Asgari ücretliye fazla para ödenecek

Devlet çocuk doğuran kadınlara birçok kolaylık sağlıyor. Bunlardan biri tüm annelere şartsız olarak sunulan çocuk parası.

Haberler 18.05.2017 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalrken doum yapan annelere devlet birçok destek salyor. Devlet, doan her çocuk bana karlksz üç farkl ödeme yapyor. Ayrca doumdan sonraki izinlerle ilgili de kolaylk salyor. Yasaya göre; kadnlar doum yapmalar halinde analk izni sonrasnda birinci doumda 2 ay, ikincisinde 4 ay, sonraki doumlarda ise 6 ay süreyle yarm gün çalp tam maa alabilecek. Engelli çocuu olanlarda bu süre 12 ay olarak uygulanacak.

EVLAT EDNE DE VAR

zin hakkndan 3 yana kadar çocuk evlat edinenler de yararlanacak. Bu hak, içi annelere de (özel sektörde) tannd. Memurlara göre içi annelerin fark yarm günlük maa iverenin, kalann ise isizlik fonunun verecek olmas. Kadn isterse haftalk çalma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabilecei gibi haftann belli günleri de çalabilecek.

LKOKULA KADAR FIRSAT

Dier yandan anne ve babadan birisi, çocuk okula gidene kadar yarm gün çalabilecek. Yeni doum yapm bir çalan annenin devlet tarafndan kendisine verilen izinlerin sona ermesinden sonra çocuk ilköretim çana gelinceye kadar çalan anne ve babadan sadece birisi iyerinde ksmi süreli çalabilecek.

ASGAR ÜCRETLYE FAZLA MAA

Maan nasl hesaplanacan bir örnekle açklayalm. çalan annenin net maa 2000 lira olsun. Yar zamanl çalan bu anneye iveren 1000 lira ödeyecek. Devletin yapaca katk ise asgari ücretin brüt tutarnn yars olacak. 2017 için bu tutar 890 lira. Böylece annenin eline 6 ay boyunca 1000+890=1890 TL geçecek.

TE ARANAN ARTLAR

-Son üç ylda en az 600 gün primin yatm olmas.

- Haftalk çalma süresinin yars kadar fiilen çalm olmas.

- Doum sonras analk izni (8 hafta) bitiminden itibaren 30 gün içinde kura bavuru yapmas.

Ana Sayfaya Git