At ve eşeklere mikroçipli takip

Türkiye'de at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlar için yılbaşından itibaren boyunlarına uygulanacak mikroçiple takip dönemi başlayacak.

Haberler 27.12.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu kapsamda Tarm ve Orman Bakanlnca Hayvan Bilgi Sistemi içerisinde tek trnakl kayt sistemi modülü kurulurken, tüm tek trnakl hayvanlar bu sistemde kayt altna alnacak

HABER MERKEZ

At, eek ve katr gibi tek trnakl hayvanlar, ylbandan itibaren boyunlarna uygulanacak mikroçiple kayt altna alnarak takip edilecek.

Tarm ve Orman Bakanlnca, tek trnakllarn kayt altna alnmas, hareketlerinin izlenmesi, hastalklarnn etkin kontrolünün salanmas için harekete geçildi. Bu kapsamda, tek trnakl hayvanclk iletmeleri belirlenecek ve bu iletmelerde bulunan hayvanlar tanmlanacak.

Mevcut durumunda yar atlarna mikroçip uygulanrken, 31 Aralktan itibaren tüm tek trnakl hayvanlar kimliklendirilerek, tek trnakl kimlik belgesi düzenlenecek ve kayt altna alnacak. Ülkeye ithal edilen hayvanlara da bu kapsamda kimlik verilecek.

Tek trnakllarn boynunun ortasna uygulanan mikroçiple hayvan hareketleri izlenecek. Tek trnakllar, hayvann doumundan itibaren en geç 12 ay içinde kimliklendirilecek. Hayvan, sütten kesilmemi taysa ve 12 aydan önce doduu iletmeyi terk edecekse, iletmeyi terk etmesinden önce kayt altna alnacak. Bakanlk, gerek görmesi halinde tek trnakllarn kimliklendirilmesi için izin verilen azami süreyi 6 ay veya doduu takvim ylyla snrlayabilecek.

Bu amaçla bakanlkça Hayvan Bilgi Sistemi içerisinde tek trnakl kayt sistemi modülü kurulurken, söz konusu hayvanlar bu sistemde kayt altna alnacak.

Bugüne kadar herhangi bir nedenle tanmlanmayan her yataki tek trnakl hayvanlar, 12 aylk tanmlama süresine baklmadan 31 Aralktan itibaren 12 ay içerisinde kayda alnacak.

Düzenlenecek tek trnakl kimlik belgesinde, hayvann özel yaam numaras, mikroçip kodu, cinsiyeti, türü, doum tarihi ve yeri gibi bilgiler bulunacak. Kimlie, hayvann ekali, iaret ve nianeleri de kaydedilecek.

- Sat yerlerine giremeyecek

Kimliklendirilmeyen ve beraberlerinde kimlik belgesi veya veteriner salk raporu bulunmayan ya da belgelerinde yanl bilgileri bulunan tek trnakllarn hayvan sat yerlerine giriine izin verilmeyecek. Sat yerlerine kimliklendirilmemi tek trnaklnn gelmesi durumunda hayvan sahibine, idari para cezas uygulanacak.

Kimliklendirilmemi tek trnakllarn nakil srasnda yakalanmas halinde hayvan sahibine ya da bakcsna da idari para cezas kesilecek. Bu hayvanlarn da kimliklendirilmelerinin ardndan gidecei yere sevkine izin verilecek.

Doal ortamda yaayan yabani veya yar yabani tek trnakllar, evcil kullanma getirilmesi halinde kimliklendirilecek.

Tek trnaklnn ölümü halinde, hileli kullanlmasnn önüne geçilmesi için mikroçip çkarlarak veya boyunda imha edilecek. Kimlik belgesi de mühürlenerek ya da delinerek geçersiz hale getirilecek.

Öte yandan Milli Savunma Bakanl ve çileri Bakanl kapsamndaki kurumlara ait tek trnakllar için kimliklendirme art aranmayacak.

Ana Sayfaya Git