Arıların ölümü yanlış ziraiden

Türkiye ve dünyada toplu arı ölümleri artarken, Dicle Üniversitesi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bunun temel nedeninin yanlış zirai ilaçlamalar olduğunu savundu. Prof. Dr. Kılıç, aşırı bal tüketiminin de içinde bulunan kimyasallardan dolayı insan vücudunda hastalık etmenlerine neden olduğunu söyledi.

Haberler 27.04.2021 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda arclkla uraan Ahmet Sadk Oul ve orta Emin Tanrkulu, son iki ylda kovan saylarnda art olmadn ve giderek kovan saylarnda gerileme olduunu fark etti. Oul ve Tanrkulu, ar ölümlerinin altndaki nedeni örenmek için arclkla uraan arkadalaryla yaptklar fikir alverii sonucunda temel nedenin zirai ilaçlamalar olduunu tespit etti. Arclarn tespitleri bu dorultudayken Dicle Üniversitesi Biyoloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç da ar ölümlerinin temel nedenin zirai ilaçlamalar ve kimyasal fabrikalar olduunu savundu. Prof. Dr. Klç, bu kimyasal maddelerin balla da ilendiini ve ar tüketimde insan vücudunda hastalk etmenlerine neden olduunu dile getirdi.

GEçEN BAHAR AYINDA FARK ETTK, 10 KOVANIMIZ KAYBOLDU

Arkadayla birlikte 3 yldr arclkla uratn ifade eden Ahmet Sadk Olu, kovan saylarn artrmay düündüklerini ama yanl zirai ilaçlamadan dolay baaramadklarn söyledi. Oul, Dier arc kardelerimizle irtibata geçtik. Onlarnda skntlar bu yönde. Onlarnda yanl zirai ilaçlamalar yüzünden kayplarnn olduunu bize bildirdiler. Bundan dolay kovan saylarmz yldan yla artmyor ve ayn sayda kalyor. u anda arlarmz yavrulama döneminde. Doal olarak dardan polen getiriyorlar. Polen getirdikleri zaman gittikleri çiçekler üzerinde zirai ilaçlar olduu için bu onlarn ölümüne sebep oluyor. Sabrszlar çiftçilerimiz. Biraz daha vaktinde bunlar yapsalar bizim de iimize gelir, onlarn da iine gelir. çünkü onlar da budaydan yararlanamyor. Arlarmzn yerini deitirmeyi düünüyoruz. Emin beyle bu yl bir fikir görüümüz oldu. Arlarmz daha çok buday ilaçlamalarnn olmad bir yere götürüp zirai ilaçlamalardan uzak tutmay düünüyoruz. Geçen bahar aynda bunu fark ettik. Bu yl nisan aynn banda da ilaçlama oldu. Buday, arpa, mercimek ilaçlamas. Orada da fark ettik. Bir 10 kovanmz kayp oldu o dönemde dedi.

ARI ÖLÜMLERNDEK EN BÜYÜK NEDEN TARIMDA KULLANILAN LAçLAR

Prof. Dr. Ahmet Klç ise ar ölümlerinin yalnzca Türkiye gündeminde olan bir durum olmadn, dünyann her tarafnda son yllarda toplu ar ölümlerinin tespit edildiini vurgulad. Prof. Dr. Klç, Bunun en büyük nedeni özellikle tarmda kullanlan ilaçlardr. O kadar farkl ve çok miktarda ilaç kullanlyor ki deyim yerindeyse ilaçlanmam bölge yok. çünkü tarlalarda kullanlan ilcalar hava akmlar rüzgarla her tarafa yaylr. Arlarn bir özelliidir yalnz kovan civarnda polen toplamazlar, çiçekleri ziyaret etmezler. Bazen 5, 10 kilometreye kadar yaylabilirler. Tabi ki çiçeklerin, bitkilerin üzerindeki bu tarmsal ilaç kalntlar arlarn polenlerine, dolaysyla kovanlarna da gelir. Özellikle yavrular, embriyolar diyelim kovandaki petekte bu embriyolar beslendii zaman söz konusu yiyecek besin içindeki tarm ilaçlar onlar çok daha olumsuz etkiler. Dolaysyla yeni yavrular yetimez. Dolaysyla kovanlarda durma, ardndan da gerileme yaanr. En büyük neden tarmda kullanlan ilaçlar diye konutu.

BAL çOK TÜKETLYORSA çETL HASTALIK ETMENLERNE NEDEN OLUR BU KMYASALLAR

Yalnzca tarm ilaçlar deil, ayn zamanda çevrede sanayi tesislerinin de buna etkisinin olduunu aktaran Prof. Dr. Klç, sözlerine öyle devam etti:

Bu çimento fabrikalar olabilir, dier kimyasal fabrikalar olabilir. Ya da fabrikalarn proses ürünü iletmeye bal kirlilik bitkilerin üzerine geçtii zaman tabi ki arlar, bunlara bakmadan çiçekleri ziyaret ediyor. Bunlar ziyaret ederken bu kalntlar kovana tayor. Ar kovanda bal olutururken ister istemez baln içine hem de beslenen embriyolara geçtii için onunda ilaçlar kadar olumsuz etkisi var. Dardan alnan bu kimyasallar bir ekilde bala geçiyor. Ve biz bal tüketiyoruz. Detayl aratrma yaplacak olursa bu ekilde bütün ballarda kimyasal ilaç kalntsna rastlanr. Eer bu çok miktarda tüketiliyorsa insan vücudunda birikim yapar. çeitli hastalk etmenlerine neden olur bu kimyasallar. Bu bilenen bir süreçtir.

Ana Sayfaya Git