var. Hazine ve Maliye Bakanlmzla, belediyelerimizle vatandan konut almasn kolaylatracak, yeni arzn piyasaya çkmasn salayacak admlar atacaz dedi.

BÜYÜKEHRLERDE ARSA PROJES

Sosyal konut projelerinin yannda altyapl konut arsalar sat da yapacaklarn söyleyen Bakan Kurum, Hazine arazilerini vatandan kendi için konut yapmas adna uygun artlarda sata çkacaz. Vatanda tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. steyen müteahhitlerle anlaacak.

Kurum, vatandan ehrin çeperinde, hafta sonu ya da sürekli kalabilecei evler talep ettiini belirtti ve unlar söyledi: Milli Emlak Genel Müdürlüü ve TOK eliyle, Arazi maliyetlerini de aa çekmek adna Hazine arazilerini çalyoruz. ehrin çeperinde, vatandamzn yerleecekleri alan altyaps ile birlikte hazrlyoruz. Bunlar uzun vadeli ödeme ekli ile sata çkacaz.

AUSTOS AYINDA BALAYACAK

Arsann yerine göre metrekare büyüklüklerinin belirleneceini belirten Bakan Kurum, Mesela bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katl evler yaplacak. Baz yerlerde 8-10 bin metrekarelik arsada, emsal 0.50 olacak ve 3-4 katl binalar yaplacak. Konut tipleri için biz projeler çalacaz. Ancak vatanda da imar planna uygun projesini hazrlayp, ruhsatn alarak evini yapabilecek. Ankara, stanbul, zmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarnn çok artt ehirlerde çalyoruz. htiyaca ve talebe göre saylar belirlenecek ifadelerini kulland. Bakan Kurum arsa satna austos aynda balamay ve yl sonuna kadar düzenli sat yapmay planladklarn kaydetti.

REKOR SOSYAL KONUT YOLDA

TOK eliyle 2002 ylndan bugüne kadar dar ve orta gelirli vatanda için 1 milyon 137 bin konut üretildiini dile getiren Bakan Kurum, yeni sosyal konut müjdesinin de yaknda kamuoyu ile paylalacan söyledi. Cumhurbakan Tayyip Erdoann austos aynda rekor sosyal konut projesi açklayacan belirten Kurum, 81 ilde vatanda kira öder gibi ev sahibi yapacaz. Bu kampanyadan hiç evi olmayanlar faydalanacak dedi.

20 YIL VADEL YER SATII

BR dier projelerinin de sanayi tesisleri alannda olacan belirten Kurum, dün katld CNN Türk yaynnda unlar söyledi: TOK eliyle üretimi ve istihdam arttrmak için sanayi siteleri kuracaz. Küçük ve orta ölçekli iletmeci kardelerimizin talebine göre yapacaz. Kura yöntemiyle, az peinat ve 15-20 yl vadeli satlacak. Kira öder gibi iyeri sahibi olacaklar.

TÜFENN ALTINDA KRA DÜZENLEMES

KRA piyasasnda yaanan fahi artlara kar 4 bakanln ortak çaltn belirten Bakan Murat Kurum, Kiraya zam yllk TÜFE ortalamasnn üzerinde olamaz. 5 ylda bir de kira bedeliniz düük kaldysa ev sahibi vatanda sözlemesini yenileyebilir. Ancak kanuna uymayan, baz frsatçlar var. Yasal orann üzerinde zamlar isteniyor. Kiraclarmz bu durumu mahkemelere tayabilirler. Böyle bir durum söz konusuysa bize de bildirsinler. Bizler bunun takibini yapyoruz. Her türlü hukuki süreci balatrz. imdi bizler ev sahibini de huzursuz etmeyecek, kiracmz da mutlu edecek TÜFE rakamlarnn altnda bir düzenlemeyi çalyoruz. 10-15 gün içinde Cumhurbakanmz detaylar açklayacak ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git