Avrasya Tüneli törenle açıldı

Avrasya Tüneli'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle gerçekleşti. Yılbaşına kadar tünelin geçiş ücreti 15 TL olacak.

Haberler 21.12.2016 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayrca bu tarihe kadar tünelden elde edilen gelir ehit ailelerine verilecek. Asya ile Avrupa ktas deniz altnda ikinci kez birletiren tünel Türkiye ekonomisine 1.5 milyon liralk i hacmi yaratacak ve trafikte 52 milyon saatlik zaman tasarrufu salayacak.

stanbulun iki yakasn deniz altndan balayan Avrasya Tünelinin açlnda konuan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, meydandan yükselen dam steriz sloganlarna, Haklsn haklsn... Egemenlik kaytsz artsz milletindir diyerek yant verdi.

te Erdoann konumas: Açln yaptmz ve ismini Avrasya Tüneli olarak belirlediimiz stanbul Boaz Karayolu Tüp Geçii projesinin ülkemize milletimize hayrl olmasn Allahtan temenni ediyorum. ki ktay birbirine balayan nadide bir ehrin mensuplaryz. Bu projenin hayata geçmesini salayan tüm kurumlarmz tebrik ediyorum. Temelini Asya yakasnda yapmtk, açln Avrupa yakasnda yapyoruz. Bu ne güzel mutluluk.

HEMEN ARDINDAN PUTN ARAYARAK...

Dün(önceki gün) Ankarada alçakça bir saldrda hayatn kaybeden Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisinin ölümünden duyduum üzüntüyü tekrarlamak istiyorum. Takdir ettiim bir arkadat. Bir hafta önce Tataristan Cumhurbakann yanma getirmiti. Birlikte deerlendirmeler yapmtk. Scak bir insand. Dün akam urad suikat giriimi ve neticesi üzüntü vericiydi. ahsm milletim adna iddetle lanetliyorum. Devlet Bakan Sayn Putinin ahsnda tüm dost Rus halkna ve Karlovun ailesine basal dileklerimi iletiyorum. Hemen ardndan Putini arayarak derin elemi kendisine bizzat ilettim. Kendisi ile bu kalle saldrnn açk bir provokasyon olduuna eminiz. Güvenlik güçlerimiz olay aratracak ve gerçekleri ortaya çkaracak. Rusya ile ortak bir soruturma komisyonu kurarak çalmalara baladk. Suriye bata olmak üzere Rusya ibirlii alanlarmzn etkilenmeyecei konusunda eminiz. Rusya ile ilikilerimizin bozulmasna izin vermeyeceiz. Topraklarmzn içinde böyle bir hadisenin meydana gelmi olmas, bizi üzmütür.

ESR ETMESNE ZN VERMEDK, VERMEYECEZ

Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik, vermeyeceiz. Bu yüzden bu açln yaplmasn ertelemedik. Avrasya Tüneli yaklak 4 ylda ina edilmi ve kendi alannda pek çok ilkler kullanlarak tamamlanmtr. Birçok ödül alan bu projenin artk daha çok ilgi göreceini biliyorum. 1 milyar 245 milyon dolar. Bir tarafta Marmaray, bir tarafta Avrasya Tüneli. Artk frtna çkt, sis çöktü, köprüde trafik durdu haberlerini geride brakyoruz. Kesintisiz araç ulam mümkün hale geldi. Bu eser için devletin kasasndan tek kuru çkmamtr.

Tünelin inasn ve iletmesini üstlenen firmalar projenin finansmann kendileri salamtr. 25 sene boyunca hazineye 180 milyon lira gelir getirecek, sürenin sonunda tamamen devlete geçecek. Harem ve çatladkap arasnda gelitirilen tünel sayesinde 100 dakikalk süre 15 dakikaya iniyor. lk etapta Ocak aynn sonuna kadar sabah 7 ile akam 9 arasnda hizmet verecek bu tünel inallah 30 Ocak itibariyle de 7/24 saat iletmeye geçecek. Ülkemiz Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi bir proje daha eklemitir. Bundan sonra Kanal stanbul, inallah Karadenizi Marmaraya balayacaz. 18 Martta çanakkale Köprüsünün temelini inallah atyoruz. Bir dier önemli projemiz yeni havalimanmz 2018in ubat aynda dünyann 1 numaral havaalannn açl yapyoruz.

STEDNZ KADAR ALçAKLARI BR ARAYA GETRN, BÖLEMEYECEKSNZ

stediiniz kadar terör estirin, istediiniz kadar alçaklar bir araya getirin bu milleti bölemeyeceksiniz. Bu milleti parçalayamayacaksnz. Onun için milletime sesleniyorum, 80 milyon Alevi Sunni, Kürt Türk bir olacaz, iri olacaz, diri olacaz, karde olacaz, hep birlikte Türkiye olacaz. Biz birbirimizi niye seviyoruz? Biz yaratlan yaratandan ötürü sevdik. Bundan sonra da böyle olacak. Sizin u birliiniz var ya ite onlar çldrtan bu. 80 milyon biz tek milletiz.

Bu millet ite o terörist alçaklara kar boyun emedi, emeyecektir. Bunu çanakkale2de gösterdi, bunu Kurtulu Savanda gösterdi, en son bunu 15 Temmuzda gösterdi. Sizler tanklarn üzerine imannzla yürüdünüz. te dün akamki alçak gibi alçaklar tanklarla toplarla savunmasz insanlara saldrdlar. Ellerindeki silahlarla vurmaya kalktlar. Dün akamki kalleler geldi ülkemizdeki bir yerde Rusyann temsilcisi olan bir insan srtndan vurdu. Srtndan vurmak kallelerin alçaklarn adetidir. Dün akamki bedelini annda ödedi. Ama balantlar imdi hepsi ayr ayr inceleniyor, bunlar çkaracaz.

YAKINDA ANLAYACAKLAR

Türkiyenin dünyann en büyük 10 ekonomisinden biri gelmesi halinde, bölgesi ve dünyaya etkisini biz gündeme getirmesek de ortadadr. Türk milletini yeniden ya istiklal ya ölüm noktasna getirenler, yaptklar yanl çok yaknda anlayacak. Zulüm payidar olmaz. Halepten mazlumlar çkaryoruz. 2 milyon 700 bin var. Varsn 3 milyon olsun. Elbet bu karanlk gecelerin sabah vardr. Biz terör örgütlerinin üzerine giderken kalknma hamlelerini unutmuyoruz.

YILBAINA KADAR BURANIN ÜCRET 15 TL OLSUN

19 bin kilometre bölünmü yol yapld. Sadece 14 senede. Ama 70 ylda 6 bin kilometre yaplmt. Otobüs ücretine uçakla seyahat yapar hale geldik. Hastanelerimiz çoalyor. Mersinde ilk ehir hastanesini açyoruz. Vatandalarmz artk sedyeler üzerinde dolamayacak.

30 büyükehrin hepsinde de bu dev ehir hastanelerimiz de yaplacak. Eitimde de aynsn yaptk. Üniversitesi olmayan ilimiz kalmad. Toplu konutta, spor, enerjide, adalette aynsn yaptk. Ylbana kadar burann ücreti 15 TL olsun. Ama bu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlndaki ehitlerimize yönelik o hesaba gidecek. Burann geliri 15 TL, resmi hesap daha sonra ilan edilecek. Bugüne kadar bu geçiler yaplacak. ehit ve gazilere yönelik hesapta toplanacak. Suriye ve Iraktaki müdahalelerimize de devam edeceiz. Desteklerimizi vermek sureti ile Dileri Bakanmz da Moskovadaki çalmalara devam ediyor.

TBMM BAKANI: HAYALLERMZ KM OLDUUMUZUN AYNASIDIR

Babakann ardndan kürsüye gelen TBMM Bakan smail Kahraman, ise unlar ifade etti: Sayn Cumhurbakanm sizi ve kymetli davetlileri selamlyorum. Bugün bereketli bir gün. Büyük bir hayal daha gerçee dönüüyor. Hayaller, hayallerimiz kim olduumuzun aynasdr. Birçok hayali gerçekletirdiniz. 1900lü yllarda Sultan Hamidin projesini yapt Hamid Köprüsü oluturulmutu. Osmanlnn kurulduu Bilecikten söüt aacndan ilham aldnz. imdi Orhan Gazi günlerinden geçiyoruz. En büyük tünel, sonra Osman Gazi muhteem bir köprü.

Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selime ve 15 Temmuz ehitler Köprüsüne geliyoruz. ehitlerimizi rahmetle anyoruz. Terör hadiselerinin temeli benzeri eserlerin yaplmasn önlemek. Bu maalar maalesef içerde de var. Bu suikast sebebiyle ben de taziyelerimizi sunuyorum.

Elbette ki bu oyunlarn tüm dünya farkndadr. Bunlar yapanlar hesabn verecekler hem de gerektii gibi verecekler. (dam sloganlarna) Bu milletin sesi. Ad ne olursa olsun. Hepsi bir ahtapotun kollar. Cumhurbakanmzn bir de Filyos projesi var. Dardaki dünya hakl olsa da içerdekilere ne oluyor.

BABAKAN YILDIRIM: CUMHURBAKANIMIZ RYASETNDE çALIMAYA DEVAM

Ktalar birletiren proje Avrasya Tünelinin açlnda konuan Babakan Binali Yldrm, Terör bir kez daha yüzünü gösterdi. üphesiz bu suikast ilikilerimizi bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur. Güçleri yetmeyecek, Türkiye dostluklarn artrma, dümanlklarn azaltmaya Cumhurbakanmz riyasetinde çalmaya devam edecek. Bölgedeki istikrarszln giderilmesi için kararlyz ve ilerliyoruz dedi.

nsanmzn hayatn kolaylatrmak için yola çktk diyen Babakan Yldrm konumasnda unlar kaydetti: Hayalleri birer birer gerçee dönütürerek bugünlere geldik. Her bir proje ve hizmet bu topraklarn hakk ve emei olan aziz milletimiz içindir. Türkiyenin büyüme azmini Allahn izniyle hiçbir er güç durduramayacak. Türkiyeyi hiçbir beeri güç dize getiremeyecek. Ne yaparlarsa yapsnlar Anadolu topraklarndaki bin yllk kardeliimize zarar veremeyecekler. Biriz, kardeiz, birlikte Türkiyeyiz. Bugün ecdadmzn ahna yakr bir proje ile stanbullularn huzurundayz. Fatih stanbulu fethederken gemileri karadan yürüttü. Onun torunlar Erdoan ve arkadalar arabalar denizlerin altndan götürüyor. 100 dakikalk mesafeyi Yenikapdan Göztepeye 15 dakikada geçeceiz. te hizmet ve medeniyet bu.

YEN HAVALMANI 26 UBAT 2018DE!

Tünelin doal afetlerden etkilenmeyecek donanmlara sahip olduunu ifade eden Babakan Binali Yldrm, Cumhuriyetimizin 90. yldönümünde asrn projesi Marmaray hizmete aldk. Geçtiimiz haziranda Osman Gazi Köprüsü, ardndan Yavuz Sultan Selim Köprüsü.. nallah yeni havalimanmz 2018 ylnn 26 ubatnda devreye alm olacaz. Hayrl uurlu olsun diyorum imdiden... imdi de Marmarayn kardei Avrasya Tünelini açyoruz. Sizin duanz ve desteiniz arkamzda olmasayd bu eserleri yapamazdk. nallah bundan sonra büyük projeleri birer birer hizmete alacaz eklinde konutu.

HçBR ALçAK ÖRGÜTE GEçT VERMEYECEZ

Babakan Yldrm, konumasn öyle sürdürdü: Bu kardelii bozmaya çalan hiçbir alçak örgüte geçit vermeyeceiz. 15 Temmuzda darbecilere nasl darbe indirdiysek bütün terör örgütlerine ayn darbeyi indireceiz. Kardeliimizi gelitireceiz, vatandalarmzla kucaklaacaz. Bizim en büyük gücümüz kardeliimizdir.

ULATIRMA BAKANIDAN CUMHURBAKANI ERDOANA TEEKKÜR

150 yllk hayal olan Avrasya Tünelinin açlnda konuan Ulatrma Bakan Ahmet Arslan, Saygdeer Cumhurbakanmz, Türk insan olarak bizim memnuniyetimiz ecdadn hayalini gerçekletirmek için Marmaray yetmez yanna ikinci gerekir dediniz. Bu anlamda talimat verdiniz, yol gösterdiniz, destek verdiniz size müteekkiriz dedi.

YOUN GÜVENLK ÖNLEM

Açl öncesi törenin yaplaca alanda emniyet görevlileri youn güvenlik önlemleri ald. Helikopter destekli güvenlik önlemleri kapsamnda tören alanna gelen vatandalar tek tek arand. Güvenlik gerekçesiyle bölge trafie kapatlrken, deniz polisi de hazr bekletildi. Törenin yaplaca alanda salk ekiplerinin de hazr bulunduu görüldü. stanbul Valisi Vasip ahin, alanda incelemelerde bulundu. Öte yandan, ellerinde Yalnz Deilsin Erdoan eklinde yazl pankartlar tayan vatandalar tören alann doldurdu.

52 MLYON SAAT TASARRUF

Avrasya Tünelinin en büyük özelliklerinden biri de yaratt zaman tasarrufu. Boaz geçilerinde salayaca ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki ksalma ile ylda yaklak 52 milyon saat zaman tasarrufu salanacak. Proje sayesinde araçlarn yayd emisyon miktar (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) ylda yaklak 82 bin ton azaltlarak çevresel katk salanacak. Ayn anda 60 taeron firmann çalt projede günde bin 800 kiiye istihdam salanyor. Proje inaat çalmalarnda yaplan harcamalar sayesinde Türkiye ekonomisine günde 1.5 milyon liralk bir i hacmi yaratyor. Projede yaklak 2 milyon metreküp kaz yapld, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanld. Baka bir deyile projede 788 adet olimpik havuzu dolduracak kadar kaz yapld, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eiffel Kulesi yapacak kadar demir kullanld.

GEç ÜCRET NE KADAR OLACAK?

1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlk Avrasya Tünelini tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yl 5 ay boyunca iletecek. Avrasya Tüneli geçi ücretinde dolar kuru baz alnacak.Tünelden araç geçi ücretleri açl ylnda tek yönde otomobiller için 4 Dolar art KDV, minibüsler için ise 6 dolar art KDV olacak. Araç geçi ücreti alnacak olan Avrasya Tünelinde otomobil içindeki yolcular için her iki yönde de ücret ödenmeyecek. Balangçta 120 bin ile 130 bin aracn geçmesi beklenen Avrasya Tünelinin, iki gidi ve iki geli yolunda hem HGS hem OGS ile geçi yaplabilecek. Ayrca bir nakit giesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrca ödeme yaplmayacak.

AVRASYA TÜNEL GÜZERGAHI

stanbulda araç trafiinin youn olduu Kazlçeme-Göztepe hattnda hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergah kapsyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tünelinde hz snr 70 km olacak. Tünelin güzergahn merak eden vatandalarn güzergaha bal olarak merak ettii dier bir soru da Avrasya Tünel girii nereden yaplacak? oldu. Asya ktasndan giri Harem Üsküdar tarafndan olacak; Avrupa ktasndan giri ise çatladkap Fatih tarafndan.

TÜNEL SAAT KAçA KADAR AçIK OLACAK?

21 Aralk sabah saat 07.00de araç kabulüne balayacak olan Avrasya Tüneli, ayn gün araç geçileri saat 21.00e kadar devam edecek. Tünel 30 Ocaka kadar 24 saat deil, belli bir süre çalacak. 14 saatle balayacak uygulama ile en geç 30 Ocakta 24 saat çalma sistemine geçilecek.

ÖZELLKLER

Boaziçi, Galata, Unkapan, Kazlçeme ve Göztepe bölgesindeki trafii rahatlatmas beklenen tünel hakknda merak edilenler ve tünelin özellikleri tünelin resmi internet sitesi üzerinden ksaca özetlendi. te, Avrasya Tünelinin yapsna ilikin bilgileri de içeren o açklamalar!

-Avrasya Tüneli, sahip olduu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkn salyor. Modern aydnlatma, yüksek kapasiteli havalandrma ve yolun düük eime sahip olmas gibi özellikler, yolculuk konforunu artryor.

-ki katl olarak ina edilen Avrasya Tünelinin günde 100 binden fazla araç tarafndan kullanlmas bekleniyor. ki katl olarak ina edilmesi, yol güvenliine salad katk sayesinde sürü konforunu da olumlu yönde etkiliyor. Her katta 2 eritten tek yönlü geçi salanyor.

-Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koullarnda da kesintisiz yolculuk yaplabiliyor.

-Avrasya Tüneli, stanbuldaki mevcut havaalanlar arasnda en hzl ulam olana sunuyo

-Trafik younluunun azalmasyla egzoz emisyon oran azalyor.

-Tarihi yarmadann dousunda kayda deer oranda trafik azalmas salanyor.

-Avrasya Tüneli tüm aamalarnda stanbulun siluetine zarar verilmeyecek ekilde gelitirildi.. ç mimarisinde uygulanan aydnlatma teknikleri ve tünel girilerinde geleneksel Türk mimarisinden gelen motiflerle stanbulun kimliini yanstyor.

Ana Sayfaya Git