Arpa üreticisinin yüzü gülüyor

Güneydoğu'nun önemli tarımsal üretim merkezlerinden Diyarbakır'da hasadına başlanan arpa geçen yıla oranla verimdeki artışla çiftçiyi mutlu etti.

Haberler 13.06.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydounun önemli tarmsal üretim merkezlerinden Diyarbakrda hasadna balanan ve verimiyle yüz güldüren arpada rekoltede yüzde 108lik art bekleniyor.

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ilde arpa hasadnn sürdüünü söyledi.

Kente bu yl bol ya dütüünü ve bunun ciddi bir rekolte art saladn ifade eden Atalar, Bitki, istedii ya dengeli bir ekilde ald için verime etkisi oldukça yüksek oldu. u anda da bereketli bir sezon geçiriyoruz. dedi.

Atalar, TÜK verilerine göre geçen yl ilde 393 bin dekarda arpa üretimi gerçekletiini dile getirerek, bu yl rakamlar netlememekle birlikte arpa üretiminin yaklak 699 bin dekara ulatn aktard.

Arpa üretim alannda yüzde 78lik bir art olduuna iaret eden Atalar, kuru alanlarda dekara 550 kilogram, sulu alanda da 650 kilograma kadar verim alabildiklerini bildirdi.

TOPLAM ÜRETMDE YÜZDE 108LK ARTI

Atalar, Geçen yl arpa üretimimiz 123 bin tondu, bu yl tahminimiz 257 bin tona ulamas. Arpa üretiminde yüzde 108lik bir art olacan tahmin ediyoruz. diye konutu.

Budayda henüz hasadn balamadn ama yan yüksek olmas nedeniyle bu üründe de yüksek bir verim beklediklerini belirten Atalar, çiftçilerin bereketli bir yl geçirmesini diledi.

çiftçi ve vatandalar yangna sebebiyet vermemeleri konusunda da uyaran Atalar, unlar kaydetti:

Herkesin dikkatli olmas gerekiyor. Özellikle yolculuk yapanlarn izmaritlerini, bo ieleri gelii güzel yol kenarna atmamalar önemli. Camlar güne altnda mercek görevi görüp yangn çkarabiliyor, izmaritler yine ayn ekilde. Elektrik tesisatlarna dikkat edilmesi, piknik atei yaklmamas lazm. Vatandalarmzdan ve çiftçilerimizden yangna sebebiyet verecek her türlü davrantan kaçnmalarn bekliyoruz.

VERMDEN MEMNUNUZ

Merkez Sur ilçesinin krsal Kengerli Mahallesinin muhtar Aydn Alaku da bu yl geçen yla oranla verimin çok iyi olduunu söyledi.

Kendisine ait 1000 dönümlük tarlada buday, arpa ve mercimek ürettiini anlatan Alaku, çiftçi olarak verimden bu yl memnunuz. Budayda da ayn ekilde yüksek verim olacan düünüyorum. ifadelerini kulland.

Ürün bana belirlenen fiyatlarn iyi olduunu aktaran Alaku, girdi maliyetlerinin dümesini istediklerini söyledi.

çiftçi Faruk Alaku ise Türkiyenin ikinci büyük sulama baraj olma özelliini tayacak Silvan Barajnn bir an önce tamamlanmasn beklediklerini ifade ederek, u anda ylda bir ürün alyoruz. Sulama imkanna kavuursak ylda 2 defa ürün üretebileceiz. Bu hem üreticiye hem tarlada çalana hem de ülkeye katk sunacaktr. dedi.

Ana Sayfaya Git