Asgari ücretin zam pazarlığı başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere aralık ayının ilk haftasında toplanacak. Toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

Haberler 17.11.2017 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dorudan 7 milyon çalan ilgilendiren asgari ücret görümeleri, aralk aynn ilk haftasnda çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ev sahipliinde balayacak. çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu bakanlnda toplanacak komisyonda, içi tarafn Türk-, iveren tarafn Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) temsil edecek.

Bakanlktaki toplantnn ardndan Türk- ve TSKin ev sahipliinde de toplantlar yapacak Komisyon, son toplantsn aralk ay bitmeden Bakanlkta yaparak 2018 ylnda geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

Asgari ücret masasnda içileri temsil eden Türk-, yl sonu enflasyon oran ile bir içinin net yaam maliyetini gündeme getirecek, iverenleri temsil eden TSK ise devletin iverenlere içi bana verdii aylk 100 liralk asgari ücret desteinin 2018de devam ettirilmesini isteyecek.

- Asgari ücret nasl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için içi tarafn Türk- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda yaplan ilk toplantnn ardndan içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanan komisyon, son toplantsn yine Bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

MEVCUT ASGAR ÜCRET NET BN 404 LRA

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 777 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 404 lira 6 kuru olarak uygulanyor. Kapclarda ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net bin 510 lira 87 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti ise bir içi için 2 bin 88 lira 56 kuruu (iverene maliyet tutarnda sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranndaki indirim dikkate alnm ve 100 lira/ay tevik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git