Asgari ücrette uzlaşmaya doğru!

Bakan Müezzinoğlu: Çalışmalarımız devam ediyor. Arzu ederiz ki talep edilen şekilde sonuçlandırabilelim. Ama sırtımızda yumurta küfesi var yumurtaları kırmadan taşımak gibi bir görev ve sorumluluğumuz da var"

Haberler 08.12.2016 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolu, kamudaki taeron içilerin durumuyla ilgili, çalmalarmz devam ediyor. Arzu ederiz ki talep edilen ekilde sonuçlandrabilelim. Ama srtmzda yumurta küfesi var yumurtalar krmadan tamak gibi bir görev ve sorumluluumuz da var. dedi.

Bakan Müezzinolu, çalma Genel Müdürü Nurcan Önder ile birlikte DSKe bal Genel- Sendikasn ziyaret etti. Müezzinolunu sendika binas giriinde DSK Genel Bakan Kani Beko ve sendika yöneticileri karlad.

Ziyarette, içilerin sorunlarna çözüm üretmek ve yarnlarn bugünden daha iyi yapabilmek adna Bakanlk olarak görev ve sorumluluklarnn olduunu ifade eden Müezzinolu, karlkl iyi niyet, samimiyet ve çözüm odakl çalmalarla daha iyi bir iletiim ortamnn salanacana inandn söyledi.

Hükümetin emeklilere, asgari ücretlilere ve alt gelir grubundaki tüm kitlelere pozitif ayrmclk uyguladn ifade eden Müezzinolu, bunun rakamlarla açk bir ekilde ortada olduunu dile getirdi. Buna ramen Hükümetin, çok ey yaptk diyerek çalmalarna nokta koymayacan belirten Müezzinolu, Daha fazlasn hak ettiklerine inandmz bu kitlelere daha fazlasn da verebilmek için koullar zorlamak bizim görevimiz. 2002 ylnda bin dolara ülkemizde 6,6 kii çaltrlyordu, imdi dolarn tarihi rekor krd bugünlerde bu oran 1,8. Yani bin dolara 2 kiiyi bile çaltrmadmz bir süreci yakaladk. Bu asgari ücretli çalann nereden nereye geldiini gösteriyor. Daha iyisini de hep beraber baaracaz. diye konutu.

- Yapabileceimizin azamisini yapma gayreti içerisinde olacaz

Türkiyede isizlik orann yüzde 11,3 düzeyine yükseldiine dikkati çeken Müezzinolu, istihdamn daha da güçlü bir ekilde arttrlmas yönünde sorumluluklarnn bulunduunu kaydetti.

Müezzinolu, dünyada ve Türkiyede son dönemde yaanan gelimelerin istihdam zorlayan baz skntlara da neden olduuna iaret ederek, öyle konutu:

Bu tablo içerisinde önceliklerimizden birincisi mevcut istihdam koruyabilmek, ikincisi art istihdam oluturabilecek proje ve destekleri salayabilmek, üçüncüsü ise istihdamda olanlarn da standardn daha iyi noktaya tayabilmek. çalanlarn standardn yükseltebilecek admlardan biri de asgari ücret. Dün itibaryla Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalmalarna balad. Ümit ederim ki bu anlamda hem istihdam koruyacak hem çalanmzn hak ve hukukunu iyiletirecek bir sonuca iki-üç hafta sonra ulaacaz. Aln terinin hak ve hukukunu korumak önemli ama arzu edileni istemek farkl ey, yapabilmek farkl ey. Yapabileceimizin azamisini yapma gayreti içerisinde olacamz bilmenizi isterim.

- Adil bir yapy beraber bulma gayretinde olacaz

Kdem tazminatndan yararlanan çalan orannn yüzde 20leri geçmediini belirten Müezzinolu, Burada yüzde 80in çok ciddi bir maduriyeti var. Burada güvencenin ve hakkaniyetin merkeze alnd sürdürülebilir ve gelitirilebilir bir sistemi hep beraber getirmemiz lazm. Yoksa öbür türlü kazanmlarn koruyabilen yüzde 15-20lik kitleyi merkeze alarak yüzde 85i yok sayarak bu yolculuu baarabilmemiz doru olmaz. Haklar koruyan, adil ve sürdürülebilir olan, güvenceli bir yapy beraber bulma gayreti içinde olacaz. ifadelerini kulland.

Taeron içilerin durumunun Hükümet olarak siyasi karar da vermeleri gereken bir konu bal olduunu belirten Müezzinolu, u bilgileri verdi:

çalmalarmz devam ediyor. Arzu ederiz ki talep edilen ekilde sonuçlandrabilelim. Ama srtmzda yumurta küfesi var, yumurtalar krmadan tamak gibi bir görev ve sorumluluumuz da var. çünkü ekonominin istikrarn bozduumuzda sonra 80 milyonun hep birlikte bedel ödedii süreçlere dönmeyi de açkças çok arzu etmiyoruz. Ama bütün parametreler deerlendirilerek, önümüzdeki günlerde bu konunun Hükümetin gündeminde bir karara balanmas yönünde de çalmalar yaptmz da ifade etmek isterim.

DSK Genel Bakan Bekonun yeni görevlendirme yaplan belediyelerde haksz iten çkartmalarn yaand yönünde kendisine birtakm bilgiler illettiini aktaran Müezzinolu, Duyarllklarndan ötürü kendilerine teekkür ediyorum. çileri Bakanmzla konuyu görütüm. Hiç kimsenin haksz iinden olmas, aln teriyle oynanmasn doru bulmayz, bunun tarafnda da olmayz. çalann hak ve hukukunu korumak ama dier taraftan da bölücü terör örgütü ya da FETÖ ile bir balants varsa ve bu devlete bedel ödetecek bir noktadaysa bunu da hep birlikte ho görmemiz mümkün deil. dedi.

- Asgari ücretin 2 bin lira olmasn talep ediyoruz

DSK Genel Bakan Beko da çalma hayatnn çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduunu belirterek, bunlarn banda i kazalarnn geldiini söyledi.

kazalarnn artk i cinayetlerine dönütüünü ifade eden Beko, bu i kazalarna en son Siirtin irvan ilçesindeki maden kazasnn eklendiini dile getirdi.

Taeron içilerin en büyük talebinin kadro olduunu aktaran Beko, Taeron olarak çalan içi kardelerimize mutlaka ama mutlaka ayrmsz kadro verilmeli. dedi.

çilerle yaptklar bölge toplantlarnda, çalanlarn kdem tazminatnda hak kaybna kar olduklar sonucuna ulatklarn vurgulayan Beko, O toplantlarda, kesinlikle mevcut kdem tazminat yasasnn bu haliyle kalmas gerektii talepler arasndayd. Üyelerimiz ve biz kdem tazminatn son kalemiz olarak görüyoruz. ifadelerini kulland.

Asgari ücret konusunda TÜdeki akademisyenlerin de katklaryla önemli bir çalma hazrladklarn anmsatan Beko, DSK olarak 2017 yl için asgari ücretin 2 bin lira olmasn talep ettiklerini bildirdi.

Konumalarn ardndan Beko, asgari ücretle ilgili çalmalarnn yer ald dosyay Bakan Müezzinoluna sundu.

Ana Sayfaya Git