Arı yetiştiricileri: Talep karşılansın

TZOB Genel Başkanı Bayraktar doğal afetlerden etkilenen "arı yetiştiricileri" için destek istedi "Arı yetiştiricilerimiz bu yıl doğal afet ve yangınlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdi. Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çıkmalarını ve geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak için taleplerinin karşılanması gerekmektedir"

Haberler 14.09.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, bu yl art arda yaanan felaketlerin, baln ekonomiye katksnda azalmaya ve rekolte düüüne neden olduunu belirterek, Ar yetitiricilerimiz bu yl doal afet ve yangnlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdi. Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çkmalarn ve gelecee umutla bakabilmelerini salamak için taleplerinin karlanmas gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Bayraktar, yapt yazl açklamada, Türkiyede krsal geliri destekleyici faaliyet olarak yaplan arcln ayn zamanda tarm ve ormanclkla ilgili faaliyetleri tamamlayc bir etkisi bulunduuna dikkati çekti.

Türkiyenin arclk için çok zengin bitki örtüsüne sahip olduunu kaydeden Bayraktar, Dünya genelinde bilinen 27 bal arsnn 6 alt türünün Anadoluda bulunmasndan dolay ülkemiz çok önemli bir gen merkezidir. Türkiye 9 ay arclk üretim faaliyetlerinin yaplabildii bir ülkedir. deerlendirmesinde bulundu.

Dünya Gda ve Tarm Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada 1 milyon 721 bin 288 ton bal üretildiini bildiren Bayraktar, üretimde ilk sray alan çinin dünya üretiminin yüzde 25ini gerçekletirdiini, bu ülkeyi yüzde 6,4lük oranla Türkiyenin izlediini ifade etti.

Bayraktar, Türkiyenin dünya bal üretiminde ikinci srada olmasna ramen ihracatta yüzde 1,2lik oranla 19uncu srada yer aldna dikkati çekti.

- Kuraklk ve yangn gibi felaketler arcla büyük zarar vermitir

Türkiyenin, dünyann en önemli bal üreticisi ülke olmasna ramen ürettii baln neredeyse tamamna yaknn ülke içinde tükettiini ifade eden Bayraktar, dünya çam bal üretiminin yüzde 92sini karlayan Türkiyede, yllk yaklak 30 bin ton olan üretimin, 2020de kuraklktan dolay ciddi zarar gördüünü belirtti.

Bayraktar, 2021deki üretim miktaryla ilgili kayglar devam ederken, kzlçam ormanlarnda çkan yangnlar ve basral sahalarn büyük çounluunun yanmas gerek bu yl, gerekse gelecek yllarda çam bal üretimini olumsuz etkileyeceinin altn çizdi. Bayraktar, unlar kaydetti:

Yangndan zarar gören alanlarda yaplacak yeni orman plantasyonunda ar varl gözetilerek planlama yaplmal, belli aralklarla bal ormanlarnn dikilmesi ve çoaltlmas salanmaldr. Yanan basral sahalarn yerine bu yla özel olarak Milli Emlak arazileri bal üretimine açlmal ve Kuadas Milli Park çam bal üretimi için kullandrlmaldr. 2021 ylnda özellikle kurakln etkisinin hissedilir derecede olmas, ülkemizde çayr-mera ve orman alanlarnda yaplan üretimi olumsuz yönde etkilemitir.

Türkiye Ar Yetitiricileri Merkez Birliinin yapt saha çalmalar dikkate alndnda bu yl bal üretiminde çok ciddi düüler olaca uyarsnda bulunan Bayraktar, 2021de arlarn yaam mücadelesi vermesi ve bu mücadeleden gelecek sezona salkl çkmasnn mümkün görülmediini kaydetti.

- Arclarn talepleri karlanmal

Bayraktar, bu yl art arda yaanan felaketlerin baln ekonomiye katksnda azalmaya ve rekolte düüüne neden olduunu ifade ederek, rekoltede ne kadar düü olaca ve fiyatlarn hangi seviyelere çkaca bilinmemekle birlikte bu durumun sahte bal satanlara frsat vereceini bildirdi.

Ar yetitiricilerinin bu yl doal afet ve yangnlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdiini de belirten Bayraktar, Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çkmalarn ve gelecee umutla bakabilmelerini salamak için taleplerinin karlanmas gerekmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, üreticilerin taleplerine ilikin ise u ifadeleri kulland:

Doal afete maruz kalan arclara eker destei verilmeli ve kovan bana verilen destek de yüzde 100 artrlmaldr. Yetitiricilere ar otu tohumu, ilaç, arclk malzemesi, ekipman ve makine destei verilmelidir. Doal afete maruz kalan arclara yem destei salanmaldr. Bal üreticilerine nakliye için mazot destei verilmelidir. Doal afetlerden etkilenen üreticilerin Ziraat Bankas ve Tarm ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlarnn faizleri silinmeli, borçlar uzun vadeli yaplandrlmaldr. Yeni kredi çekmek isteyen doal afet ve yangndan etkilenmi üreticilerimize de düük faizli kredi kullanm salanmaldr.

Ana Sayfaya Git