Ayakkabı üretiminin merkezi oluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürüttüğü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile hayata geçirilen Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi, bölgesel kalkınma ile yeni ekosistem oluştururken, toplam 41,8 milyon lira bütçeli iki etaplı projeyle 7 bin 500 Şanlıurfalı gence istihdam kapısı aralandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, programın meyvelerini verdiğini belirterek, 13 fabrikanın üretime başladığını, 6 fabrikanın daha açılacağını bildirdi.

Haberler 05.01.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Varank, anlurfada balatlan yatrm hamlesine ilikin Twitter hesabndan paylat videolu mesajnda, Cazibe Merkezlerini Destekleme Program meyvelerini veriyor. Ayakkabclar Sanayi Bölgesi ile yeni bir ekosistem oluturduk. 13 fabrika üretime balad, 6 fabrika yolda. Ülkemizin en genç ili anlurfamzda istihdam olutururken ihracata da kap aralyoruz. ifadelerini kulland.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, Ayakkabclar Sanayi Bölgesi Projesinin ilk etab, anlurfa Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkab Sanayicileri Derneinin ortaklnda Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda verilen desteklerle hayata geçirildi. ki ylda tamamlanan ilk etap 23 milyon liraya mal oldu. Projenin 15,5 milyon liras Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan karland.

anlurfa OSB 2. ksmda 13 fabrika binas ve yan ürünlerin tedariki için de 7 ilik yapld. Fabrikalarn tamam il dndan gelen 7 firmaya belli istihdam taahhütleri karlnda tahsis edildi. 2019 sonunda üretime geçen fabrikalarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna ramen istihdam edilen kii says 1700e ulat. Kadn istihdam yüzde 25 olarak gerçekleti.

Firmalarn ayakkab imalat kapasitesi yllk 10 milyon çifte yükseldi. Üretimin yaklak 5 milyon çifti dorudan ihraç ediliyor. Fabrikalarn tam kapasite üretime geçmesiyle çalan saysnn 3 bine, kadn istihdamnn da yüzde 40a çkmas hedefleniyor.

Projenin baaryla sonuçlanmasnn ardndan anlurfada yeni bir ekosistem olumaya balad. Sektörün en büyük taban imalatçlarndan biri, stanbuldaki üretimini anlurfaya tama karar ald. Üretime geçen firmada orta vadede bin yeni istihdam hedefliyor. Sektörün ihtiyaç duyduu ham madde ihtiyacnn anlurfada karlanmas için de bir iletme, 40 milyon liralk suni deri üretim tesisi yatrm için OSBden yer tahsisi sürecini balatt.

KNC ETAPTA 6 YEN FABRKA BNASI YAPILACAK

lk etapta yer alamayan birçok firma, ikinci etapla ilgili taleplerini dile getirdi. anlurfa Büyükehir Belediyesi ile Haliliye Belediyesi, ikinci etabn yapm için 2020 Yl Cazibe Merkezlerini Destekleme Programna bir proje sundu. Toplam bütçesi 18,8 milyon lira olan projenin 16,9 milyon liras Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan karlanacak. kinci etapta anlurfa OSBde 6 yeni fabrika binas yaplacak. 4 bin 500 anlurfal, i imkanna kavuacak.

kinci etap için anlurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükehir Belediye Bakan Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Bakan Mehmet Canpolat, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral ile anlurfa Organize Sanayi Bölge Müdürü Osman Oktayn katlmyla imza töreni düzenledi.

Törende konuan Vali Erin, anlurfann kalknmas, gençlerin gelecee iyi hazrlanmas, istihdam sorununu çözmeye yönelik admlar atlmas konusunda kamu idaresi ve yerel yönetimler olarak büyük bir çaba içerisinde olduklarn belirtti.

YÜKSEKOKUL KURULACAK

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, ilin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduunun altn çizerek ayakkab üretiminin balamasyla çok sayda gencin i sahibi olduunu kaydetti. Sektöre kalifiye elaman kazandrlmasnn önemine iaret eden Maral, Harran Üniversitesi, Ayakkabclk Meslek Yüksekokulu kurulmas yönünde giriimlere balad. YÖKten gerekli onaylar alnd. ifadelerini kulland.

Maral, iki etapta toplam 7 bin 500 yeni istihdam oluturmay hedeflediklerine dikkati çekerek, Projemiz sayesinde daha önce ayakkab sektöründe faaliyet göstermeyen 1700 genç, ayakkab ustas oldu. Bunun devam da ikinci etapla birlikte gelecek. 13 fabrika binamzn tamam doldu. 6 yeni fabrika binas yapyoruz. Ksa süre içinde tüm fabrikalarmz faaliyete geçecek. diye konutu.

KADINLARIN çALIMASI GURUR VERC

Ayakkabclar Sanayi Bölgesi Projesi kapsamnda açlan bir fabrikada kalite kontrol eleman olarak çalan Kübra Akyldz, ilk kez bir ite çaltn vurgulayarak, Kadnlarn özellikle böyle bir i yerinde çalabilmesi çok gurur verici. Kendi ayaklarnn üzerinde durmak iyi hissettiriyor. deerlendirmesinde bulundu.

11 ay isizken fabrikann kendisine ekmek kaps olduunu anlatan makineci Ebru Urluk da 3 aydr buradaym. imi severek yapyorum. Kadnlar da artk ekonomide var. Buradayz diyoruz. Burada kadnlarn sesiyiz. dedi.

stanbulda kuaförken ailesiyle birlikte anlurfaya gelen saya ustas Mehmet Salih Öcal, Eim de çalyor. Özgüvenimiz geri geldi. Bizi çrak olarak aldlar, usta ettiler. ifadesini kulland.

Ustaba Eyüp imek, daha önce de ayakkab ustas olarak stanbulda çaltn belirterek, Buradaki güzel kardelerimize i öretiyoruz. Koluna herkesin altn bilezik takyoruz. Usta olarak bizim en büyük hazzm, insanlara bir meslek öretmek. dedi.

letmesini anlurfaya tayan fabrika sahibi Halil brahim Ylmaz, 6nc bölge teviklerinden yararlandklarn kaydederek, Ayakkabclkla ilgili hiç bilgisi olmayan gençlerimizi zanaatkar, meslek sahibi yaptk. Nüfus da çok genç olduundan dolay çok çabuk adapte oluyorlar. Dünyada pandemi nedeniyle üretim durdu, anlurfada durmad. u anda 850 kii ile çalyoruz. diye konutu.

779 MLYON LRALIK KAYNAK

anlurfa ve Diyarbakrn ekonomik ve sosyal kalknmas için çalan Karacada Kalknma Ajans, 2009dan bu yana 1212 projeye 779 milyon lira kaynak aktard. Yararlanclarn e finansmanyla 1 milyar 97 milyon liray ekonomiye kazandrd. Bu kaynan yaklak yarsn Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Program oluturuyor.

anlurfa, Türkiyenin en genç nüfusuna sahip ehri. Ya ortalamas 20,1 olan ehirde, 0-29 ya aralnda 1 milyon 383 bin çocuk ve genç yayor. En avantajl olan 6nc bölge teviklerinden yararlanan anlurfada genç nüfusun i gücüne katlm büyük önem tayor.

Ana Sayfaya Git