Atatürk Barajı tek başına Türkiye'ye yetiyor

Dünyanın sayılı büyük barajlarından Atatürk Barajı, kapasitesiyle tek başına ülkenin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabiliyor.

Haberler 16.11.2016 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) 15. Bölge Müdürü Ouz Kasap, yapmna 1983 ylnda balanan Atatürk Barajnn dönemin kstl teknolojilerine ramen 7 yl gibi ksa saylabilecek sürede tamamlandn anmsatt.

Barajn 1993 ylndan itibaren Türkiyenin en büyük hidroelektrik santrali olarak elektrik enerjisi üretimine baladn hatrlatan Kasap, sadece elektrik enerjisi üretimiyle barajn 7 ylda kendisini amorti ettiini vurgulad.

Elektrik üretimi sayesinde Atatürk Barajnn ülke ekonomisine ciddi katklar olduunu ifade eden Kasap, barajn, rezervuar alan, toplam hacmi, sulama sahas gibi özellikleri bakmndan dünyann 5. büyük baraj konumunda olduuna dikkati çekerek, u ana kadar üretilen elektrik enerjisi 162 milyar kilovat saattir. Bu enerjiyi dikkate aldmzda her yl 1,5 milyar lira ülke ekonomisine katk salyor. diye konutu.

TEK BAINA TÜRKYEYE 7 YIL YETEBLR

Kasap, u anda barajn yüzde 83ünün dolu olduunu aktard.

Bölgede mevsimin kurak geçmesine ramen barajda yeterli suyun bulunduunu anlatan Kasap, unlar kaydetti:

Sulama sezonunda bizim yaklak 100 metreküp civarnda bir suyumuz Mardin tarafna gidiyor, 60 metreküp civarnda Suruç tarafna gidiyor ve Mardindeki projelerimiz de devreye girdiinde bu miktar artacak. Barajda toplam biriken su kapasitesi 47 milyar metreküptür. Bu miktardaki su, Türkiyenin 7 yllk içme ve kullanma suyunu karlayabilecek durumdadr.

Barajn bölgede 9 milyon 320 bin dekar araziye su salamasnn yan sra görsel güzelliiyle de dikkati çektiini belirten Kasap, her yl yaklak 50 bin yerli ve yabanc turistin Atatürk Barajn görmeye geldiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git