Asgari'de 2. randevu

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında bugün ikinci toplantısını yapacak.

Haberler 12.12.2016 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in ev sahipliindeki toplantda, Kalknma Bakanl, Hazine Müstearl ve Türkiye statistik Kurumundan (TÜK) istenen ekonomik ve sosyal göstergelere ilikin bilgiler deerlendirilecek.

Yaklak 6,5 milyon çalan dorudan ilgilendiren asgari ücret görümeleri devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlndaki ilk toplantnn ardndan, bugün ikinci toplantsn Türk-in ev sahipliinde gerçekletirecek.

çalma Genel Müdürü Nurcan Önderin bakanlk yapmas beklenen komisyonda, Türk- heyetine Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat, TSK heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir bakanlk edecek.

Bu toplantda Kalknma Bakanl, Hazine Müstearl ve TÜKten istenen ekonomik ve sosyal göstergelere ilikin veriler deerlendirilecek.

Ayrca çalma Genel Müdürlüü yetkilileri, SGKdan gelen prime esas kazancn sigortal saysna dalmn gösteren rakam, komisyonla paylaacak.

- lk toplantda ne olmutu?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek yl geçerli olacak asgari ücret kapsamnda ilk toplantsn, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ev sahipliinde ve Bakan Mehmet Müezzinolu bakanlnda geçen sal günü yapmt.

Müezzinolu toplantda, Geçici mutluluklar kalc huzura dönümeyebilir. ifadesini kullanarak, taraflardan gerçekçi taleplerde bulunmalarn istemiti.

Türk- heyetine bakanlk eden Irgat Yeni ylda net bin 600 lira talep ediyoruz. derken, TSK heyetine bakanlk yapan Demir, geçen seneki yüksek art nedeniyle yeni ylda zamma scak bakmadklarn dile getirmiti.

- Asgari ücret nasl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gerei beer içi, iveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kiiden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda içileri, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduundan Türk- temsil ederken, iveren taraf adna masaya TSK oturuyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda yaplan ilk toplantnn ardndan içi ve iverenin ev sahipliinde de ayr ayr toplanan komisyon, son toplantsn yine bakanlkta yapyor.

Bakanln belirledii üyelerden birinin bakanlk ettii komisyon, en az 10 üyenin katlmyla toplanp, oy çokluuyla karar veriyor. Oylarn eitlii halinde bakann bulunduu tarafn, çounluu salad kabul ediliyor.

- Mevcut asgari ücret net bin 300 lira

Asgari ücret, halen bekar bir içi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler dütüünde net bin 300 lira 99 kuru olarak uygulanyor. Kapclarda ise normal içilerden farkl olarak gelir ve damga vergileri kesilmedii için net bin 399 lira 95 kuru eklinde hesaplanyor.

Asgari ücretin iverene toplam maliyeti, bir içi için bin 935 lira 23 kuru düzeyinde. Bunun bin 647 lirasn brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruunu iveren isizlik sigorta fonu oluturuyor.

Ana Sayfaya Git