Asgari ücrette ikinci raund!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda ekonomiye ilişkin raporlar görüşülecek

Haberler 07.12.2021 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamndaki ikinci toplantsn bugün ekonomi gündemiyle Türk-in ev sahipliinde yapacak.

Dorudan 7 milyona yakn çalan, dolayl olarak ise tüm vatandalar ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalmalarnda 1 Aralkta balayan süreç devam ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantsn bugün saat 14.00te Türk-in ev sahipliinde gerçekletirecek.

çalma Genel Müdürü Nurcan Önderin bakanlndaki toplantda, iveren heyetini Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK), içi heyetini ise Türk- temsil edecek.

Ekonomideki gelimelerin konuulaca toplantda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlklar temsilcileri ekonomik veri ve raporlar paylaacak.

BAKAN BLGNDEN EME KORUYACAK ASGAR ÜCRET VURGUSU

Komisyonun 1 Aralktaki ilk toplantsnda, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, TSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat görülerini paylat.

Toplantda, görümeleri hzla bu yl bitirecekleri yönünde açklama yapan Bakan Bilgin, Enflasyon ya da ekonomideki dalgalanmalar karsnda emei koruyacaz, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceiz. dedi.

TSK Genel Sekreteri Koç, asgari ücret iveren tevikinin devam etmesini isteyerek, Asgari ücret belirlenirken, ülkemizin ekonomik durumunun ve iletmelerimize olan etkisinin göz önünde bulundurulmas gerektiine inanyoruz. ifadesini kulland.

Türk- Genel Eitim Sekreteri Irgat ise Umuyoruz ki alnacak karar, beklentileri karlar, çalanlarn hayal krklna yol açmaz, gelecee umutlu baklmasn salar, i barn ve toplumsal huzuru getirir. deerlendirmesinde bulundu.

ASGAR ÜCRET NASIL BELRLENYOR?

Asgari ücreti, yasa gerei içi, iveren ve hükümetten 5er temsilci olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda dört kez toplanyor. Bakanlktaki ilk toplantnn ardndan Komisyon, içi, iveren ev sahipliindeki toplantlarn ardndan son toplantsn tekrar bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn çounluu salad kabul ediliyor.

ASGAR ÜCRET NET 2 BN 825 LRA

Asgari ücret, halen bekar bir içi için aylk brüt 3 bin 577 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net 2 bin 825 lira 90 kuru olarak uygulanyor.

Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net 3 bin 40 lira 87 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 4 bin 203 lira 56 kuru. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git