Atatürk Barajı'nda doluluk rekor seviyeye ulaştı

ŞANLIURFA'nın Bozova ilçesinde yer alan, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP'a hayat veren, gövde dolgu hacmi bakımından dünyanın sayılı barajları arasında yer alan Atatürk Barajı'nda, bu yıl etkili olan yağışlar nedeni ile doluluk oranı yüzde 40 arttı. Barajdaki su seviyesinin 530 metre kotunu aşmasının rekor seviyede olduğu bildirildi.

Haberler 09.05.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en büyük, sulama barajlarndan birisi olan 817 kilometrekare göl alanna sahip Atatürk Baraj, bu yl yaa doydu. Özellikle son dönemde Frat Havzasna düen kar ve yamur sular, devasa baraja ilaç oldu. Yllk ortalama su ak 26 bin 654 milyar metreküp olan Atatürk Baraj, 48,7 milyar metreküp su depolama hacmine sahip. Bu miktardaki su, ayn zamanda Türkiyenin 7 yllk içme ve kullanma suyu ihtiyacn tek bana karlayabilecek bir kapasiteyi ifade ediyor. Atatürk Baraj, bata anlurfa, Harran, Mardin, Ceylanpnar, Siverek-Hilvan ovalar olmak üzere, bölge genelinde yaklak 10 milyon dekar bereketli topran suyla bulumasn salyor. Bu yl havzada etkili olan yalar sayesinde barajn su seviyesi 2 metre birden yükselerek 530 metre kotunu at ve rekor seviyede doldu.

HARRAN VE SURUçA SU VERLMEYE BALADI

Atatürk Barajnda doluluk orannn rekor seviyeye ulamasnn ardndan Atatürk Baraj tünellerinin kapaklar açlarak, kanallar vastasyla Harran Ovasnn ardndan Suruç Ovasna da su verilmeye baland. Tünel kapaklarnn açlmasyla ilgili bilgi veren DS Genel Müdürü Mevlüt Aydn, kurak topraklar yeile büründürmeyi, üreticinin ve tüketicinin yüzünü güldürmeyi sürdürdüklerini belirterek, 2019 yl sulama sezonu kapsamnda 562 bin 950 dekar araziye sulama suyu verilmeye baland. Hayrl ve bereketli olmasn diliyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git