Artık fıstık bahçeleri!

Bir dönem PKK'lıların yuvalandığı Şırnak'taki Gabar ve Cudi dağları, huzurun sağlanmasının ardından fıstık bahçeleriyle doldu.

Haberler 20.09.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenlik güçlerinin kapsaml operasyonlaryla oluan huzur ve güven ortam, Gabar ve Cudi dalar eteklerinde yaayan köylüleri üretime geçirdi. 1987 ylnda teröristlerin saldrsnda 13 kiinin ehit edildii Güneyce köyünde binlerce fstk aac ekildi.

Güvenlik güçlerince PKKya yönelik düzenlenen operasyonlarda huzur ve güven ortamnn hakim olduu bölgelerde tarmsal üretimler artt. Bu kapsamda rnak Tarm ve Orman l Müdürlüüne bal ekiplerce, bu yl içerisinde rnak merkez ve ilçelerinde 171 çiftçinin 71 bin 198 menengiç aacna fstk as yapld. çalmalar kapsamnda 2089 rakml Cudi Da ile 1848 rakml Gabar Da etekleri fstk bahçesiyle doldu.

13 SVLN EHT OLDUU KÖYDE BNLERCE FISTIK AACI EKLD

1987 ylnda PKKllar tarafndan yaplan saldr sonucu 13 sivilin ehit edildii Gabar Da eteindeki Güneyce köyüne, binlerce fstk aac ekildi. Terör saldrlarnn devam etmesiyle 1992 ylnda köylerini terk etmek zorunda kalan Güneyce köylüleri, köye geri dönü projesi kapsamnda 2002 ylnda köylerine döndü.

Güneyce köy sakinlerinden Hamit çekmaz, kendi imkanlaryla 120 dönüm üzerinde 5 bin 126 fstk aac, Genç çiftçi Projesi kapsamnda ise, 10 dönüm üzerinde 1000 nar ve 300 Amerikan fst yetitirmeye balad. 2014 ylndan beri fstk yetitirmeye baladn anlatan çekmaz, Güneyce köyü 1987de PKK terör örgütü tarafndan ar bir katliama maruz kald. Bu durumda biz direndik. Fakat 5 yl sonra yani 1992de buradan göç ettik, Kumçatya yerletik. 2002 ylnda köye dönü projesinden yararlanarak tekrar köyümüze geldik. Biz de bu adm attk. rnakta yaanan bu sorunlarn kayna insanlarn isizliinden kaynaklanyor. Biz bu yüzden bu adm attk. olunca insan ii ile urayor. Attmz bu admla herkesin i sahibi olmasn istiyoruz. 10 dönüm arazisi olan biri bunu ektiinde bu arazi ile urar. Kargaaya ayracak zamanlar olmaz. lerinin patronu olup, içi çaltrrlar. 100 dönümlük bir araziye fstk ektiimizde en az 10 insan çaltrmak zorundayz. Hem kendimiz kazanrz hem de 10 aileyi geçindirmi oluruz. 2014 ylnda 1000 fstk fidan ektim. Ben buray kurduumda insanlar alay ediyorlard. Tüccar nereden bulacaksn, nereye satacaksn? diyorlard. 2014te diktiim 1000 fidan 4 ylda 20 bin fidan yaptm. Attm bu admla birlikte köylülerimize, akrabalarmza vesile olduk. Bu admla rnak merkez ve ilçelerde vatandalarn fstk yetitirmesine vesile oldum. Bu yl 70 bin fstk aladk. Fstk uzun ömürlü bir meyvedir. Hem de istikbalimiz için maddi anlamda çok güzel bir admdr dedi.

CUD VE GABARDA TARIMI KALKINDIRACAK PROJELER GERçEKLETRYORUZ

rnak merkez ve ilçelerinde bu yl içerisinde 70 bin fstk aac aladklarn belirten Tarm ve Orman l Müdürü Selman Demirel, huzur ve güvenin saland Cudi ve Gabar dalarnda tarm kalkndracak projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Demirel, 2019 yl içerisinde bölgemizde alama çalmalar yaptk. Bölgemizde fstk aaçlarna teviklerimiz, yüzde 70 hibe desteimiz var. Genç çiftçi projelerinde desteklerimizle bölgeyi fsta yönlendirmeye çalyoruz. çünkü fstk gelecei olan bir üründür. Bölgemizde uan Siirt nasl fstkla tannyorsa bizimde iklimimiz ayn. Ve bölgemizde fstk yetitirilebilir ve fstkla gelitirilebilir bir alandr. Sonbaharda 15 bin fstk fidan datmmz olacak. Bahçelerimizin tel ve direkleri datlm, bahçelerimizin örgüleri kapatlm sadece sonbahardaki ekim dönemini bekliyoruz. Sonbaharda da fstklarmz datp yeni bahçelerimizi kurmu olacaz. Bölgemizdeki bu olaylardan sonra güzel bir huzur hakim. Huzur olmad m hiçbir ey yaplamaz. Ne tarm ne hayvanclk yaplabilir. Bölgemizde gidilemeyen bölgelerde, Cudide olsun bu bölgelerde tarm kalkndracak projeler gerçekletirebiliyoruz. Yapacamz çalma ve desteklerle bölgemizde fstk aaçlar 5 binlerle deil 500 binlerle anlacak inallah diye konutu.

Ana Sayfaya Git