Asgari zirvesi Altı Aralık’ta!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık'ta toplanacak. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş, TÜİK'in geçen yıl komisyona sunduğu, ağır işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyeti olan bin 600 lirayı talep edecek.

Haberler 30.11.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 ylnda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralkta toplanacak.

Geçen yl hükümetin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadinden dolay içi ve iveren arasnda pazarlksz geçen asgari ücret görümelerinin, bu yl rakamn belli olmamas nedeniyle önceki senelerdeki gibi youn görümelere sahne olmas bekleniyor.

Asgari ücreti belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantsn 6 Aralkta çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde yapmasyla balayacak süreçte, içi tarafn Türk-, iveren tarafn ise Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) temsil edecek.

Dorudan 6,5 milyon içiyi ilgilendiren asgari ücret görümelerinde Türk-, TÜKin geçen yl komisyona sunduu ar ilerde çalan bir içinin net yaam maliyeti olan bin 600 liray talep edecek.

- Mevcut asgari ücret net bin 300 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 300 lira 99 kuru olarak uygulanyor. Kapclarda ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net bin 399 lira 95 kuru olarak hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti ise bir içi için bin 935 lira 23 kuru düzeyinde. Bunun bin 647 lirasn brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

- Asgari ücret nasl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduu için içi tarafn Türk- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda yaplan ilk toplantnn ardndan içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanan komisyon, son toplantsn yine bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

- 11 ylda yüzde 242 artt

Geçmi yllarda asgari ücrete farkl oranlarda artlar söz konusu oldu. 2006 ylnda net 380 lira olan rakamn 2016da net bin 300 liraya yükselmesiyle asgari ücret aradan geçen sürede yüzde 242 art gösterdi.

Ana Sayfaya Git