Asgari ücrette tıkanma

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde toplandı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Uzun vadeli yatırım, istihdam döngüsünü kırmayacak asgari ücret arayışı içindeyiz" dedi.

Haberler 10.12.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükumet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2022de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamndaki 3üncü toplants, TSK Genel Merkezinde balad. Basna kapal gerçekletirilen toplant öncesi TSK Yönetim Kurulu Bakan Akkol, açklama yapt. çok meakkatli i yapldn belirten Akkol, Bu çalmay da kamu ile Türk- ile içi temsilcilerimizle ve bütün iverenlerle birlikte yapyoruz. Ben baz prensiplerimizin tekrar altn çizmek istiyorum. Hakikaten çok meakkatli bir süreç yönetiliyor. çalanlarn görülerini alyoruz. Anket yapyoruz. Anlk görülerini alyoruz. Bakanlmzn bir anketi vard. Buradan çok istifade ettik, etmeye devam ediyoruz.

10 binlerce satr veri analiz ettik, etmeye devam ediyoruz. Küçük, orta, büyük iletmeleri segment segment analiz ediyoruz. Asgari ücret ile ilgili görülerini, taleplerini, önerilerini alyoruz. Dolaysyla bizim için en önemli konulardan bir tanesi çok kapsayc, herkesin görüünü aldmz bir süreç olmas. TSK bütün bu görüleri ald ve bu toplantlarda hem devletimizle hem de çalan kesimi temsil eden Türk-le bunlar paylayor olacaz diye konutu.

STHDAM DÖNGÜSÜNÜ KIRMAYACAK ASGAR ÜCRET ARAYIINDAYIZ

TSK Yönetim Kurulu Bakan Akkol, prensiplerini anlatarak, Biz bu sene 3lü imza istiyoruz. Yani kamunun imzalad, Türk-in imzalad ayn zamanda iverenlerin de imzalad 3lü bir mutabakata ihtiyaç var. Dünya, ülkemiz, kolay zamanlardan geçmiyor. Pandeminin halen ortasndayz. Böyle bir mutabakat uzun yllardr görülmedi. Bu mutabakat bu sene yapmak istiyoruz. Yani bu sene iveren fedakarlk yapsn, kamu destek versin, çalanlarn da rzasyla beraber 3lü bir imza arayndayz. Son yllarda iveren kesimi ondan önce içi kesimiyle imzalanan yllar var. Bu sene altn çizdiimiz konu 3lü imza oldu. Bir dieri hzl bitirmek istiyoruz. Doal olarak bu konu çok gündem oluyor. Hepimizi ilgilendiriyor. Asgari ücretli 6 milyon 100 kii deil onlarn aileleri, asgari ücrete yakn ücret alanlar, asgari ücrete yakn almasalar da bu ücret zammndan olumlu veya olumsuz bir ekilde etkilenecek milyonlar var. Dolaysyla tüm kamuoyunun ilgisi burada. Uzun vadeli yatrm, istihdam döngüsünü krmayacak asgari ücret aray içerisindeyiz dedi.

ÜLKENN BUNA HTYACI VAR

Özgür Burak Akkol, bugüne kadar yaplan toplantlarda ücret miktarnn konuulmadn da belirterek, Bazen bizlere düük gelen bazen bizlere yüksek gelen farkl farkl rakamlar zikrediliyor. Bu rakamlar çözmede devletimizin iverene verecei teviklerin, çalanlara yaplabilecek bir takm vergi indirimlerinin hakikaten oyunu çok rahatlatacan düünüyoruz. Özellikle vergi indirimi ve tevik konusu burada belirleyici olacaktr. Bu destekleri de alabilirsek biz 3lü imzaya ulaabileceimizi düünüyoruz. Burada TSK çok kuvvetli bir irade ortaya koyuyor. Eylül ayndan beri biz 3lü imza istiyoruz. Ülkenin buna ihtiyac var diye konutu.

çALIMA GENEL MÜDÜRÜ: K TARAFIN FARKLI GÖRÜLER OLDU

TSK ev sahipliinde yaplan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3üncü toplants, yaklak 3 saat sürdü. Toplantnn ardndan açklama yapan çalma Genel Müdürü Nurcan Önder, parametreleri esas alarak belli hesaplar yaptklarn belirtip, eski formüle göre rakamn 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasnda deitiini söyledi. Önder, TSK bu rakam ortalama 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. Türk- bu rakamn 3 bin 900ün altna dümeyeceini söylüyor. Bu Hacettepe Üniversitesinin beslenme kalplarna göre yaplan bir parametre. Zam oranlarna ilikin olarak TSK dedi ki Biz hep beklenen enflasyonu öneriyorduk. Bu sefer gerçeklemi enflasyonu öneriyoruz. Bunu esas alalm. Türk- de Enflasyonun üzerine refah pay ilave edelim dedi. Bu konuda her iki tarafn da farkl görüleri oldu; baz konularda ortak görüleri olduu gibi dedi.

TÜRK-: SALIKLI KARAR SÖZ KONUSU OLMADI

Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat ise zor süreç yaandna dikkat çekerek, Bulunduumuz artlarda tüm ücretli çalanlarn skntlarnn giderilebilecei bir asgari ücret olsun istedik. Geldiimiz nokta itibaryla maalesef ayn durumda deiliz. veren kesimi ile uzlamazlklarmz maalesef gideremedik dolaysyla komisyonun u anda salkl bir karar vermesi söz konusu olamad. TÜKin açklad enflasyon oran ile bizim gerçek hayatta yaadmz enflasyon arasnda büyük farklar var. Döviz kurlarnn yl bandan bu yana yüzde 85 arttn dolaysyla milli paramzn da bu oranda deer yitirdiini görüyoruz. Üstüne üstlük son 1,5 ayda anormal ekilde artan enflasyon, dolaysyla insanlarn alm gücünün o denli dümesi, günlük fiyatlarn 2 defa deimesi, dar gelirli insanlarmz, asgari ücretlileri daha da zora soktu. Biz yaanan enflasyon, çar-pazar enflasyonu ve büyümeden de refah pay alacak oranda bir asgari ücretin tespitini bekliyoruz. Müzakereler devam edecek diye konutu.

TSK: ÖNERLM RESM RAKAM YOK

TSK Genel Sekreteri Akansel Koç da TÜKten alnan parametreler dorultusunda çeitli hesaplamalar yapldn kaydederek, Bizim ekim aynn bandan bu yana yaptmz açklama; asgari ücretli ile çalan arkadalarmz bata olmak üzere onlarn enflasyona kar korunacan çok net ifade ettik yani bahsedilen 3 bin 161 lira gibi önerilmi bir rakam olmad. Bizim tavrmz hala devam ediyor. Enflasyona kar çalanlarmz koruyacaz. TÜKin açklad bütün rakamlar bizim için geçerlidir. Onun dnda farkl enflasyon rakamlar açklayan kurulular var; ama bizim esas almak durumunda kaldmz kurulu TÜKtir. çalanmz enflasyona kar korunacak. 3 bin 161 lira gibi resmi bir teklifimiz söz konusu deil. Parametrelerden çeitli rakamlar ortada dedi.

Ana Sayfaya Git