“Arsa olmadığı için yapılaşma yok”

Konut satışlarındaki artışı değerlendiren emlakçılar, yüksek kiraların konut satışlarını arttırdığını belirttiler. Arsa yokluğu nedeniyle konut açığı olduğunu ifade eden emlakçılar, orta gelirlilere yönelik konut ihtiyacı olduğunu kaydettiler.

Haberler 28.09.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satlar 2017 Austos aynda bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 4,7 orannda bir art yaand. Bu verileri deerlendiren emlakçlar, arsa yokluu nedeniyle konut aç olduunu ifade ederek, orta gelirli vatandalara yönelik ciddi anlamda konut ihtiyac olduunu kaydettiler.

Diyarbakr Emlak Komisyoncular ve Müavirleri Dernei (DEMDER) Bakan Mustafa Koç, konut satlarnda geçen seneye nazaran bir hayli yükseli olduuna iaret etti.

imdiki evlerin yüzde 70i krediyle alnyor

Konut satlarnda geçen seneye nazaran bir hayli yükseli olduunu ifade eden Koç, Bundan 2-3 yl önce çatmalar vard, birçok insan il dna göç etti. Bu insanlar tekrar geri dönü yaptlar. Konut ihtiyac duyuldu ve bunlar konut almaya baladlar. Yalnz bu konutlar tetikleyen önemli bir sorun vardr. Bu sorunlarn banda gelen ise kiralardr. Bugün Urfayolu üzeri Diclekent bölgesi civarnda en düük kira fiyat 850 TLden balyor, Bin 400, bin 500, 2 bin liraya kadar varan kiralar var. Dolaysyla bu bölgedeki insanlarn çou asgari ücret ile çalyor. Kurumlarda çalan insanlar, tek maal insanlardr. Bunlar bin 400, bin 500 TLlik kiralarda oturamazlar. Aslnda bu satlar tetikleyen bu kiralardr. Adam bakyor kiraya verecekleri para fazladr. Borç ediyor ya da gidiyor bankaya bavuruyor, kredi alp ve bir ev sahibi olmaya çalyor. Dolaysyla imdiki evlerin yüzde 70i borçla, krediyle alnyor. diye konutu.

Talebe göre yeni binalar yaplrsa, bu kiralar düer, herkes daire sahibi olur

Bankalarn verdii kredilerin yüzdelikleri son zamanlarda dütüü için bunun da konut satlarna yansdn belirten Koç, bundan dolay alclarn satlara younlatn söyledi.

Konut satlarndaki yükselie örnek veren Koç, Mesele bu satlar tek deil. Diyarbakrda büyük bir konut aç var. Dar gelirli, asgari ücretle çalan insanlar, herkes gibi Diclekentte oturacak durumda deil. Bu sorunlar gidermek ve bunlarn çözümüne yönelik admlarn atlmas gerekiyor. Diyarbakrda mutlak surette yeni projelerin üretilmesi ve yeni imar alanlarnn açlmas gerekiyor. Diclekent civarnda yeni yaplan daireler 300 binden balyor. 400, 500, 600 bine kadar fiyatlar yükseliyor. Asgari ücretle çalan birisi borç alsa da buralarda daire alamaz. Kredi çekse de alamaz. Bunun yannda yeni projeler oluturulursa yeni imar alanlar açlrsa; 1+1, 2+1, 3+1 talebe göre yeni binalar yaplrsa, bu kiralar düer, herkes daire sahibi olur. Kira, daire fiyatlar yüksek; müteahhitler hakl olarak yüksek fiyata satmak zorunda, çünkü arsalar yok. Mevcut olan arsalarn yüzdelikleri bir hayli yüksek, bunlar tamamen dairelere yansyor. ifadelerini kulland.

Daire satlar iyi ama yeterli deil

Geçen yl daire satlarnn olmadn, fakat bu sene satlarn daha fazla olduuna vurgu yapan Koç, Daire satlar iyi ama yeterli deil. Yerel yönetimler hükümetle bir araya gelip, hazine arazilerini düük bir oranla müteahhite vermeli, onlara da TOK gibi artl olarak demeli ki TOK gibi 1+1. 2+1 yap. Ondan sonra ucuz bir fiyata vatandaa satlsn. Yüzdelik oranlar dütüü zaman daire fiyatlar da dümü oluyor. eklinde konutu.

Arsa olmad için yaplama yok

Konutlarda orta halli bir satn var olduunu belirten emlakç Ömer Akgül ise Diyarbakrda yüzde 50-55lik bir art var. Yalnz, arsa skntlar nedeniyle fazla yaplama yok. Satlar da iyidir, fena deil. Tabi u anda orta gelirli vatandalara ciddi anlamda konut ihtiyac vardr. Buna da nasl bir çözüm bulunur bilmiyorum. çok ciddi anlamda bir konut ihtiyac var. Normal yaplamada gerileme var. Bunun sebebi de arsadr. Arsaya ciddi bir talep var ama müteahhite verebileceimiz arsalar yok. Arsalarn ya hisseleri fazla ya da davalktr. Diyarbakrda ciddi anlamda arsa aç var. Bizden arsa talep eden müteahhit çok arkadamz var ama verebileceimiz arsa yok. Arsa olmad için yaplama yok, yaplama olmad için de konut aç var. Kira fiyatlarnn artmas da buna baldr. Yaplama olmad için konutta ciddi bir kiralama aç var. Kiralk daire yok ya da çok az. Onun için belediye inallah en ksa zamanda bu duruma el atarak yeni yerleri imara açar, bu arsa sorunlarn çözer. Bizden arsa talep eden srada bir sürü firma var ama kat karl verebileceimiz arsa yok. diye belirtti.

Kentsel dönüümde hem belediye hem devlet hem de vatanda kazanr

Son olarak konut fiyatlarnn yükselii nedeniyle orta gelirli kiilerin konut sahibi olabilmeleri için çözüm önerisinde bulunan Akgül, öyle konutu: Özellikle kentsel dönüüme el atarlarsa kentsel dönüümde hem belediye hem devlet hem de vatanda kazanr. Kentsel dönüümde 20 evi ykarsn, bir binaya sdrrsn. Hem güzel bir yeil alan ortaya çkm olur hem de ehir yaplamasnda güzel bir tablo meydana gelir. Onun için kentsel dönüüme de yer açsalar, hz verseler bu sorun bitmi olur. Kenar semtlerde Dokuz çeltik, Balar ilçesi ya da Mardin yolu üzerinde orta gelirli vatandalara güzel konutlar yaplrsa kira ve konut sorunu da bitmi olacak. (LKHA)

Ana Sayfaya Git