Artık İhracatı Hedefliyorlar

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde üç yıl önce PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu büyük mağduriyet yaşayan esnaf için devlet desteğiyle 379 dönümlük arazi üzerine kurulacak "Surkent Toptancılar Sitesi"nin gelecek ay ihalesi yapılacak

Haberler 20.06.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde üç yl önce PKKllarn saldr - Diyarbakrda terör madurlar, devlet desteiyle 379 dönümlük arazi üzerine kurulacak Surkent Toptanclar Sitesinden özellikle komu ülkelere ihracat hedefliyor.

Sur Adamlar ve Toptanclar Derneinin (SDER) giriimleri sonucu Balar ilçesinde Diyarbakr Havaliman karsndaki 379 dönümlük hazine arazisi tahsis edilen Surkent Toptantclar Sitesinde ihale aamasna geçildi.

Birinci etap için temmuz, ikinci etap için eylül aynda ihale yaplacak, TOK tarafndan ina edilerek 10 yllk ödeme planyla Sur esnafna teslim edilecek toptanclar sitesinde yaplacak imalat ile ylda 100 milyar lira ihracat gerçekletirilmesi hedefleniyor.

Yaklak 1,5 ylda tamamlanmas planlanan, 5 bin kiinin istihdam edilmesi öngörülen 136 milyon liralk yatrm, hem terör maduru esnafa hem de istihdam bekleyenlere umut oldu.

- 136 milyon liralk bu yatrmla 5 bin kiiye istihdam

Sur Adamlar ve Toptanclar Dernei (SDER) Bakan ükran Ylmaz, AA muhabirine yapt açklamada, üç yl önce terör örgütü PKK tarafndan Surda kazlan çukurlar, tuzaklanan patlayclar nedeniyle gerek esnafn gerekse vatandan büyük maduriyet yaadn belirtti.

Sur esnafnn çok madur olduunu ve ilçede ticari hayatn o dönem durduunu anmsatan Ylmaz, skntlar amak adna kurduklar Sur Adamlar ve Toptanclar Dernei olarak devletin desteiyle hayata geçirmek için hazrladklar Surkent Toptanclar Sitesi Projesinin hzla ilerlediini dile getirdi.

Ylmaz, ikiye böldükleri projenin birinci etab için temmuzda, ikinci etab için de eylül aynda ihale yaplacana iaret ederek, 136 milyon liralk bu yatrmla 5 bin kiiye istihdam salanacak. Bu, devlet katklaryla olacak. 378 dönümlük arazi devlet tarafndan bedelsiz tahsis edildi. TOK de yapmn üstlendi. Bu alan Sur esnafna cazip artlarda sunuldu. diye konutu.

Surda yaanan terör saldrlarndan dolay esnafn müterisini kaybettiini ifade eden Ylmaz, bunun da imalat ve ihracat açsndan büyük bir çöküntüye sebep olduunu aktard.

Yeni yerlerine geçtikten sonra hedeflerinin, tüm toptanc esnaf ile ylda 100 milyon liralk ihracat yapmak olduuna dikkati çeken Ylmaz, Bölge ekonomisine çok büyük katks olacak. yerlerimizin birer kat imalathane olacak. malat da burada gerçekletireceiz. Devletimizin esnafmza sunduu tevik paketleriyle çok güzel destekler var. eklinde konutu.

- Devletimize minnettarz

Sur esnaf Ramazan Dere, terör saldrlarndan dolay i yerlerinin dört ay kapal kaldn belirterek, bundan dolay müteri kaybettiklerini söyledi.

Terör olaylar, burann fiziki artlar ve rekabet ettiimiz baka illerdeki firmalara göre çok küçük alanlarda i yapmaya çaltmz için zorluk yaadk. Güneydouya giyim ve tekstil ürünü satan toptanc ve perakendeciler olarak bir çat altnda toplandk ve devletimize bavurduk. Saolsun devletimiz, talebimizi kabul ederek bize bir arazi tahsis etti. diyen Dere, ihalenin ardndan sitenin bir yl içinde tamamlanmasn beklediklerini aktard.

Toptanclar sitesine geçtiklerinde Güneydou Anadolu Bölgesine ve komu ülkelere daha iyi hizmet etme ve istihdam salama imkanna kavuacaklarna iaret eden Dere, bu sayede önceki i yerleri elverili olmayan esnafn da üretim yapabilecek hale geleceini vurgulad.

Dere, devletin büyük desteini gördüklerini anlatarak, unlar kaydetti:

Allah bir daha o günleri göstermesin. çok kötü bir süreçti. Sur, u anda Türkiyenin en güvenli içlerinden biri. Bu konuda devletimize ve emniyetimize minnettarz. Terör olay zaten kalmad elhamdülillah. Bu sürecin bir daha eskiye döneceine inanmyorum. nsanlar da bilinçlendiler, teröre prim vereceklerine inanmyorum. Devletimizin salad imkanlarla huzur ve bar içerisindeyiz. Bamza geleni bir musibet sayarak bundan sonra o günlerin bir daha yaanmamas için esnaf ve vatanda olarak adm atyoruz. Bu konuda devletimizin de ataca her admn yanndayz.

Ana Sayfaya Git