Asgari ücret ne kadar olmalı?

Milyonlarca çalışanın maaşını direkt ve dolaylı olarak etkileyen asgari ücret zammı görüşmeleri 4 aralık tarihinden itibaren start alacak.

Haberler 30.11.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 ylnda uygulanacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda ilk toplantnn 4 Aralkta yaplacan açklad.

Asgari ücret, halen bekar bir içi için aylk brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler dütüünde net 2 bin 324 lira 71 kuru olarak uygulanyor. Asgari ücretin iverene toplam maliyeti bir içi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasn brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Asgari ücret miktarn, yasa gerei 5er içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, iveren tarafn TSK, içi tarafn ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için Türk- temsil ediyor. Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon en az 10 üyenin katlmyla toplanarak oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn çounluu salad kabul ediliyor.

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda ilk toplantsn 4 aralk cuma günü yapacak. Asgari ücretle çalan milyonlarca çalann gözü kula Asgari Ücret Tespit Komisyonunun açklayaca rakamda.

Önümüzdeki günlerde içi ve iveren sendikalarnn da katlmyla gerçekletirilmesi beklenen asgari ücret tespit komisyonu toplantlarnn ardndan yeni tutar açklanacak. Peki, 2021 asgari ücret zamm ne kadar olacak, ne zaman açklanacak ve vatandalar asgari ücretin ne kadar olmasn istiyor?

Asgari ücretli çalanlarn fiyat beklentisi farkllk gösterse de ortak talep asgari ücret ile geçinebilmek. Hayat artlarnn her geçen gün daha da zorlatna ve asgari ücretle geçinemediklerine dikkat çeken vatandalar, asgari ücretin vatandan geçimini salayabilecek oranda olmasn talep ediyor.

Pandemi sürecinde gda bata olmak üzere birçok ürünün fiyatnn ar derece yükseldiini belirten vatandalar, mevcut asgari ücretle geçinmenin imknsz hale geldiine dikkat çekti.

Hükümet yetkililerine seslenen vatandalar, Türkiye artlarna göre mevcut asgari ücretin asla yeterli olmadna dikkat çekerek asgari ücretin 3 bin 500 liradan aa olmamasn ve asgari ücretten alnan verginin de kaldrlmasn talep etti.

Asgari ücretin vatandan geçimini salayabilecek oranda olmas gerektiini belirten vatandalardan Halil Arslan, asgari ücretin en az 4 bin lira olmasn istedi.

Asgari ücretin en az 4 bin lira olmas gerekiyor

Asgari ücretle çalan birçok çalann zor geçindiine dikkat çeken Arslan, Ekonomik olarak zaten iyi bir durumda deiliz, bunun farkndayz ama halkmz da çok zor durumdadr. En bata gda ihtiyacmz gidermekte çok zorlanyoruz. Asgari ücretin en az 3 bin 500 ile 4 bin lira olmas gerekiyor. dedi.

u anki asgari ücret bir vatanda için yeterli deildir

Mevcut asgari ücretin yeterli olmadn belirten Adnan Kesen de, u anki asgari ücret bir vatanda için yeterli deildir. Asgari ücretin en az 2 bin 800 veya 3 bin lira civarnda olmas lazm. 2 bin 800 lira ile bile geçinmek çok zor ama biz 2 bin 800 liraya da razyz. çünkü u an geçinmek çok zor. Onun için 2 bin 800 ile 3 bin lira asgari ücret için ideal bir rakamdr. ifadelerini kulland.

Asgari ücretliden en çok vergi alan ülkeyiz

Asgari ücretin 3 bin liradan aa olmamasn ve asgari ücretten alnan verginin de kaldrlmasn talep eden Süleyman Ene ise unlar söyledi:

çocuklarm okuyor. Kiras olan vatandalarn asgari ücretle geçinmesi çok zor. Ev kiras, mutfak gideri, çocuklarn okul masraf ile beraber asgari ücretle geçinmek çok zordur. Asgari ücret en az 3 bin lira olmal ki insanlar refaha kavusun. Asgari ücretliden en çok vergi alan ülkeyiz.

Mevcut asgari ücretle Afrikada bile geçinilmez

Asgari ücretle geçinmenin zor olduunu belirten hsan Kökçe de, Mevcut asgari ücretle Türkiyede deil askeri Afrikada bile geçinilmez. Yeni ylda asgari ücretin en az 5 bin lira olmas lazm. çünkü yaanlabilir bir evin kiras bin 500 liradr. Dier 3 bin 500 lira ile ancak bir kii evini geçindirebilir. diye konutu.

Asgari ücret en az 3 bin veya 3 bin 500 lira olmaldr

Mevcut asgari ücretin geçinmek için yeterli olmadn söyleyen Bahattin Köprü ise, Ben bir iveren olarak unu söylemek istiyorum; genelde iverenler hep kazanyoruz. Parann cebimizden çkmasn istemiyoruz. Eer Allahn ükür olmazsa hiçbir içi için kesinlikle bu maa yetmez. Yani bu iin içinde Allahn bereketi vardr. Asgari ücret en az 3 bin veya 3 bin 500 lira olmaldr. u an ki hayat artlar inann çok zordur. veren olarak biz zor geçinmemize ramen içiler nasl geçiniyor? dedi.

nsanlar mevcut asgari ücret ile geçinememektedir

siz olduunu belirten Aziz Özdemir de mevcut asgari ücretin yetersiz olmasndan yaknarak öyle konutu:

Milletvekillerinin maana baklarak asgari ücretin belirlenmesi gerektiini düünüyorum. Avrupada milletvekili ile asgari ücretle çalanlarn maalarnn arasndaki fark ile Türkiyede milletvekilleri ile asgari ücretle çalanlarn maalarnn arasndaki fark bir deil. Asgari ücret çok düüktür. nsanlar mevcut asgari ücret ile geçinememektedir.

Ahmet Polat da daha insani artlarda bir hayat sürdürülebilmesi için asgari ücretin en az 2 bin 800 lira olmas gerektiini belirtti.

Ana Sayfaya Git