Avrupa Borsaları Güne Yükselişle Başladı

Avrupa borsalarının güne yükselişle başlamasıyla birlikte, ekonomik göstergeler ve merkez bankalarının politika açıklamaları piyasalarda dikkatle takip edilmeye devam ediyor. İspanya dışındaki Avrupa borsalarında artan işlem hacmi ve endekslerdeki pozitif hareketlilik, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Haberler 28.03.2024 - 13:17 Son Güncelleme : 28.03.2024 - 13:17

Avrupa borsaları, İspanya dışında yükselişle açıldı ve işlem görüyor. Bu güne ilişkin ekonomik gelişmeleri inceleyelim.

Stoxx Europe 600 Endeksi

Avrupa borsalarının genel performansını gösteren Stoxx Europe 600 endeksi, açılış sonrasında yüzde 0,2lik bir yükselişle 512,8 puana ulaştı. Bu, güne pozitif bir başlangıç yapıldığını gösteriyor.

Almanyada DAX 40 Endeksi

Almanyada ise DAX 40 endeksi, yüzde 0,1e yakın bir primle 18,491 puandan işlem görüyor. Almanyanın ekonomik aktivitesi ve borsa performansı dikkatle takip ediliyor.

İngiltere, İtalya ve Fransa Borsaları

İngilterede FTSE 100 endeksi yüzde 0,3lük bir yükselişle 7.956 puana, İtalyada MIB 30 endeksi yüzde 0,1lik bir artışla 34.800 puana ve Fransada CAC 40 endeksi yüzde 0,2lik bir primle 8.225 puana ulaştı. Ancak, İspanyada IBEX 35 endeksi yüzde 0,2lik bir düşüşle 11.084 puanda bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE)

İsviçre Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesinin ardından, Euro Bölgesinde güvercin söylemlerin güç kazandığı görülüyor. Öte yandan, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz indirimlerine ilişkin tartışmalar sürüyor. ECBnin haziranda faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 85e, BoEnin ise aynı dönemde faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 76ya çıktı.

İngiltere Ekonomisi ve Almanyada Perakende Satışlar

İngilterede 2023 yılının 4. çeyreğinde Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 0,2 ve çeyreklik yüzde 0,3 azaldı. Almanyada ise şubat ayı perakende satışlarında beklenenin üzerinde bir düşüş yaşandı.

ABD ve Bekleyen Veriler

ABDde bugün açıklanacak olan büyüme, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi yakından takip edilecek. Yarın ise ABDde açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verisi önemli olacak.

Avrupa borsalarındaki hareketlilik ve merkez bankalarının politika yönlendirmeleri, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Ancak, piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Ana Sayfaya Git