Avrupa’ya fırın küreği Diyarbakır’dan

73 yaşındaki Mehmet Can Mızrak yaptığı fırın küreklerini Avrupa'ya ihraç ediyor

Haberler 22.09.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 63 yldr frn kürei imalat yapan 73 yandaki Mehmet Can Mzrak, bölge illerinin yan sra Avrupa ve ve Ortadou ülkelerine frn kürei ihracat gerçekletiriyor.

Diyarbakrl Mehmet Can Mzrak, tarihi Sur ilçesindeki Marangozlar çarsnda hem kaybolmaya yüz tutmu mesleini koruyor hem de çocuklarna meslei alyor. 20 metrekarelik atölyede yllardr mesleini sürdüren Mzrak, ilerleyen yana ramen gençlere ta çkartyor. Diyarbakrn ve bölgenin tüm frn, lahmacun ve pizza salonlarnda kullanlan kürekler Mzrakn ellerinden geçiyor. Doma büyüme Diyarbakrl olduunu belirten frn kürei ustas Mehmet Can Mzrak, 63 yldr frn kürei imal ettiini söyledi. Frn küreklerini gürgen aacnn gövdesinden yaptklarn belirten Mzrak, uzun uralar sonucu ekil verdii her boyuttan kürekleri ince bir içilikten geçirerek müterilerine sunduunu ifade etti. Meslee nasl baladn anlatan Mzrak, Doma büyüme Diyarbakrlym, çocukluumdan beri bu ii yapyorum. Bu meslei ustamdan örendim. Eskiden tula kalplar yapyordum. Harman tula kalplar fabrikaya dönütürüldüü için bu ii brakmak zorunda kaldm. Ama daha sonra iime younlatm. Uzun süre tek bama ii yürüttüm. Daha sonra olum büyüdü ve ona meslei örettim. Olumda u an bir usta kadar deneyim sahibi oldu. Meslei örenen olumda kendi çocuklarna meslei öretiyor. Bu ekilde hem mesleimizi korumu olduk, hem de ekmeimizi kazandk dedi.

AVRUPA VE ORTADOU ÜLKELERNE GÖNDERYORUZ

Her boyutta frn kürei ürettiklerini aktaran Mzrak, im frn kürekleri yapmak. Önce kentteki lahmacun, pizza ve ekmek frnlarna frn kürei satmaya baladk. Daha sonra bölge illerinden youn talep geldi. Son birkaç yldr Suudi Arabistan, Dubai, Rusya, Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Bir ara frn kürei yetitirmekte zorlandk. Ama daha sonra çocuklarmn da ii örenmesi ile bu açmz kapattk diye konutu.

Ana Sayfaya Git