Asgari ücrette kritik buluşma!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısını yapacak Toplantıda, TÜİK temsilcilerinin, bir işçinin gıda harcama rakamını paylaşması ve görüşmelerde ilk rakamların telaffuz edilmesi bekleniyor

Haberler 17.12.2019 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020de verilecek ücreti belirlemek için bugün üçüncü kez toplanacak. Dorudan 7 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümelerinde, yeni rakam belirleme çalmalar devam ediyor.

lk toplantsn 2 Aralkta Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnda, ikinci toplantsn içi tarafn temsil eden Türk-te yapan Komisyon, üçüncü toplantsn bugün, iveren tarafn temsil eden Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonunun (TSK) ev sahipliinde gerçekletirecek.

çalma Genel Müdürü Nurcan Önderin bakanlndaki toplantda, iveren heyetine TSK Genel Sekreteri Akansel Koç, içi heyetine Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat bakanlk edecek. Toplantda, Türkiye statistik Kurumu (TÜK) temsilcilerinin, bir içinin gda harcama rakamn paylamas ve görümelerde ilk rakamlarn telaffuz edilmesi bekleniyor.

- TSK desteklerde, Türk- 2 bin 578 lirada srarc

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde kritik nitelikteki toplant öncesi, komisyonun içi ve iveren taraflarnn talepleri netlik kazand.

Türk-, bir kiinin yaam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 lirann altndaki rakam müzakere etmeme karar ald. Önceki yllardan farkl olarak asgari ücret konusunda Hak- ve DSK ile görü alveriinde bulunan Türk-, iki konfederasyonu da sürecin her aamasnda bilgilendirdi.

Henüz bir rakam paylamayan TSK ise TÜKin, salt gda harcamas hesaplamasndan yola çkp Komisyona bir rakam sunmasn kar çkarak, asgari ücret tespitinde i gücü maliyetlerinin, rekabet gücünün, yatrmlarn, hedef isizlik ve hedef enflasyonun hep birlikte dikkate alnmas görüünde.

verenlere verilen asgari ücret desteinin 2020de 200 liraya yükseltilip tüm iletmeleri eit kapsayacak ekilde devam etmesini isteyen TSK, yüzde 2 olan sizlik Sigortas veren Paynn 2020de alnmamasn, yüzde 5 olan SGK veren Desteinin yüzde 6ya yükseltilmesini, bunun toplu i sözlemeli i yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasn talep ediyor.

- Önceki toplantlar

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlndaki ilk toplantda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, taraflarn bak açsn dikkate alarak ortak bir noktada bulumak istediklerini belirterek, Komisyonda tpk geçtiimiz yl olduu gibi asgari ücretin tüm taraflarn uzlas ile tespit edilmesini can gönülden diliyorum. ifadesini kulland.

çi ve iveren temsilcileri de toplantda görü ve taleplerini dile getirdi. Türk-in ev sahipliindeki ikinci toplantda ise Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlklar ve TÜK temsilcileri, ekonomik veri ve raporlar sundu.

- Komisyon 15 kiiden oluuyor

Asgari ücreti, yasa gerei 5er içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, iveren tarafn TSK, içi tarafn ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için Türk- temsil ediyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn çounluu salad kabul ediliyor.

- Mevcut asgari ücret net 2 bin 20 lira

Halen bekar bir içi için aylk brüt 2 bin 558 lira 40 kuru olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler dütüünde net 2 bin 20 lira 90 kuru olarak uygulanyor. Apartman görevlileri için ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmediinden net 2 bin 174 lira 64 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için 3 bin 6 lira 12 kuru. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git