Asgari ücret görüşmeleri başladı

Ankara'da işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 asgari ücretini belirlemek içir görüşmelere başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "İstihdamı artıracak en önemli eylemlerden biri; asgari ücretin hem çalışanlar hem işverenler için ekonomik konjonktür ile uyumlu bir şekilde verimliliğe de katkı verecek seviyede belirlenerek tespit edilmesi olacaktır" dedi.

Haberler 03.12.2019 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dorudan 7 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümeleri; Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl ev sahipliinde balad. Toplantya Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ile komisyon üyeleri katld.

2023 HEDEFMZ STHDAMI KORUMAK VE ARTIRMAK OLACAK

Toplantda konuan Bakan Selçuk, bugüne kadar, içi-iveren ve kamu arasnda oluturduklar üçlü diyalog mekanizmasnn etkin bir ekilde ilediini ve ilemeye devam edeceini bildirdi. Asgari ücretin, çalma hayatnda ücret politikalarnn alt snrn ortaya koyduunu hatrlatan Bakan Selçuk, Buradaki tüm çabamz, hepimizin ortak hedefi, tüm sosyal taraflarn görülerini ve taleplerini, koullarn göz önünde bulundurarak, içi ve iverenlerimizle birlikte sürdürülebilir bir kalknmay da tesis edecek ekilde bu alt snr daha ideal bir noktaya getirmek. Bununla beraber; iverenlerin çalanlar ile asgari ücretin üzerinde anlamalar mümkün. Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann liderliinde 2023 hedeflerimiz, istihdam korumak ve artrmak olacaktr. stihdam arttracak en önemli eylemlerden biri de, asgari ücretin hem çalanlar hem iverenler için ekonomik konjonktür ile uyumlu bir ekilde verimlilie de katk verecek seviyede belirlenerek tespit edilmesi olacaktr dedi.

ÜLKEMZDE UYGULANAN ASGAR ÜCRET BRçOK AB ÜLKESN GERDE BIRAKTI

Bakan Selçuk, Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçiten sonraki bu ilk asgari ücretin, oy birlii ile kabul edilmesinin uzla zemininin gücünü, kuvvetini gösterdiini kaydederek, 2002 ylnda 184 lira olan net asgari ücreti 2019 ylnda 2020 liraya çkararak nominal olarak 10 kat artrdmza dikkatinizi çekmek isterim. Reel anlamda ise asgari ücreti yaklak 1,5 kat arttrm bulunmaktayz. Uluslararas veriler açsndan asgari ücretin içiye salad satn alma gücüne baktmzda, geldiimiz nokta itibaryla önemli bir ivmeye sahibiz. 2019 yl itibaryla ülkemizde uygulanan asgari ücretin Bulgaristan, Yunanistan, Polonya, Macaristan, Romanya, Portekiz gibi daha birçok Avrupa Birlii ülkesini geride braktn görüyoruz. Asgari ücretin satn alma gücüne yansmasna baktmzda AB üye ve aday ülkeleri arasnda 2002 yl banda 15inci srada, 2017 ve 2018 yllarnda 12inci srada iken; bu yl ülkemiz 10uncu sraya yükselmi durumda diye konutu.

4ÜNCÜ TOPLANTI SONRASI AçIKLANACAK

Asgar ücretlilerin gelirinde vergi diliminin deimesi nedeniyle meydana gelen düüü 7103 sayl kanunla kalc hale getirerek önlediklerini hatrlatan Bakan Selçuk, öyle konutu:

Asgari ücret, özünde bir sosyal koruma ücreti olmasna ramen, ihbar ve kdem tazminat, prim, vergi ve idari para cezalar, isizlik ödenei, evde bakm ücreti, asgari geçim indirimini bire bir etkiliyor. Güncel verilere bakacak olursak, isizlik rakamlar austos itibaryla 14 seviyesinde. 2019 sonu beklentimiz ise 12,9. 2020de ise bu orann 11,8 seviyesine gerileyeceini ve azalan seyrini sürdüreceini öngörüyoruz. Buradaki temel meselemiz iin kendisini yani istihdam korumak. Bu hedeflere ulalmas da ancak tüm soysal taraflarn tümüyle ibirlii halinde, güç birlii yaparak korumak mümkün. Aralk aynn son haftas itibaryla bakanlmz ev sahipliinde yapacamz 4üncü toplant sonucunda açklanarak belirlenecek ve 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüe girecek olan asgari ücretin; çalanlarmz ve ailelerine, iverenlerimize ve bütün vatandalarmza hayrlar getirmesini temenni ediyorum.

ASGAR ÜCRET, PAZARLIK ÜCRET DELDR

Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, geçtiimiz hafta yaptklar aratrma ile bekar bir içinin yaama maliyetini aylk net 2 bin 578 TL olarak belirlediklerini söyleyerek, Halen geçerli olan asgari ücret bir içi için günlük net 67 lira 36 kurutur. Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen asgari ücret yönetmelii uyarnca asgari ücret, pazarlk ücreti deildir ifadelerini kulland.

STEKLER SIRALADI

TSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücret desteinin 2020 ylnda da 200 TL olarak devam etmesinin önemli olduunu vurgulayarak, Yüzde 2 olan isizlik sigortas iveren paynn 2020 yl için alnmamasn, SGK iveren desteinin yüzde 5ten yüzde 6ya yükseltilmesini ve bu orann toplu i sözlemeli iyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasn, sosyal yardmlarn istihdam destekleyecek ekilde yeniden deerlendirilmesini, rekabet içerisinde olduumuz çou ülkeden ve OECD ortalamasndan oldukça yüksek olan ücret üzerindeki vergi yüklerinin tekrardan gözden geçirilmesini bekliyor ve talep ediyoruz diye konutu.

Açklamalarn ardndan toplant basna kapal olarak devam etti.

Ana Sayfaya Git