Arazi toplulaştırmasına düzenleme

Arazi toplulaştırma projesi uygulama alanında, bir veya birden çok yerleşim birimine ait araziler de olacak

Haberler 10.12.2017 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arazi toplulatrma projesi uygulama alanna, bir veya birden çok yerleim birimine ait araziler de girebilecek.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn Arazi Toplulatrma Uygulama Yönetmelii Resmi Gazetenin bugün ki saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, krsal alan düzenlemesi için proje idareleri veya kurullarn talebi üzerine Bakanln uygun görüü alnarak proje idareleri krsal alan düzenlemesi yapabilecek.

Arazi toplulatrma alanlarnn tespiti ve kesinlemesinde Bakanln veya kurullarn talebi üzerine kamu yarar gözetilerek istee bal olmakszn, arazi toplulatrmas yaplmak üzere Bakanlar Kurulu kararyla proje sahas belirlenecek.

Arazi toplulatrma projesi, belirlenen yerleim birimlerinin kadastral snrlar içerisinde kalan arazilerde uygulanacak. Toplulatrma projesi uygulama alanna, bir veya birden çok yerleim birimine ait araziler de girebilecek.

Proje Sahas olarak ilan edilen alanlar ilgili kurum ve kurululara bildirilecek.Yatrmc kurum ve kurululardan bilgilendirmeyle birlikte söz konusu alana ilikin projelerinin bulunup bulunmadna dair bilgi talep edilecek.

ARAZ TOPLULATIRMA

Özel arazi toplulatrmas yapmak isteyen il özel idareleri, belediyeler ve köyler ile tarmsal amaçl faaliyette bulunan kooperatifler, birlikler gibi tüzel kiilikler veya dier kamu kurulular proje idaresi olarak özel arazi toplulatrmas ve tarla içi gelitirme hizmetlerini yapmak istemeleri durumunda toplulatrmann gerekçesini ve istee bal olup olmadn belirten raporla birlikte toplulatrmay uygulayacak proje birimini kurula veya Bakanla bildirecekler.

Proje idaresi, bir ziraat mühendisi ve bir harita mühendisi ile bir inaat mühendisi ya da tarmsal yaplar ve sulama bölümü mezunu ziraat mühendisinden oluan gerekli teknik personeli proje süresince istihdam edecek.

Bakanlkça yaplan toplulatrma projelerinde uygulanan usul ve esaslar, özel toplulatrma projelerinde de uygulanacak.

Arazi toplulatrmas, kadastrosu yaplm olan yerlerde uygulanacak. Belirlenen toplulatrma alannda kadastro paftalarnn yenilenmesi gerekiyorsa, bu yerlerin kadastro veya yenileme ilemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüünce yaplacak.

Söz konusu uygulamada istee bal toplulatrma projelerine öncelik tannacak. Toplulatrmann belirtilmesinden sonra araziyi satn alan malik, önceki malikin taahhütlerini aynen kabul etmi saylacak.

Toplulatrma yaplacak alanda, uygulamay geciktirmemek için üç yl geçmemek üzere, yaplacak bitkisel üretimin tür ve çeidi, kapsayaca alan çiftçilerin de görüü alnarak proje birimince kararlatrlacak.

DERECELENDRMELER

Arazi derecelendirme ilemleri arazi derecelendirme komisyonunca yaplacak.

Derecelendirme komisyonu tarafndan, toplulatrma alannda bulunan araziler, ayn deerde yeni arazi verilebilmesi amacyla proje birimince yaptrlan, topran kalc, deiken özelliklerini belirleyen toprak ve verimlilik etütleri, yerleim yerlerine veya iletme merkezlerine uzakl ve arazinin dier özellikleri göz önüne alnarak derecelendirilecek.

Arazi derecelendirmede, arazi üzerindeki sabit tesisler dikkate alnmayacak.

Komisyon tarafndan tespit edilen dönüüm katsaylarn ve parsellerin birim deeri cinsinden karlklarn gösterir mülkiyet listesi ve arazi derecelendirme haritas, muhtarlk veya belediyece uygun görülecek yerlerde on be gün süre ile aslarak ilan edilecek ve yerel imkanlarla duyurulacak. Askdan indirme tutanakla saptanacak.

Arazi malikleri ve dier ilgililer, arazi derecelendirme haritasyla liste ve tablosuna ilikin itirazlarn, ilan süresinin bitiminden itibaren on be gün içinde yazl olarak arazi derecelendirme komisyonuna yapabilecek.

Derecelendirme komisyonu, yaplan itirazlar en geç on be gün içinde karara balayarak ilgililere yazl olarak bildirecek ve yeniden on be gün süreyle askya çkararak ilan edecek.

Arazi malikleri ve dier ilgililer ilan süresinin bitiminden itibaren on be gün içinde, proje idaresine itiraz edebilecek. Proje idaresi bu itirazlar otuz gün içinde karara balayacak. Proje idaresinin karar kesin olup, ilgililere yazl olarak bildirilecek.

Toplulatrma proje alanlarnda, gölet, baraj, yol, sulama ve tahliye kanallar, elektrik iletim tesisleri ve dier tesislerin sadece toplulatrma proje alanna hizmet eden ayrntlar için gerekli olan arazi, ortak katlm payndan karlanacak.

Proje idaresince yaptrlan yeni parselasyon plan ve yeni mülkiyet listeleri mahallinde on be gün süre ile askya çkarlarak ilan edilecek. Arazi malikleri ve dier ilgililer ilan süresinin bitiminden itibaren on be gün içinde proje idaresine itiraz edebilecekler, itirazlar en geç otuz gün içinde karara balanacak. Yeni parselasyon plan ve yeni mülkiyet listeleri Bakanln onayyla kesinleecek.

Ana Sayfaya Git