Artık yatırımla şehir gündemde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Diyarbakır'a ve bölgeye katma değer sağlayacak büyük bir yatırımın temelini atıyoruz. Türkiye'nin en büyük yatırımı olacak. Toplam bedeli 250 milyon lirayı bulan bu yatırım tamamlandığında doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 1000 kişilik ilave istihdam oluşturacağız. Diyarbakır’da artık gündem yatırım ve istihdam” dedi.

Haberler 03.09.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Diyarbakrda temeli atlan Proyem Yem Fabrikasnn üretim ve depolama kapasitesi bakmndan Türkiyenin en büyük yatrmlarndan biri olacan belirterek, Toplam bedeli 250 milyon liray bulan bu yatrm tamamlandnda dorudan ve dolayl olarak yaklak 1000 kiilik ilave istihdam oluturacak. dedi.

Bakan Varank, 2021 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliine katlmak için geldii Diyarbakrda, 1. Karma Organize Sanayi Bölgesinde Proyem Yem Fabrikasnn temel atma törenine katld.

Diyarbakr annelerinin evlat nöbetinin yarn yl dönümü olduunu anmsatan Varank, ki yldr yamur, kar demeden bu kutlu mücadeleyi sürdüren cesur yürekli annelerimizi buradan selamlyorum. Gençleri, zehirli ideolojileriyle, türlü basklarla alkoyan alçak terör örgütüne ve siyasi uzantlarna hesap soran annelerimizin hakl mücadeleleri tarihe geçti, geçmeye devam ediyor. Bugüne kadar 30un üzerinde ailemiz evladna kavutu, inallah bu saynn daha da arttn göreceiz. diye konutu.

Varank, terörün kökünün tümüyle kaznmas için mücadeleye devam ettiklerini vurgulayarak, terörle mücadelede önemli mesafe kat edildiini, kararl bir siyasi iradenin öncülüünde, yerli ve milli olarak gelitirdikleri yüksek teknoloji ürünleriyle donatlan ordunun canilere göz açtrmadn belirtti.

Yllarca bölgelerin geri kalmlndan beslendikleri için yatrmlar kaçran zihniyete bölgemizde hayata geçirdiimiz her bir yeni yatrmla yine tarihin en büyük darbelerini vuruyoruz. ifadelerini kullanan Varank, temmuzda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Diyarbakrda resmi açln yapt 520 milyon lira yatrm bedeli olan 28 fabrikay hatrlatt.

Yatrm, istihdam, üretim, ihracatn bölgenin tek ve ana gündemi olmasn istediklerinin altn çizen Varank, Bu kadim topraklar, tarihine uygun ekilde uzay ve teknolojiyle anlsn, gençler bilime, astronomiye ilgi duysun istiyoruz. Bu akam inallah Zerzevan Kalesi uluslararas gözlem etkinliinde gök bilim merakllaryla birlikte gökyüzünün gizemli dünyasna hep birlikte ahitlik edeceiz. ifadelerini kulland.

BRçOK ALANDA KAZANçLI YATIRIM FIRSATLARI MEVCUT

Matl Holding bünyesindeki Proyemin 9. entegre yem üretim kompleksini Diyarbakr 1. Karma Organize Sanayi Bölgesinde kurduunu aktaran Varank, unlar kaydetti:

Bu tesis üretim ve depolama kapasitesi bakmndan Türkiyenin en büyük yatrmlarndan biri olacak. Toplam bedeli 250 milyon liray bulan bu yatrm tamamlandnda dorudan ve dolayl olarak yaklak 1000 kiilik ilave istihdam oluturacak. Diyarbakr ve çevresi hem kii bana canl hayvan deeri hem de hayvansal üretim bakmndan ülkemizde en üst sralarda yer alyor. Dolaysyla bu bölgede yem üretimi yapacak fabrikalar için muazzam bir pazar bulunuyor. Bölgenin bu potansiyelini görerek yatrm yapan firmamz tebrik etmek istiyorum.

Varank, Bakanlk olarak bu topraklara deer katan baarl firmalarn her zaman yanlarnda olduklarna dikkati çekerek, Proyemin bu projesiyle Nide, Konya ve Burdurdaki yatrmlarn tevik sistemi kapsamnda desteklediklerinin bilgisini verdi.

irketin ürettii katma deer ve salad istihdamla destekleri hak ettiini dile getiren Varank, yerli, yabanc tüm yatrmclar bu imkanlardan faydalanmaya davet etti.

Varank, Diyarbakr ve bölgedeki her bir ilin sahip olduu dinamik nüfus ve ekonomik potansiyeliyle yatrmclara büyük frsatlar sunduunu belirterek, öyle devam etti:

Enerjiden tarma dayal sanayiye, mobilyadan makine sektörüne, tekstilden ayakkab üretimine kadar birçok alanda kazançl yatrm frsatlar mevcut. Gelin bu frsatlar beraber deerlendirelim. Hem siz hem bölge halk hem de ülkemiz kazansn. Biz hazrladmz altyapyla, saladmz desteklerle her zaman yannzda olmaya devam edeceiz.

2023 VE 2053 çN DDALI HEDEFLERMZ VAR

Kovid-19 salgnna ramen ekonominin imalat sanayisi liderliinde emin admlarla yola devam ettiini vurgulayan Varank, sözlerini öyle sürdürdü:

kinci çeyrekte yüzde 21,7lik rekor bir büyüme kaydettik. Sanayimizse yüzde 40,5lik büyümeyle yine ekonomimizin lokomotifi olduunu ispatlad. Ortaya çkan bu yüksek büyümede elbette bir miktar baz etkisi olduunun farkndayz. Ama bu baar ikinci çeyrekte üretim, istihdam ve ihracatta gösterdiimiz yüksek performanslar sonrasnda beklediimiz bir durumdu. Bunlar gelecek için olumlu gelimeler. 2021i orta vadede sürdürülebilir bir büyüme dönemine girdiimiz yl olarak ilan etmitik. Hamdolsun o ekilde de devam ediyor.

2023 ve 2053 için çok iddial hedefleri olduunu vurgulayan Varank, bu hedefleri gerçekletirebilmek için tüm illerin azami düzeyde katk verdii topyekun bir kalknma süreci oluturduklarn anlatt.

Bölgesel gelimilik farklarn en aza indirmek için titiz politikalar yürüttüklerini dile getiren Varank, unlar kaydetti:

Diyarbakrn potansiyelini ortaya çkarmak amacyla sanayi bata olmak üzere gda, tarm, lojistik ve turizm konularnda ilimize muazzam kaynaklar aktardk. Merkezi Diyarbakrda olan Karacada Kalknma Ajansmz ile 12 ylda 562 projeye 198 milyon lira destek saladk. Bugün öleden sonra ajansmzn yeni bir destek programn daha ilan edeceiz. malat sanayi firmalarmzn bu destei de yakndan takip etmelerini tavsiye ediyorum. 50 milyon liralk bir kayna imalat sanayi firmalarmzn hizmetine sunuyoruz. Kullanacaklar kredilerin finansman maliyetlerinin önemli bir ksmn bu kaynakla ödemi olacaz.

Varank, GAP Bölge Kalknma daresi Bakanlnn da son 19 ylda Diyarbakra 1,6 milyar lira yatrm yaptn, idarenin özellikle büyük çapl enerji ve sulama projeleriyle bölgenin tarm potansiyelini en üst seviyeye çkarmak için youn çaba sarf ettiini bildirdi.

SOGEP ve Cazibe Merkezleri Destekleme Program ile Diyarbakrn 32 projesine 315 milyon lira kaynak aktardklarn söyleyen Varank, ili imalat sanayiinin de parlayan yldz yapmak için çaltklarn vurgulad.

CRAATLARIMIZLA KONUUYORUZ

Bakan Varank, kendilerinden önce ilde yalnzca 45 parselinde üretim yaplan 1 OSB bulunduuna iaret ederek, u bilgileri paylat:

Bugün geldiimiz noktada, 173 milyon liralk yatrmla OSB saysn 3e, üretim yaplan parsel saysn ise 262ye yükselttik. Sanayi altyapsna yaptmz yatrmlarla Diyarbakrdaki iletmelerimize yatrm, üretim ve ihracatlarn artracak önemli destekler saladk. KOSGEB araclyla 2003ten bu yana 5 bin 500den fazla giriimciye 148 milyon lirann üzerinde finansman destei verdik. Tevik sistemimiz kapsamnda 2002den bu yana 9,3 milyar lira yatrm öngörüsü olan 1476 tevik belgesi düzenledik. Hamdolsun bu desteklerimiz sayesinde gelien sanayi ehrimizde önemli atlmlarn da yaplmasn salam oldu. Diyarbakrdan 2002 ylnda neredeyse hiç ihracat yaplmazken 2020de pandemiye ramen ehrimizde 250 milyon dolardan fazla ihracat gerçekletirildi.

Muhalefet bo lafla konumay sever ama bizler öyle yapmyoruz. craatlarmzla konuuyoruz, onlarla huzurunuza geliyoruz. diyen Varank, ilin ve bölgenin kalknmas için çaltklarn anlatt.

4 LçEDE FABRKALAR NA EDYORUZ

Varank, çalan ve Üreten Gençler Program kapsamnda, Gençlik ve Spor Bakanl ile birlikte Diyarbakrn 4 farkl ilçesinde hazr giyim sektörüne yönelik fabrikalar ina ettiklerini belirterek, öyle konutu:

Yararlanc kurumlarla sözlemeler imzaland, fabrikalar için talepler alnyor. Allahn izniyle bu fabrikalar en geç 12 ayda tamamlanp faaliyete geçecek. Bu tesisler tam kapasiteyle çaltnda 5 bin 500 kiiye istihdam salayacak. Gerek müjdesini verdiim fabrikalar gerekse Proyem firmamzn bu devasa tesisi Diyarbakrmz kalknma hedeflerine biraz daha yaklatracak.

Temel atma törenine Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, AK Parti Diyarbakr Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat, AK Parti Diyarbakr l Bakan Muhammet erif Aydn, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakr OSB Yönetim Kurulu Bakan Mustafa Fidan ve Matl Grup A Yönetim Kurulu Bakan Özer Matl da katld.

Konumalarn ardndan Bakan Varank ve beraberindekiler, butonlara basarak fabrikann temelini att. Bu srada, Türkiyenin en büyük entegre yem fabrikasn Diyarbakrda açtklarn belirten Varank, Diyarbakr nedir diye merak eden varsa gelsinler OSBmizi ziyaret etsinler. Burada ina edilen Türkiyenin en büyük yem fabrikasn, gökyüzü gözlem enlii yaptmz Zerzevan Kalesini, slam medeniyetinin büyük eserlerini görsünler. Diyarbakrn önümüzdeki süreçte önü çok açk inallah bu potansiyeli tüm Türkiyeden ve dünyadan yatrmclar deerlendirecekler. dedi.

Bakan Varank, tören öncesinde Diyarbakr Valiliini de ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git