Asgari ücret ile ilgili flaş gelişme! Günlük 256 lira...

Milyonlarca kişi asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret ile ilgili önemli bir adamı daha atıldı ve işverene 12 ay boyunca destek ödemesi yapılması kararlaştırıldı. Bun destek için SGK'ya başvuru yapılması da gerekmiyor. Bu yıl işverene 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği verilecek.

Haberler 07.05.2020 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Asgari ücret destek tutar belirlenirken toplu i sözlemesi uygulanan iyerlerinde günlük 256 TL, linyit ile ta kömürü çkarlan iyerlerinde ise günlük 341 TLnin altnda ücret kazanan içi saylar göz önünde bulundurulacak. Corona virüs nedeniyle bu yl Ksa çalma Ödeneine bavuran veya çalann ücretsiz izne çkarmak zorunda kalan da destekten faydalanabilecek.

Asgari ücret artlarna bal olarak ortaya çkan igücü maliyetlerinin aaya çekilmesi amacyla, 2016 ylndan 2019 yl sonuna kadar olan dönemde iverenlere belli artlarla sizlik Sigortas Fonundan asgari ücret desteisalanmt. Bu destek 2020 ylnda da devam edecek. verene bu yl içi bana aylk 75 liralk bir katkda bulunulacak. Bundan yararlanabilmek için, içi saysnn 2019un en az içi çaltrlan ayndan daha az olmamas gerekiyor. Corona virüs nedeniyle bu yl Ksa çalma Ödeneine bavuran veya çalann ücretsiz izne çkarmak zorunda kalan da destekten faydalanabilecek.

TUTAR BELRLENRKEN

Asgari ücret deste geçen yl uzun vadeli sigorta primi yatrlm içi çaltran iverenlere salanacak. Asgari ücret destek tutar belirlenirken ise unlar baz alnacak:Katkda bulunulacak içi says, iverenin bir önceki yl çaltrd brüt ücreti günlük 128 TLnin altndaki içi saysn geçemeyecek.Toplu i sözlemesi uygulanan iyerlerinde günlük 256 TL, linyit ile ta kömürü çkarlan iyerlerinde ise günlük 341 TLnin altnda ücret kazanan içi saylar göz önünde bulundurulacak.

Ev hizmetlisi çaltran iverenler de asgari ücret desteinden yararlanabilecek mi?Ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde sigortal çaltran iverenler de dier iverenler gibi gerekli artlar tamalar halinde, 2020 ylnda asgari ücret desteinden yararlanabilecek.

DESTEKTEN FAYDALANMAK çN BAVURU YAPILMASI GEREKYOR MU?

Asgari ücret desteinden yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bavurulmasna gerek yok. SGK, asgari ücret desteini otomatik olarak hesaplyor ve hesaplanan asgari ücret destei tutar, takip eden aylardan doan sigorta prim borçlarna mahsup ediliyor.

PRM BORCUNA BAKILMIYOR

2020 ylnda ilk kez çalmaya balayan iyerleri ise sigortal içilerinin tamam için asgari ücret desteinden faydalanacak. çilerin günlük brüt kazançlarnn 128 TLnin altnda olup olmadna baklmayacak. Destekten yararlanlabilmesi için iverenin 2020 ylna ait aylk prim ve hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesini yasal süresi için vermesi gerekiyor. 2020den önce tescil edilmi iyerlerinde prim borcu bulunmas, destei almaya engel deil.

Ana Sayfaya Git