Arsa satışları geçen yıla oranla yüzde 20 arttı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, bu yıl arsa satışında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20'lik artış yaşandığını belirterek, ocak-ekim döneminde 368 bin 215 arsa satışı yapıldığını bildirdi.

Haberler 27.11.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Müdür Adl, Türkiyede mart ayndan itibaren salgn süreci nedeniyle her alanda olduu gibi gayrimenkul alm satmnda da daralma olduunu söyledi.

Buna bal olarak alnan tedbirler kapsamnda kredi faizlerinin dümesiyle alanda patlama yaandn belirten Adl, Faizlerin dümesi kredileri ciddi anlamda cazip hale getirdi, böyle olunca da talep artt. dedi.

Arsa almnda insanlarn daha çok hobi bahçelerine yöneldiini anlatan Adl, hobi bahçelerinin alm satmnn kooperatif hissesi eklinde yapldn, tapuda ilem yaplmad için de bu bilgilerin kaytlara geçmediini anmsatt.

Genel Müdür Adl, arsa satna ilikin, Ocak-ekim döneminde toplam 368 bin 215 arsa sat gerçeklemitir, geçen yla göre arsa satnda yaklak yüzde 20lik bir art söz konusu. Bu sat ilemlerinden 23 bin 702 sat ipotekli olarak yaplmtr. Arsa satlarnda en fazla ilem yaplan iller de konut satyla paralel. Bu iller srasyla stanbul, Ankara, zmir, Antalya, Konya, Gaziantep, Adana, Kocaeli, Bursa ve Tekirdadr. bilgisini verdi.

KONUT ALIM SATIMI GÜNLÜK 20-22 BN

Adl, konut satlarna ilikin olarak da mart, nisan aylarnda günlük konut alm satmnn 3-4 bine kadar dütüünü ancak faizlerin dümesinin konut satlarn da etkilediini, günlük alm satmn 20-22 bin arasnda gerçekletiini dile getirdi.

stanbul, Ankara, zmir, Antalya gibi konut talebinin youn olduu illerde satn fazla olduuna iaret eden Adl, Baz illerde konut sat yüzde 300 artt. Türkiye genelinde marttan ekime kadar art oranna baktmzda geçen yla oranla yüzde 27 civarnda bir art var. Ocak-ekim döneminde ise 1 milyon 281 bine yakn konut alm satm gerçekleti. ifadelerini kulland.

Bu sat ilemlerinin içinde kredi ile gerçekletirilen ikinci el ve sfr konutlarn yan sra kredi kullanlmadan alnan konutlar da olduuna dikkati çeken Adl, unlar kaydetti:

Kredi kullanlarak alnan konutlarda yüzde 42,5 art var. Vatandan yüzde 42den fazlas kredi kullanarak konut alm satm yapm. Kredi kullanmayanlarn orannda ise düü var, yüzde 3lük bir azalma olmu. kinci el konutlarda sat daha fazla, birinci el konutlar ona göre daha az. Bu sene Ocak-ekim döneminde ipotekli konut sat ise geçen seneye göre yüzde 124,2 artm.

Genel Müdür Adl, en fazla konut satnn srasyla stanbul, Ankara, zmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Adana ve Gaziantep gibi büyük illerde gerçekletiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git