Araziler suya doyacak?

Diyarbakır'ın Ergani ve Çermik ilçelerinde 158 bin 80 dekar tarım arazisi suyla buluşacak.

Haberler 13.12.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlnn talimatyla Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce Diyarbakrda sulu tarma geçii salayarak yöre halknn refah seviyesinin yükseltilmesi için Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yürütülen baraj ve sulama sistemlerinin yapm çalmalar sürüyor.

DS Genel Müdürü Mevlüt Aydn uyguladklar projelerle Diyarbakrn verimli topraklarn su ile buluturmaya, içme suyu temin etmeye ve derelerdeki takn riskini azaltmaya çaltklarn söyledi.

Son dönemde gerçekletirdikleri su yaplarnn bölgedeki tarmsal faaliyetlerin gelimesinde önemli rol oynadna iaret eden Aydn, DS olarak ülke genelinde çok sayda modern sulama projesini uygulamaya koyduklarn aktard.

Aydn, bu sayede tarmsal verimin artrlp üretim deseninin çeitlendirilmesiyle çiftçi gelirlerinde dorudan ve dolayl iyileme salandn vurgulayarak, yoksulluun azaltlarak yaam standardnn yükseltilmesinin krsaldan ehre göçü önlediini kaydetti.

- 183 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip

Tamamlandnda 71 bin 110 dekar cazibe ve 68 bin 310 dekar pompaj olmak üzere toplam 139 bin 420 dekar tarm arazisinin sulanmasn salayacak çermik ilçesindeki Kale Barajnn yapmnn sürdüünü dile getiren Aydn, öyle konutu:

Kaya dolgusu çalmalar yaplan barajn inaatnn gelecek yl tamamlanmas hedefleniyor. 139 bin 420 dekar tarm arazisini suyla buluturacak barajda fiziki gerçekleme yüzde 60a ulat. Yukareyhler Mahallesinde yer alan, temelden 79 metre yükseklie ve 183 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip baraj ülke ekonomisine yllk 85 milyon lira katk sunacak. Barajn tamamlanmasyla yörede yaplacak sulu tarmda hem verim art hem de ürün çeitlilii salanacak.

- Ergani Barajnda su tutuluyor

Genel Müdür Aydn, temelden yükseklii 54 metre olan ve 14,51 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Ergani Barajnda yaklak iki ay önce su tutulmasna balandn anmsatarak, biriken su miktarnn bir milyon 200 bin metreküpe ulatn söyledi.

Barajda depolanacak suyla 18 bin 660 dekar tarm arazinin sulanacana dikkati çeken Aydn, bu kapsamda basnçl borulu sulama sistemi yapm çalmalarnn hzla sürdüünü dile getirdi.

Aydn, sulu tarma geçilmesiyle yöre çiftçisinin tarlasnda ylda iki ürün yetitirebileceini belirterek, Ergani Baraj 2019 yl birim fiyatlar ile ülke ekonomisine yllk 12 milyon 800 bin lira katk sunacak. 158 bin 80 dekar araziyi suyla buluturacak iki baraj ekonomiye ylda 97 milyon 800 bin lira katk salayacak. bilgisini de paylat.

Ana Sayfaya Git