"Asgari ücret 4 kişilik aileye göre düzenlenmeli"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret tespitine ilişkin, "Bizim gibi ataerkil toplumlarda aileler esastır. Asgari ücretliyi de tek kişi olarak değil, 4 kişilik bir aile olarak görüp ona göre bir değerlendirme yapıp ona göre bir ücret belirlemesi yapmak gerekiyor." dedi.

Haberler 06.12.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arslan asgari ücretin, Türkiyede sadece ücretlileri deil, pek çok konu ve alan da ilgilendiren önemli bir düzenleme olduunu ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantlarnn baladn anmsatan Arslan, komisyonun salkl bir asgari ücret tespit edeceinden umutlu olmadn söyledi.

Türkiyede asgari ücretli yaklak 7 milyona yakn emekçi bulunduuna dikkati çeken Arslan, öyle devam etti:

Bunlarn büyük beklentileri var. Bu beklentileri karlayacak bir asgari ücretin olumasn elbetteki istiyoruz ve bekliyoruz. Ama komisyonun bu yapsyla bunu gerçekletirme imkan yok. Hem iverenlerin hem içi kesiminin burada geni bir mutabakatla, geni bir arkasnda kitle desteiyle bu masada olmu olsalar belki sorunun çözümünde daha önemli bir aamaya geleceiz ama maalesef bugün bundan uzak durumdayz.

Arslan, pek çok alanda bu reform yapan, ciddi deiimlere imza atan hükümetin ivedilikle komisyonla ilgili yönetmelii deitirmesi gerektiini öne sürerek, Türkiye gibi güçlü bir ülkenin, dinamik bir çalma hayatnn daha geni ekilde temsil edilecei bir komisyona ihtiyac olduunu belirtti.

Söz konusu ücretin iyi tanmlanmas gerektiini vurgulayan Arslan, Asgari ücret demek asgari geçim artlar eklinde deerlendirildii zaman bugünkü rakamlarn çok üstünde bir asgari ücrete ihtiyacmz olduu kesin. Bizim gibi ataerkil toplumlarda aileler esastr. Asgari ücretliyi de tek kii olarak deil, 4 kiilik bir aile olarak görüp ona göre bir deerlendirme yapp ona göre bir ücret belirlemesi yapmak gerekiyor. diye konutu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, konuya ilikin açklamalar, hazrlklar ve raporlarnn kukusuz önemli olduunu vurgulayan Arslan, Ama esas olan udur, bu ücretlerle insanlar hayatlarn bir ay boyunca nasl idam ettirecekler? Bu yeterli mi? Ona bakmak gerekiyor. Onun ötesindeki bütün rakamlar, tartmalar bence çok da fazla anlam ifade etmiyor. ifadelerini kulland.

Arslan, 2014 ylnda taeron konusunda tüm taraflarn birlikte çalarak tarihi bir kanun çkarldn hatrlatarak, Bu kanun da ilk defa taeron irketlerde çalan içilerin sendikalamann önünü açt. lk defa onlara toplu sözleme yapmann ve ilk kez yaplacak toplu sözlemelerin fiyat farkn kamu tarafndan ödeneceinin yolunu açt. Bu tarihi bir admd. dedi.

Ayn zamanda taeron içilerin kdem tazminatlarn, dier temel kazanmlarn da güvence altna alndn anlatan Arslan, unlar kaydetti:

Bu önemli kanunun ikinci aamasn gerçekletiremedik. kinci aamasnda içilerin statülerini belirleyip o aamaya gidecektik, maalesef onu yapamadk. Bugün kabine deiikliiyle beraber sayn Cumhurbakannn talimatyla beraber sayn Babakanmz, sayn bakanmzla yeni bir çalma balatld. O yarm kalan ksm tamamlamamz gerekiyor. Yani içilerin hangi statüde devam edecekleri ile ilgili.

Taeron sistemini tamamen tasfiye edecek, ortadan kaldracak ve bu arkadalarmz kamu içisi yapacak bir model arzu ediyoruz. diyen Arslan, Bunun da hakl gerekçeleri var. Biz 10 yllardr taeron irketlerdeki arkadalarmz hiç kimsenin dikkate almad, önemsemedii, kimsenin onlara ne yapyorsun demedii dönemlerde biz onlarla beraber bir mücadele yaptk. eklinde konutu.

- Köklü çözümü bekliyoruz

Arslan, u anda Hak-in 330 binden fazla taeron irketlerdeki içileri örgütledii bir güçlü bir yaps olduunu dile getirdi.

Bu insanlarn, bundan sonra da içi statüsünde kamuda taerondan uzaklatrlm kamu içisi olarak devam etmelerini istediklerini aktaran Arslan, Bu bizim talebimiz ve hakkmz. çünkü bu mücadele balarken, 2014 ylnda yasa çkarken bizimle bu yasalar yapld. Bizim sendikalarmza üyelikler gerçekleti. Bizim sendikalarmzla bu arkadalar yer aldlar, seçildiler. ube bakan oldular, merkez yöneticisi oldular. imdi bunlara baka statü düünmek o statüye onlara mecbur etmeyi doru bulmuyoruz. diye konutu.

Hükümetin henüz nasl bir çalma yaptn bilmediini kaydeden Arslan, konuyla ilgili çalmann sona ermesini beklediklerini söyledi.

Arslan, sözlerini öyle tamamlad:

çalmalar bittikten sonra bizim önümüze geldii zaman biz taeron irketlerin artk kamudan tasfiye edilmesini, bu irketlerde çalan bütün arkadalarmzn kamu içisi olarak kamuda istihdam edilmelerini ve içi sendikalarnda kalmaya devam etmeleri, toplu pazarlk haklarnn, ikramiyelerinin, kdem tazminat gibi haklarnn da korunarak bu sürecin devam etmesini istiyoruz. Umuyorum, bekliyoruz. Hükümetimiz bugüne kadar çok ciddi reformlara imza att, çok önemli yasalar biz parlamentodan çkardk. Bu taeron meselesini de kökünden çözecek böyle bir köklü çözümü Hak- olarak istiyoruz, bekliyoruz ve destekliyoruz.

Ana Sayfaya Git