Arazi Taşıtlarına Ekprestiz Zorunlu

Ticaret Bakanlığınca ikinci el arazi taşıtları için ekspertiz raporu düzenletme yükümlülüğü getirildiği ve söz konusu taşıtların garanti kapsamına alındığı belirtilerek, bu sayede tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçilmesinin hedeflendiği bildirildi.

Haberler 09.09.2018 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamada, kinci El Motorlu Kara Tatlarnn Ticareti Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmeliin Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland hatrlatld.

Yönetmelikle mesleki yeterlilik belgesi artna istisna getirildii ifade edilen açklamada, ortaöretim ve yükseköretim kurumlarnn motorlu kara tat ticaretiyle ilgili alanlarndan veya bunlara denklii kabul edilen yurt dndaki öretim kurumlarndan mezun olanlar için mesleki yeterlilik belgesi artnn aranmayaca vurguland.

Açklamada, mezuniyet belgelerine sahip olarak ikinci el motorlu kara tat ticaretiyle itigal edenlerle iletmede pazarlama ve sat personeli olarak çaltrlanlarn mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutulduunun alt çizildi.

Yönetmelik kapsamnda ekspertiz raporunda yer almas gereken hususlar belirleme görevinin Türk Standardlar Enstitüsüne (TSE) verildii aktarlan açklamada, ekspertiz raporuna ilikin yeni düzenlemeler hakknda u ifadelere yer verildi:

kinci el motorlu kara tat ticaretinde düzenlenmesi zorunlu olan ekspertiz raporlarnn belirli standartlar dahilinde oluturulmas ve asgari unsurlarnda yeknesaklk salanmas amacyla bu raporlarda yer almas gereken hususlara TSE tarafndan belirlenecek standartta yer verilmesi öngörülmü, ayrca ekspertiz raporu düzenleyecek iletmelere bu raporlar 5 yl süreyle saklama yükümlülüü getirilmitir. Dier taraftan TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip iletme saysn ve tat türleri itibaryla ekspertiz hizmetinin yaygnlamasn dikkate alarak ekspertiz raporu alma zorunluluu bulunan ikinci el motorlu kara tat türlerini belirleme yetkisi Ticaret Bakanlna verilmitir.

- Arazi tatlarna garanti imkan

Arazi tatlar için ekspertiz raporu düzenletme yükümlülüü getirildii ve bu tatlarn garanti kapsamna alnd belirtilen açklamada, Bu sayede, tüketicilerin yaad maduriyetlerin önüne geçilmesi hedeflenmitir. ifadesi kullanld.

Açklamada, aypl mal ve hizmetlere ilikin hükümlerin ikinci el motorlu kara tat ticaretine konu tatlar için de uygulanabilmesinin önünün açldna dikkat çekilerek, ülke genelinde yeterli sayda iletmeye TSE hizmet yeterlilik belgesi verilebilmesini ve bu sayede ekspertiz raporu düzenletme yükümlülüünün yerine getirilmesinde aksama yaanmamasn teminen yönetmeliin ilgili maddesinin yürürlük tarihinin 1 Nisan 2019 olarak belirlendii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git