Asgari ücret görüşmeleri başladı

Ankara'da işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için görüşmelere başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Ben inanıyorum ki buradan çıkacak karar, Türkiye'nin büyümesini daha da ileri taşıyacak ve bir heyecan yaratacaktır" dedi.

Haberler 02.12.2021 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

8 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümeleri, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ev sahipliinde balad. Toplantya Bakan Vedat Bilgin, Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ile komisyon üyeleri katld. Toplantda konuan Bakan Bilgin, asgari ücretin önemli olduunu belirterek, çünkü asgari ücret çalanlarn, ad üzerinde asgari almalar gereken asgari ücreti ifade ediyor. Türkiyede yaklak sadece asgari ücretle geçinen 6 milyon civarnda içi var, emekçi var. Emekçilerin aldklar ücret, temel ücret haline gelirse asgari ücret bunun düzenlenmesiyle ilgili çalmalarda daha da önem kazanacaktr çünkü biz her eyden önce öyle bir yaklam benimsediimizi defalarca ilettik ve açkladk. O da biz enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmalarn karsnda emei koruyacaz, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceiz. Türkiye çapnda yaptmz aratrmada, hem iveren kesimine hem emekçilere ulald dedi.

EKONOMMZ DNAMK

Bakan Bilgin, Türkiye ekonomisinin 3 çeyrek üst üste büyüdüüne dikkat çekerek, Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çkabilir. Her deiim yeni sorunlar ortaya çkarabilir ama Türk ekonomisi çok ükür 3 çeyrektir üst üste büyüyen bir ekonomi. Büyüme sürecinin de elbette ki sorunlar var. Türk ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7.2, 2nci çeyrekte 21.7, son çeyrekte de 7.4 olarak büyümesi yaadmz küresel kriz ortamnda, ekonominin nasl dinamik bir karaktere sahip olduunu açkça ortaya koymutur diye konutu.

2 BN 500 ç LE GÖRÜÜLDÜ

Bakan Bilgin, asgari ücret ile yaptklar aratrmay da paylaarak, unlar söyledi:

Yeni dönem asgari ücret beklentilerini tespit etmek amacyla yaplan aratrma kapsamnda Türkiye genelinde 26 ilde 604 iveren ve yönetici, 2 bin 500 içi ile görüülmütür. malat sanayi, tekstil, tamaclk, inaat, tarm, salk, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarnda olduu 19 farkl sektörden iletmeci ile görüme yaplmtr. verenlerin 2022 ylndan ihtiyatl bir iyimser beklenti içerisinde olduu görülmütür. Katlmclarn yüzde 34ü yeni dönem asgari ücret ne kadar olmal sorusuna, 3 bin 501 ile 3 bin 750 lira arasnda cevabn vererek en yüksek oran oluturmutur. Bu rakam yüzde 19,3 ile 3 bin 251 lira ile 3 bin 500 lira arasnda olmal diyenler, yüzde 13,7 oran ile de 3 bin 751 ile 4 bin lira arasnda olmal diyenler izlemitir. Asgari ücretin artrlmas iten çkarmalara yol açar m? sorusuna katlmclarn yüzde 74,3ü evet yantn verirken yüzde 25,7si ise hayr yantn vermitir.

Bakan Bilgin, toplantya katlanlara teekkür ederek, Türkiye büyüdükçe birlikte hem emein hem sermayenin pay almas, bu büyümeyi birlikte tamas, buna aln terini katan içiden emeini ve bilgisini katan giriimciye kadar Türkiyenin önünde yürüyen herkesin pay vardr. Bu pay biz sosyal olarak da paylatmz zaman da Türkiye birlikte zenginleecektir. Ben inanyorum ki buradan çkacak karar, Türkiyenin büyümesini daha da ileri tayacak ve bir heyecan yaratacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git