Artan yem fiyatları karşısında besiciler zor günler geçiriyor

Bu sene ülke genelinde yaşanan kuraklık ve yem fiyatlarındaki artışa nispeten hayvan fiyatlarında düşüş olduğunu dile getiren besiciler, tarım alanında sağlanan desteğin hayvancılık sektörüne de sağlanmasını istiyor.

Haberler 21.06.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bata Diyarbakr olmak üzere bölgede yalarn olmayndan kaynakl kuraklk ve artan yem fiyatlar hayvanclk sektörünü olumsuz etkiledi.

Diyarbakrn çnar ilçesinde hayvanclk sektöründe faaliyet yürüten besiciler, artan maliyet fiyatlarn geçen sene ile mukayese ettiklerinde arasnda büyük farkn olduunu, herhangi bir destein salanmamas durumunda bu sektörün yok olma seviyesine yaklatn belirtti.

Yaklak 5 senedir hayvanclkla uratn dile getiren Fesih Tekin, Köy meras az, çobanlk yapmakta zor olmu. u an çobanlk yapyorum ve bu köyde benden baka bu ii yapan yok. Eskiden hayvan yetitirmek daha kolayd. Bu sene kuraklk olduundan dolay hayvanlar otlatamyoruz, mecburen satacaz. ahsen kendi hayvanlarm sattm. dedi.

KURAKLIKTAN DOLAYI HAYVANLARIMIZI OTLATAMIYORUZ

Bu sene yamur yamadndan meralarnn yeermediini ve hayvanlar otlatacak alann olmadn belirten evket Kelheta, artan yem fiyatlar karsnda devlet yardm etmemesi durumunda hayvanclk biteceine dikkati çekti.

Kelheta, Kurban Bayram yaklat fakat artan yem fiyatlarndan dolay kimse hayvan besleyemiyor. Hayvanclkta elimizden giderse baka geçim kaynamz yok. Bölgede i olanaklar bulunmadndan gidip baka ite çalamyoruz. Devletten beklentimiz besicilere yem ve ilaç desteinde bulunmasdr. ifadelerini kulland.

MALYET FYATLARI 3 KAT ARTMI DURUMDA

Tek gelir kaynaklarnn çiftçilik ve hayvanclk olduuna vurgu yapan Mehmet Tahir Örek ise Baka bir gelir kaynamz yok. Mera olmad gibi yamurun yamamasndan dolay bu yl çok zor geçiyor. Saman ve arpa alamyoruz, hayvanlarmz aç kalyor. Geçen sene çok iyiydi fakat bu yl zarar ediyoruz. Su kuyusu olanlar hariç dierleri çok zor durumdadr. eklinde konutu.

Hayvan besiciliinin maliyet fiyatlarndaki arta deinen Örek, Samann kilogram 75 kuru, arpa 3 TL, geçen sene torbasn 80 liradan aldmz yem ise 3 katna çkm. Geçtiimiz yl bir lira 300 kurutan aldmz arpay bu sene torbasn 3 liraya bile vermiyorlar. Buday fiyat ayn ekilde. Fiyatlar 3 kat artm durumdadr. diye belirtti.

BESCLERE YEM VE LAç DESTENDE BULUNULMALI

Örek, Kurbanlk hayvann kilosunu 27 liradan 23 liraya inmi. Bir çift koyunun fiyat geçen k 3 bin lirayken bu yl 2 bin 300 lira olmu. Bu ekilde olursa hayvan sahipleri mecburen hayvanlar satarlar. Bu pahallkta yem maliyetinin altndan çkamayacamdan u an elimde bulunan 80 koyundan 40 tanesini satmak zorundaym. dedi.

Talep ve beklentilerini dile getiren Örek, Beklentimiz yem fiyatlarnn düürülmesidir. Hayvan fiyatlarnda çok deiiklik yokken yem fiyatlar sürekli yükseliyor. Hayvanclk eskisi kadar sürdürülemiyor, meralar da yok. Devletten beklentimiz yem destei yaplmasdr. Tarm destei nasl salanyorsa hayvanclkla uraanlara da destek yaplmal. Eer destek yaplmazsa hayvanclk biter. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git