Asgari ücrette karar günü!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti bugün yapacağı toplantıyla belirleyecek.

Haberler 29.12.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018de geçerli olacak asgari ücreti bugün yapaca toplantyla belirleyecek.

Yaklak 6 milyon çalan dorudan ilgilendiren asgari ücret görümelerinde sona yaklald. lk toplantsn 1 Aralkta çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda, ikinci toplantsn 15 Aralkta Türk- Genel Merkezinde, üçüncü toplantsn 22 Aralkta Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonunda (TSK) düzenleyen komisyon, dördüncü ve son olmas beklenen toplantsn bugün çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde yapacak.

çi kesimini Türk-in, iveren kesimini ise TSKin temsil edecei bugünkü toplantda belirlenecek yeni asgari ücret kamuoyuyla paylalacak.

Halen brüt bin 777 lira, net bin 404 lira olan asgari ücretin, ortalama yüzde 12 enflasyon dikkata alnarak zam yaplmas halinde brüt bin 990 lira, net bin 572 lira olmas tahminler arasnda yer alyor. Böyle bir sonuçta, bekar bir içi için Asgari Geçim ndiriminin de (AG) 149 lira olmas söz konusu.

- Rakam yüksek bulan bir ay bu ücretle geçinsin

Türk- Genel Bakan Ergün Atalay, milyonlarca çalann gözünün kulann yeni asgari ücret rakamnda olduunu belirterek, emekçilerin beklentilerini boa çkartmama gayretini gösterdiklerini bildirdi.

Yeni ylda asgari ücretin net bin 893 lira 90 kuru olmas yönündeki tekliflerinde srar ettiklerini vurgulayan Atalay, Net bin 893 lira 90 kuruluk teklifimizin 1 lira bile altn kabul etmemiz mümkün deil. Bunun altndaki rakam hem bizim hem de milyonlarca çalan ve aileleri için hayal krkl olacaktr. dedi.

Atalay, hükümetin 2018 programnda, 2017de net asgari ücrette yüzde 2,5 orannda reel gerileme olduu tespitine yer verildiine iaret ederek, verenin övünerek bahsettii 2017 ylnn asgari ücret rakamnn hali ortada. Zaten hatrlanaca gibi Türk- olarak biz bu rakama muhalefet etmitik. Net bin 893 lira 90 kuruluk teklifimizde srarcyz. Her kim bu rakam yüksek buluyorsa, buyursun bu ücretle bir ay geçinsin. ifadelerini kulland.

- Asgari ücret desteinde hemfikirler

kinci toplantda, Türkiye statistik Kurumu (TÜK) uzmanlar, bir kiinin asgari geçim tutarnn Kurum tarafndan bin 893 lira 90 kuru olarak hesaplandn Komisyon ile paylamt.

Bu rakam üzerine Türk- Genel Bakan Atalay, düzenledii basn toplantsnda, Bizim resmi talebimiz, 2018 ylnda net bin 893 lira 90 kuru. Bu rakam bize versinler, hemen buna imza atalm. diyerek tekliflerini kamuoyuna duyurmutu.

Üçüncü toplantda Türk-in bu teklifini çok yüksek olarak nitelendiren TSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücretin yln tamam yerine altar aylk dilimler halinde belirlenmesini talep etmiti.

Gelinen noktada yeni asgari ücret rakam üzerinde anlaamayan içi ve iveren temsilcileri hükümetin iverenlere verdii 100 liralk asgari ücret desteinin yeni ylda sendikal örgütlülüün olduu iyerlerinde devam etmesi konusunda ise hemfikir.

- Asgari ücret

Asgari ücret, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere, 15 kiilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için içi tarafn Türk- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda yaplan ilk toplantnn ardndan komisyon, içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanyor. Komisyon, son toplantsn yine Bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanarak, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

- Mevcut asgari ücret net bin 404 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 777 lira 50 kuru, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 404 lira 6 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmediinden net bin 510 lira 87 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 2 bin 88 lira 56 kuruu (iverene maliyet tutarnda sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranndaki indirim dikkate alnm ve 100 lira/ay tevik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruunu iverene ait isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git