Asgari ücrete 2. zam yokmuş!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Gaziantep'te konuştu: "Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum"

Haberler 23.03.2022 - 02:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAZANTEP - çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili tartmalara ilikin, Bugünlerde asgari ücret tartmalar yaplyor yeniden. Ben bunu çok anlaml bulmuyorum. dedi.

Bilgin, ehitkamil Sanat Merkezinde düzenlenen Üretim Sürecine Katlm Program kapsamnda Yeni Bir stihdam Modelinin tantm toplantsna katld.

Türkiyenin üretim gücünün daha da gelimesi gerektiini ifade eden Bilgin, Türkiyenin son 20-25 ylda demokratikleme sürecinde kazandmz mesafeleri burada anlatacak deilim çünkü buradaki katlmclar bunu bizzat yaayarak tecrübe ettiler. imdi önümüzde bu süreci daha ileriye tamak gerekiyor. Daha güçlü bir Türkiye, daha çok üreten bir Türkiye ve kalknmasyla demokratiklemesini birlikte ivmelendirerek yürüyen bir Türkiye. Bunu baarabilecek bir güce sahibiz. Bu güç bizim insan kaynamzda, tarihsel birikimimizde, kimliimizin bilinçaltnda, zihin dünyamzda var. diye konutu.

Gaziantepin bir liman ehri olmadn ancak hzla limanlara balamak gerektiini ifade eden Bilgin, bu anlamda da önemli çalmalarn hayata geçirildiini söyledi.

TARTIMA ANLAMLI AMA YOK

Bakan Bilgin, her alanda dünya çapnda yetimi insan gücüne sahip olduklarn kaydederek, Nobel ödülü alan edebiyatçmz var, bilim adammz var. Daha pek çok sahada sanattan edebiyata, ekonomiden mühendislik alanlarna, kanser aratrmalarndan baka alanlara kadar her alanda yetimi insan gücü var. Bizim esas gücümüz bu. Türkiye çemberini krd. Kimin sayesinde krd, insan gücüyle krd. Türkiye bugün üreten, dünyann her tarafna mal satan, ihracat yapan, i adamlar sayesinde krd. Türkiye içine sktrlmak istenen çemberi krm bulunuyor. Biz bunu daha ileri düzeye tamak zorundayz. ifadelerini kulland.

Türkiyenin bugün artk ileri sanayi devrimini, üretim sürecine katt bütün teknolojiyi bilen ve uygulayan sanayicilere sahip bir ülke olduunu belirten Bilgin, öyle devam etti:

ENFLASYON DÜECEKTR

Dolaysyla Biz artk dünyann 10 büyük ekonomisinden birisi olmaya aday olan bir ülkeyiz dediimiz zaman kimsenin bundan üphesi olmasn. çinde bulunduumuz konjonktür, baz sorunlar ortaya çkaryor. Hepimiz biliyoruz, pandemi süreci dünya ekonomilerini olumsuz etkiledi. Öyle manzaralar gördük ki hepimizin hafzasnda, sokaklarda, hastane koridorlarnda hatta hastane önlerinde ölen insanlarn görüntüsünü izledik televizyonlarda. Türkiye, bunlar yaamad. Türkiye, salk alannda da büyük bir devrimi gerçekletirdi ve halknn tamamnn salk sigortasn devletin karlad bir sosyal devlet olduunu dosta da dümana da gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa asgari ücreti yüzde 50nin üzerinde artrdklarn hatrlatan Bilgin, Arkasndan da enflasyon farkn, kamu çalanlarna aktardk. Türkiye sosyal devlet olmann gereini her alanda yerine getirdi. Bugünlerde asgari ücret tartmalar yaplyor yeniden. Ben bunu çok anlaml bulmuyorum. çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptmz art çok önemlidir. Bu üretim sürecinde içi ve iverenin birlikte sorumluluk almasnn da, aldnn da bir gereini ortaya koymaktadr. Yani iveren de asgari ücretin dnda dier ücret türlerini de kendiliinden kademelendirmitir. Daha üst ücret alanlar da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemitir. diye konutu.

Dünyada enflasyon, üretim ve tedarik zincirlerinde sorunlar yaandn anmsatan Bilgin, Unutmayalm Türkiyenin bugün kar karya kald ekonomik sorunlarn büyük çounluu, dünyada meydana gelen negatif olaylarn, pandeminin getirdii maliyetlerin bize yansmasdr. dedi.

Ana Sayfaya Git