Asgari ücret ile birlikte artacak!

İşçi - işveren milyonları ilgilendiriyor. Başvuran alıyor. Destekten yararlanmak için son 20 gün. Asgari ücret ile birlikte o da artıyor. Milyonlarca çalışan ve işveren asgari ücret zammının ne kadar olacağını merak ediyor. Asgari ücret zammı görüşmeleri devam ederken işe dönüş seferberliğine de son 20 gün kaldı. İşten çıkarılanları işe alan işverene Türkiye İş Kurumu tarafından 1.324 lira destek sağlanırken, yeni yıldaki asgari ücret zammı doğrultusunda destek tutarları da artacak. İşte detaylar…

Haberler 14.12.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümetin uzun süreli isizliin önüne geçmek, ivereni tevik için yaama geçirdii ie dönü bavurularnda son 20 güne girildi. Son 16 ayda isiz olan eski çalanlarn yeniden iba yaptran iletmelere birçok kolaylk salanyor.

Eski içisi için destekten yararlanan iveren, destek bittikten sonra da ie ald 9 kiinin 5ini çaltrmaya devam edecek. Böylece ie dönü destei kalc istihdam da tevik etmi olacak. 9 eski içisini ie alan iverene (aylk 1.324 lira) 11.916 lira destek salanacak. Sigortasz çaltrlan içiler için de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirimde bulunularak destekten yararlanlabilecek.

SGORTASIZLAR DA YARARLANACAK

1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasnda iten çkarlan içilere ie dönü bavurusu için verilen süre 31 Aralkta sona eriyor. SGKya yaplan bildirimlere ie dönü için youn bir bavuru var. Sigortasz çalrken iten çkartlm olan içiler ile halen sigortasz çaltrlan içiler de bu haktan yararlanabilecek. Sigortasz içiler için iverene kesilen para cezalar da silinecek.

veren ve içiye bu düzenleme kapsamnda yaplan destek ödemeleri, iten çkarma yasa boyunca devam edecek. ten çkarma yasa imdilik 17 Ocaka kadar uzatld. Ancak, kanun uyarnca yasan 30 Haziran 2021e kadar uzatlmas imkn var.

veren ie dönü destei kapsamnda alnan içilerin yarsn fiilen çaltrmaya devam edecek. Böylece 10 içi alan 5ini, 9 içi alan da 5ini çaltrmaya devam edecek.

GERYE DÖNÜK BORç çIKARILMAYACAK

e dönü destei kapsamnda bu içileri sigortal çaltrmaya balayan iverenlere geriye dönük borç çkarlmayacak, para cezalar da silinecek.

Bu sigortallar da ücret, ücrete bal haklar hariç dier haklarndan feragat etmi saylacak. e iadesi kabul edilmeyenlerin KURa durumu bildirmesi gerekiyor. Bu kapsamda olanlara hanedeki duruma baklarak aylk bin 30 lira destek salanacak.

YURT DIINI KAPSAMIYOR

Düzenleme müteahhitlik hizmetleri kapsamnda Türk firmalarn yurt dna götürdüü içileri kapsamyor. Mevcut uygulamada sigortasz içi çaltran iletmelere her ay için asgari ücret tutarnda para cezas, ödenmeyen primler gecikme faiziyle alnyor. Yine sigortasz içi çaltrlan dönemde alnan tevik, destekler de faiziyle tahsil ediliyor.

YEN ASGAR ÜCRETLE ARTACAK

Yasaya göre iten çkarlanlar ie alan iverene Türkiye Kurumu tarafndan 1.324 lira destek salanacak.

çiyi ücretsiz izne çkarmak zorunda kalrsa aylk 1.168 lira ücret destei verilecek.

veren eski içisini ie almay kabul etmezse KURa bavuru yaplmas durumunda aylk 1.030 TL destek salanacak.

Yeni ylda asgari ücretteki arta paralel olarak bu tutarlar da artacak. Bugün itibaryla isizlik ödenei almaya devam edenler, daha önce alanlar da bu haktan yararlanabilecek.

Ana Sayfaya Git