"Asgari ücretlinin de emeklinin de normal sözleşmelinin de aldığı ücretler eridi"

Türk-İş Genel Başkanı Atalay'dan asgari ücret ile emekli maaşlarına ilişkin açıklama: "Asgari ücretlinin de emeklinin de normal sözleşmelinin de aldığı zam eridi. Açıklanan enflasyon, asgari ücretliye de emekliye de çalışana da uygulansın, hemen yapılsın. Bu, ülkeyi yönetenlerin elinde"

Haberler 23.04.2022 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (Türk-) Genel Bakan Ergün Atalay, asgari ücret ile emekli maalarna yaplan zammn eridiini belirterek Yln ortasnda emekliyle, dar ve sabit gelirliyle, asgari ücretliyle ilgili müspet bir ey demek durumundalar. dedi.

Atalay, Konfederasyon Genel Merkezinde yönetim kurulu üyeleriyle 1 Mays Emek ve Dayanma Gününe ilikin basn toplants düzenledi.

Türkiye Kamu-Sen, DSK, KESK ve Memur-Sen ile 20 Nisan çaramba günü toplant yaptklarn belirten Atalay, toplantda 1 Mays ve çalma hayatyla ilgili sorunlar görütüklerini söyledi.

ASGAR ÜCRET VE EMEKL MAAI

1 Maysn, içinin sorunlarn anlatma platformu olduunu dile getiren Atalay, salgn dolaysyla 2 senedir dar çerçevede yaplan 1 Mays etkinliklerinin, bu yl 30 ilde sendikalarca ortaklaa, dier illerde ise her sendikann kendisi tarafndan gerçekletireceini bildirdi.

Atalay, Türk- yönetimi olarak 1 Maysta Taksim Cumhuriyet Antna çelenk brakacaklarn, dier illerde 1 Mays sendikalarla ortaklaa kutlayacaklarn belirterek gelecek sene tüm sendikalarn bir ilde ortaklaa 1 Mays kutlamas yapmayla ilgili kanaati olduunu ifade etti.

- Türkin 1 Mays temas, hayat pahall ve örgütlenme

Türk- olarak her sene 1 Maysa giderken bir tema seçtiklerini anmsatan Atalay, Türk-in 2022 ana temas, hayat pahall ve örgütlenme. Bunlar 81 ilde yl sonuna kadar toplumun önüne getireceiz. diye konutu.

Deiik i kollarndaki içilerin örgütlenme oranlarn aktaran Atalay, örgütlenmenin çalma hayatndaki önemine deindi.

yerlerinin yer aldklar i kollarnn, ilgili sistem kilitlenerek deitirilmesiyle ilgili sorunlar olduunu belirten Atalay, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan biliyor. ki gündür aratryorlar ama hala sistem niye kilitlendi bilmiyorlar. ifadesini kulland.

Atalay, örgütlenme meselesi çözülmeden çalma hayatndaki dier sorunlar çözme ihtimalinin sfr olduuna iaret ederek motosikletli kuryelerin ve atk kat toplayclarn sorunlarnn ilgili taraflarca görmezden gelindiini dile getirdi.

Gda fiyatlarndaki arta deinen ve CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun Et ve Süt Kurumuna gittiini hatrlatan Atalay, Bir günde marketlere, iverenin, hükmetin önüne beraber gidelim. Diyelim ki bu insanlar örgütleniyor diye iten atlyor. Sorun ne Kemal Beyin ne Ali Beyin ne Veli Beyin, sorun hepimizin. ifadesini kulland.

- Yln ortas geçmeden bu meselelere çözüm bulmak lazm

Vatandalar arasnda bölünmülük olduunu ifade eden Atalay, 3 senedir seçim konuuyoruz. Seçimin bedelini hep beraber ödüyoruz. Dört gözle bekliyorum; seçim olsun, bu ülke için kim faydalysa bir an evvel gelsin de u sorunlarmza bir çare bulalm. dedi.

Atalay, asgari ücrete, emekli ve çalan maalarna yaplan zamlarn bir özelliinin kalmadn söyledi ve Bu meseleleri yln ortas geçmeden masaya yatrp konumak lazm ve bunlara çözüm bulmak lazm. Bu meselelere kim çözüm bulacak? Sendikalar, sivil toplum örgütleri, iktidar ve muhalefetiyle hep beraber çözüm bulacaz. eklinde konutu.

Asgari ücretlinin de emeklinin de

normal sözlemelinin de ald ücretler eridi

Atalay, daha sonra basn mensuplarnn sorularn yantlad.

Asgari ücretin yl ortas geçmeden tekrar deerlendirilmesi gerektiine ilikin ifadeleri sorulan Atalay unlar kaydetti:

Bu asgari ücret ne zaman gündeme geldi? Asgari ücretli 1 ubatta zam ald. Aradan 1,5 ay geçtikten sonra bu konu konuuluyor. Bakana soruyorum, Haberim yok. diyor. Ben kime soracam baka? Konuyu gündeme getirene soruyorum Sen nereden söyledin bunu? diye Ya olabilir diyor. Konumann hiçbir anlam yok. Asgari ücretlinin de emeklinin de normal sözlemelinin de ald zam eridi. Bunu beklemenin bir anlam yok. Enflasyon açklanyor, bu açklanan enflasyon asgari ücretliye de emekliye de çalana da uygulansn, hemen yaplsn. Bu, ülkeyi yönetenlerin elinde.

Emeklilerin, asgari ücretli kadar madur olduunu belirten Atalay, Ben bu bayramda emekliye bayram ikramiyesinde bir ey bekliyordum ama olmad. Dün Bakan Beye de söyledim. Emekliye de asgari ücrete de özellikle yln ortasnda iyi bir ücret verilmesi lazm. dedi.

- Bakan Bilginin açklamalar

Atalay, her gün TBMMye çeitli alanlarla ilgili torba kanun teklifi geldiini belirterek bir kere de sendikalarla ilgili bir teklifin gelmesi temennisinde bulundu.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilginin Enflasyon sürecinin tahribatlarna kar önümüzdeki temmuz aynda yeniden içilerimizi, kamu çalanlar, memurlar ve emeklilerimizi koruyacak düzenlemeleri yapacamzn haberini vermek istiyorum. ifadesinin sorulmas üzerine Atalay, Isparta dönüünde gece 02.00ye kadar biz beraberdik. Bununla ilgili haziran aynda, temmuz aynda ne olacaksa söylesin de göreyim. Bize bir ey açklamad. Enflasyon onlarn da elinde bizim de elimizde. Yln ortasnda emekliyle, dar ve sabit gelirliyle, asgari ücretliyle ilgili müspet bir ey demek durumundalar.

Atalay, konumasnda sarf ettii seçimle ilgili ifadelerin erken seçim çars olarak deerlendirilip deerlendirilemeyeceiyle ilgili soruya ise u yant verdi:

Hiç öyle bir ey demiyorum. Ne erken seçimi? Zamannda yapacaz. diyorlar zaten. Zamannda yaplsn, millet kime istiyorsa ona oyunu versin, sandktan çkana hep beraber sahip çkalm, onlara da diyelim ki Sandktan çktnz, haydi bunlar u kadar günde yerine getirin. Bu ülkeyi kim daha güzel idare edebilecekse onlar gelsin. Ama herkesin Türkiyeden yana olmak mecburiyeti var.

Ana Sayfaya Git